Waar is Emil? Bij Dieter Lievens

Waar is Emil? Bij Dieter Lievens

Zaterdag 26 september op L1 Radio

Glas in lood Maastricht is een klein atelier van Dieter Lievens dat zich richt op ontwerp, productie en restauratie van glas in lood.

"Ik heb glas altijd mooi gevonden en in 2000 besloot ik er iets mee te doen. Van 2001 tot 2004 heb ik met veel plezier een glas-in-lood-opleiding gevolgd in Tongeren, bij Jos Vos. Sindsdien maak ik glas in lood ramen, in eerste instantie alleen voor mezelf en later steeds vaker voor derden. Het maken van een glas-in-loodraam is arbeidsintensief handwerk. De techniek is door de eeuwen heen niet of nauwelijks veranderd," aldus Dieter Lievens.

|

Tekenen met licht:

Licht is alles, het gaat allemaal om licht. Eigenlijk teken ik met licht. Als je het goed doet dan wordt het één groot lichtfeest. Het verschil tussen een glas-in-loodraam en een gewoon schilderij is het licht. De kleuren die je in een glas-in-loodraam ziet, doordat het licht er doorheen valt, zal het altijd meer stralen dan een gewone kleur of een schilderij. Ik teken natuurlijk met een potlood een ontwerp maar uiteindelijk maak ik er een glas-in-loodraam van waar het licht doorheen moet vallen om het in volle glorie te kunnen aanschouwen. Je moet een beetje van tevoren weten wat er gaat gebeuren op een mooi-weer-dag en op een slecht-weer-dag, maar vaak zijn het wel de mooi-weer-dagen met felle zon waarop je glas-in-loodraam het allermooiste zal zijn. Ik ben geboren in Zeeuws-Vlaanderen, in het mooie plaatsje Hulst, in Zeeland en mijn ouders komen uit België. Ik ben in Maastricht naar de universiteit gekomen en ik ben nooit meer weggegaan, het was veel te leuk. Ik heb het een tijdje in Amsterdam geprobeerd, maar daar kon ik mijn haar echt niet krullen. Maastricht is net groot genoeg dat niet iedereen je kent, maar het is wel zo klein dat het ook niet zo moeilijk is om een beetje bekend of een beetje berucht te worden. Dat is in mijn vak wel fijn. Dieter Lievens

Monnikenwerk:

Dit werk is mij wel echt op het lijf geschreven. Je kan het werk wat ik doe eigenlijk niet afraffelen, je kan er wel snel in worden, maar haasten is nooit een goed idee. In een soort trance komen is overdreven, maar ik kom in een soort zone terecht waarin ik eigenlijk op automaat kan werken. Dan ben ik vrij van geest en in gedachte. Vroeger noemden ze het monnikenwerk en dat is het in principe nog steeds. Je moet geduld hebben en projecten kunnen lang duren. In tegenstelling tot veel dingen vandaag de dag valt dit werk een beetje buiten het moderne werken of moderne denken. Het glas moest vroeger in het lood gevat worden om grotere panelen, grotere ramen te kunnen maken. Het kan in principe met elk soort glas, liefst niet te dik, 3 à 4 millimeter. Maar het mooiste is om te werken met mond geblazen glas. Dat wordt gemaakt zoals ze dat dan vroeger in de middeleeuwen deden. Lood is giftig dus je moet het niet in je mond stoppen. Het blijft een beetje aan je handen zitten, dus niet eten als je net gewerkt hebt en geen sigaret draaien. Maar als je gewoon werkt en je wast daarna je handen, is er in principe niet zoveel aan de hand. Ietsje gevaarlijker zijn oude loodprofielen. Die zijn geoxideerd, die worden wit. Dat is het beruchte loodwit. Dat is echt heel giftig en dat wil je zeker niet in je systeem krijgen. Dieter Lievens

Ambacht en toekomst:

Je maakt eigenlijk een puzzel. Hoe ik werk gaat eigenlijk op dezelfde manier zoals ze dat 500 jaar geleden hebben gedaan. De ontwikkeling ligt tegenwoordig denk ik meer op het gebied van ontwerpen die gemaakt worden dan in dat de technieken echt veranderen. Die blijven eigenlijk gewoon hetzelfde. Vroeger had glas in lood vaak een religieuze context en dat is er op den duur helemaal afgegaan, men kon het ook gewoon privé. Dus als je een duur huis kon neerzetten en je had nog geld over, dan kon je dat laten zien door glas-in-loodramen te plaatsen. Ik hou erg van ambacht. Ik vind belangrijk dat ze blijven bestaan onder andere om monumenten te kunnen blijven restaureren, maar ook om onze jeugd te laten zien dat je ook voor een toekomst kan kiezen waarin je met je handen werkt. Niet iedereen hoeft op een kantoor te gaan zitten, niet iedereen hoeft in een fabriek te gaan werken. Je kan ook nog steeds vandaag de dag geld verdienen door mooie dingen te maken. Helemaal uitsterven gaat het nooit maar we komen wel in de mode en dan gaan we weer uit de mode. Aan de ene kant ben ik natuurlijk gewoon een soort bouwvakker die moet zorgen dat huizen dicht zijn en als ramen kapot zijn kom je ze repareren. Maar als je een klant hebt die zegt van: ik wil een bijzonder ontwerp en ik wil dat jij dat maakt en je hebt er een mooi budget voor, dan kun je je wel een beetje kunstenaar voelen. Vroeger dacht ik: mijn vrije tijd zal me toch altijd liever zijn dan mijn werk, omdat vrij zijn leuk is. Maar tegenwoordig vind ik het werk zo leuk, dat als ik tijd heb het liefste hier ben om aan een project te werken of een raam tot een goed einde te brengen. Dus als ik straks 70 of 75 ben, dan zie ik mezelf nog wel aan dezelfde lichttafel zitten met mijn verfjes en mijn kwastjes om mooie dingen te maken voor de mensen. Dieter Lievens

L1 Cultuurcafé

Iedere zaterdag van 10:00 tot 13:00 uur op L1 Radio.
Ontdek hier eerdere afleveringen van L1 Cultuurcafé

Live optredens uit het L1 Cultuurcafé verzamelen we hier, ook in abonnement als podcast.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

L1mburg Centraal - 29 oktober 2020

L1mburg Centraal - 29 oktober 2020

L1mburg Centraal: Koninklijke Landmacht oefent bij Weert en in de Peel

L1mburg Centraal: Koninklijke Landmacht oefent bij Weert en in de Peel

L1mburg Centraal: 33 keer hetzelfde verhaal

L1mburg Centraal: 33 keer hetzelfde verhaal

L1mburg Centraal: veel werkloosheid onder Limburgse jongeren

L1mburg Centraal: veel werkloosheid onder Limburgse jongeren

L1mburg Centraal: wildseizoen valt in het water voor horeca

L1mburg Centraal: wildseizoen valt in het water voor horeca

L1mburg Centraal: burgemeester Selfkant krijgt Nederlandse onderscheiding

L1mburg Centraal: burgemeester Selfkant krijgt Nederlandse onderscheiding

Logo 1Limburg

Wildseizoen horeca valt in het water

Wildseizoen horeca valt in het water

Oktober is de maand waarin het wildseizoen begint in de horeca, maar ook dat is anders dit jaar. Door de sluiting van alle restaurants, zitten veel groothandels met een overschot aan wild.

Programma's