Waar is Emil? Bij Daniël Daemen

Waar is Emil? Bij Daniël Daemen

Zaterdag 6 juni op L1 Radio

Door zijn jarenlange ervaring als professioneel saxofonist begrijpt de uit het Belgisch-Limburgse Kanne afkomstige Daniël Daemen het belang van een betrouwbare saxofoon die met zorg gerepareerd is en optimaal presteert. Voorafgaand aan zijn carrière als jazz saxofonist werkte Daniël in een muziekzaak in België als houtblaasinstrumenten reparateur. In 2012 startte Daniël Daemen zijn eigen zelfstandig reparatieatelier "Safe Sax" in Boxtel. Hij is gespecialiseerd in het weghalen van speling op de kleppen, ook wel mechanische revisie genoemd. "Dit aspect is het meest tijdrovende gedeelte van een revisie. Zonder dit te doen kunnen corresponderende kleppen nooit perfect tegelijkertijd sluiten en kunnen de polsters ook nooit goed afsluiten zoals het hoort." Aldus Daniël Daemen.

|

​Intieme werkplaats in huis

"Het is in mijn atelier fijn open. Mensen voelen zich hier ook altijd heel welkom en heel prettig. Ik kan me wel eens voorstellen dat mensen het moeilijk vinden om zomaar bij iemand in huis ,want het is een werkplaats in huis, om dan binnen te lopen maar daar hebben mensen gelukkig geen last van. Het is wel behoorlijk intiem vind ik eigenlijk, je zit toch in een kleine ruimte met elkaar. Het is anders dan een winkel natuurlijk.

Hier staan geen tien mensen te wachten maar er komt gewoon een iemand met zijn instrument en daar neem ik dan alle tijd voor. Daniël Daemen

Je krijgt van mij persoonlijke service en ik kan mensen helemaal begeleiden en al hun vragen beantwoorden. Hier staan geen tien mensen te wachten maar er komt gewoon een iemand met zijn instrument en daar neem ik dan alle tijd voor. Ik heb ooit geleerd voor meubelmaker, net zoals muziek maken een ambacht is, was het houtsnijwerk en meubelmaken toen ook een ambacht en is het repareren voor mij tegenwoordig ook een ambacht, het is prachtig om te doen."

Daniël Daemen
Daniël Daemen

​Saxofoon: Het meest wonderbaarlijke instrument aller tijden

"Wat ik altijd veel heb gedaan is vaak en veel experimenteren. Een saxofoon is zo eindeloos, een saxofoon is zo uitgebreid, zo ingeregeld, zo veelzijdig, je kunt er zoveel mee. Je kunt daar eindeloos dingetjes aan blijven aanpassen dat die helemaal naar je hand staat. Enorm vooruitstrevend eigenlijk. Het eerste design van bedenker Adolphe Sax is nog altijd niet verandert, is nog identiek hetzelfde. Het enige wat verandert is, is het uiterlijk van de saxofoon. Er zijn heel veel kleppen bij gekomen, het is allemaal groter geworden, allemaal moderne snufjes er op maar de buis, de boring, toongaten, afstanden van de toongaten en relatie tot elkaar is nog allemaal hetzelfde. Adolphe Sax is begonnen met een klarinet maar dat is uiteindelijk een saxofoon geworden, bizar hè. Na een revisie zou je saxofoon op zijn minst zeker tien jaar moeten mee kunnen. af en toe een kurkje vervangen, nieuwe olie aan de asjes en schoon gemaakt worden maar dat is het eigenlijk."

​Emotioneel en multifunctioneel instrument

"De saxofoon is toch wel echt mijn ziel en mijn zaligheid, het is toch een instrument waar ik heel dicht bij sta. Ik kom ook uit een familie van muzikanten, allemaal bij de fanfare en de harmonie gezeten, mijn vader speelt saxofoon. Zo'n sax is toch wel heel erg emotioneel beladen ook wel. Het is ook fijn dat je er zoveel emotie mee teweeg kunt brengen door te spelen op een saxofoon. Het is gewoon zo'n multifunctioneel instrument.

Zo'n sax is toch wel heel erg emotioneel beladen ook wel. Het is ook fijn dat je er zoveel emotie mee teweeg kunt brengen door te spelen op een saxofoon. Het is gewoon zo'n multifunctioneel instrument. Daniël Daemen

Het is een beetje zoals een gitaar, het kan toegepast worden in de klassieke muziek maar ook in pop, in jazz, in funk, elektronische muziek, noem het maar op. Je kunt het overal tussen passen dus het maakt overal wel iets bij iemand los. Ik kan ook gewoon lekker rustig aan een tafeltje blijven zitten en als ik op een podium sta dan kan ik ook wel een hoop kabaal maken. Dat repareren is ook gewoon lekker rustig en lekker stil. Het pas gewoon bij me."

Cultuurcafé

Cultuurcafé is een L1-programma vol kunstzinnige en minder zinnige cultuur.

L1 Radio
Iedere zaterdag van 10:00 tot 13:00 live op L1 Radio.  Presentatie: Jolien Linssen, Judith Kuypers, Peter Beeker, Wouter Nelissen en Tom Doesborg.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren.

L1 TV
Iedere maand een nieuwe aflevering op L1 TV. Kijk in de programmagids voor de exacte uitzendtijden.

Ontdek hier alle afleveringen van Cultuurcafé

Expeditie Limburg: Snelheidsduivels

Expeditie Limburg: Snelheidsduivels

Óngerwaeg en het verhaal van de dikke pastoor in Linne

Óngerwaeg en het verhaal van de dikke pastoor in Linne

L1mburg Centraal: waterschapsverkiezing nog steeds zonder uitslag

L1mburg Centraal: waterschapsverkiezing nog steeds zonder uitslag

L1mburg Centraal: aardbevingsslachtoffers Groningen voelen zich begrepen in Valkenburg

L1mburg Centraal: aardbevingsslachtoffers Groningen voelen zich begrepen in Valkenburg

L1mburg Centraal: koor zoekt mannen die niet kunnen zingen

L1mburg Centraal: koor zoekt mannen die niet kunnen zingen

L1mburg Centraal: handballer Tim Claessens voelt zich prima thuis bij Bocholt

L1mburg Centraal: handballer Tim Claessens voelt zich prima thuis bij Bocholt

Programma's