Waar is Emil? Bij Floris Postmes

Waar is Emil? Bij Floris Postmes

Floris Postmes (2001) heeft al van jongs af aan een grote fascinatie voor messen. Wat als liefhebberij begon vanuit een schuur in de achtertuin van zijn ouders is voor de inmiddels fulltime messensmid een manier van leven en denken geworden. 

Floris leerde het ambacht zichzelf aan door naar YouTube-filmpjes te kijken. Tegenwoordig maakt en ontwerpt hij zijn handgemaakte messen in zijn eigen atelier in een oud klooster in Noorbeek. Zijn creatief vervaardigde messen krijgen steeds meer bekendheid en door zijn zelf gefabriceerde YouTube-filmpjes bereikt hij bekende en minder bekende liefhebbers van over de hele wereld. 

“Met dit ambacht kan ik duurzame en bruikbare “kunstvormen” van ruwe materialen creëren. Daarom zijn mijn messen meer dan gebruiksvoorwerpen, die ik met hart en ziel maak”, aldus Floris Postmes.

|

Way of life:

Ik maak damaststaal. Dat is het vouwen van lagen staal. Op die manier creëer ik een patroon binnen het mes en dat wordt uiteindelijk zichtbaar op het moment dat ik het ga etsen, in zuur. Dat komt voort vanuit Japanse technieken, het vouwen van staal, om het homogener te maken. Maar ik doe het puur voor esthetiek. Als ik dat wil doen dan heb ik ontzettend heet vuur nodig. Dan moet het staal bijna net niet tot smelttempratuur kunnen komen, tussen de 1000 en de 2000 graden. Het zijn twee soorten staal. Een staal wat uiteindelijk lichter gaat uit zien en een staal wat donkerder gaat uit zien. Het begint in mijn hoofd en daarna zet ik een aantal dingen op papier om doelgericht naar dat patroon toe te kunnen werken. Soms laat ik het patroon wat wilder en wordt het meer organisch en gaat het meer zijn eigen gang. Soms stuur ik daar heel erg in. Op een geven moment krijg je een gevoel voor hoe je dat aan het vouwen bent en hoe dat uiteindelijk er uit komt te zien en wat je moet doen om bepaalde patronen te krijgen. Ik weet dat dat in het staal zit. In de tussenstappen heb ik het een beetje gezien. Maar ik zie het pas echt en dat gebeurt pas na ongeveer twee maanden en dat is echt het magisch moment. Je weet al ongeveer hoe je profiel van je mes uitziet, maar je hebt de ziel nog niet onthult. Ik stop daar een stukje van mijn ziel in. Je probeert er als makende in zekere zin controle over te krijgen. Je moet het zien als een soort van samenspel met je materialen en je omgeving en het is niet alsof je dat volledig wil bemeesteren. Ik ga ermee naar bed met die messen en ik sta ermee op. Dat is mijn hele manier van zijn en denken geworden. Als het iets is wat je zo mooi vind en je wil daarvoor gaan dan wordt dat “the way of life”, daar kies je niet voor. Floris Postmes

Vrijheid om te creëren:

Het is niet per se vanuit het doel van een mes of zo dat die fascinatie is gegroeid. Het is echt de vorm, de esthetiek van bepaalde messen die tot mij spreekt. Ik had als kind al heel veel messen gespaard en toen hadden mijn ouders zoiets van: heb je niet al genoeg messen? Toen is het begonnen met het zelf op de wereld brengen van messen. Je begint eigenlijk vanuit helemaal niks. Je begint vanuit een ongelofelijk basismateriaal en vanuit daar ga je beginnen te creëren. Op een gegeven moment heb je iets gemaakt dat meerdere doelen kan volbrengen. Je kan het gebruiken maar het kan ook gewoon een heel plezierig ding zijn om naar te kijken. Van niks naar iets gaan is iets heel bijzonders als je daarmee bezig kan zijn. Ik probeer ook altijd nieuwe en andere dingen uit. Ik wil niet in een soort van herhalend ding vallen. Dus dan krijg je vanzelf dat je daar volledig door wordt opgenomen. Hoe vrijer iemand mij laat in mijn ding hoe beter het wordt. Dat je echt de ultieme vrijheid hebt om te creëren, dan moet je wel eerst leren bewegen binnen de samenleving zoals die is. Dat betekent gewoon dat mensen je moeten kunnen vinden. En mensen gaan jou vinden doordat ze op social media zitten. Dat is iets waar ze heel veel tijd aan verspillen, maar als jij daar slim mee omgaat en bij die mensen verschijnt op hun scherm, dan kun jij je voordeel daar uit halen. Dan blijft het niet een verborgen ding. Floris Postmes

Leven in het nu:

Ik vind het voor mij een heel mooi ding en het is altijd een zoektocht naar hoe laat ik zoveel mogelijk van die traditie los en creëer je zoveel mogelijk zelf. Ontbonden van hoe dingen zouden moeten gaan of hoe dingen horen te gaan. Er is ook geen opleiding voor en ik denk dat dat maar goed is ook. Vanaf het begin heb ik geleerd het mezelf eigen te maken. Ben ik daarin niet gekneed door iemand die dacht: Dit is hoe jij over zaken moet nadenken. Het is gewoon zo vrij mogelijk proberen te denken over hetgeen waar ik mee bezig ben. Als je goed met mijn mes omgaat, gaat het zeker voor de eeuwigheid mee. Als je er de zorg en de liefde in stopt zoals ik er liefde en zorg in heb gestopt, dan is het iets wat bedoeld is om heel lang mee te gaan. Door het lief te hebben en er zorg over te dragen adopteer je het misschien een beetje. Zo zeer als dat het mijn kind is heb je het lief, net als dat het je eigen kind zou zijn. Ik oefen dit ambacht nú uit. Of ik het morgen nog uitoefen? Weet ik niet. Want morgen is niet vandaag. Vandaag is vandaag en nú oefen ik dit ambacht uit. Dat klinkt misschien heel raar en 'weird'. Maar dat is heel belangrijk voor mij. Hoe meer je dat los kan laten tot hoe puurdere en een schoner proces je kan komen. Maar dit is wel wat ik nú moet doen, absoluut. Floris Postmes

Meer informatie vind je hier

L1 Cultuurcafé

Iedere zaterdag van 10:00 tot 13:00 uur op L1 Radio.
Ontdek hier eerdere afleveringen van L1 Cultuurcafé

Live optredens uit het L1 Cultuurcafé verzamelen we hier, ook in abonnement als podcast.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Buitengewoon: Slapen tussen de boomtoppen

Buitengewoon: Slapen tussen de boomtoppen

L1mburg Centraal - 6 maart 2021

L1mburg Centraal - 6 maart 2021

L1mburg Centraal: tropische papaja in Limburgse kas

L1mburg Centraal: tropische papaja in Limburgse kas

L1mburg Centraal: DazeTwo verplaatst kunst naar straat

L1mburg Centraal: DazeTwo verplaatst kunst naar straat

Begin volgende week nog droog, later in de week regen en veel wind

Begin volgende week nog droog, later in de week regen en veel wind

L1mburg Centraal: verkiezingsposters beklad en beplakt

L1mburg Centraal: verkiezingsposters beklad en beplakt

Logo 1Limburg

Programma's