Waar is Emil? Bij Coen Hovens jr.

Waar is Emil? Bij Coen Hovens jr.

Sigarenfabriek Hovens is de laatst overgebleven sigarenfabriek in Tegelen waar nog sigaren voor sigarenliefhebbers worden gemaakt.

Midden jaren dertig opgericht door twee broers met hun vader. Begin jaren vijftig is Coen Hovens sr. in het bedrijf gestapt om na enkele jaren het bedrijf alleen voort te zetten. Eind jaren tachtig van de vorige eeuw was de firma Hovens nog de enig overgebleven sigarenfabriek in Tegelen. 

Sinds juli 2000 is Coen Hovens jr. voltijd in het bedrijf bezig om de familietraditie voort te zetten. “Dankzij onze kleinschalige inkoop van tabak maken wij voor u sigaren van 100% tabak die heerlijk geuren en niet branden maar smeulen”, aldus Coen Hovens jr.

|

Sigaren maken is een familietraditie:

In de jaren ’30 zijn hier 35 tot 40 sigarenfabriekjes geweest waarvan twee hele grote, bijvoorbeeld een “Vossen-Breuers” waar 300 mensen gewerkt hebben, of nog meer. En een “De Möp” van Feyen. Het is echt een industrie geweest. Het is eigenlijk rond 1820 en 1830 ontstaan toen een koopman uit Steyl, Andreas Kreykamp, een tabakskerverij is begonnen en daarna in Kaldenkerken een sigarenfabriek is begonnen. Na de Eerste Wereldoorlog zijn heel veel van die sigarenfabrieken in Kaldenkerken failliet gegaan en dat was toen voor Tegelen juist het toppunt van de sigarenindustrie. Er is geen opleiding of iets dergelijks voor sigarenmaker. Het was al vanuit vroeger zo dat je al altijd intern werd opgeleid. Vroeger was het zo dat je begint als maker van het binnengoed, het rauwe, grove werk. En langzaam klim je op tot maker van bosjes en maker van sigaren. De topfunctie binnen een bedrijf is altijd de “melangeur”. Want die bepaalt de smaak van een sigaar. Coen Hovens jr.

Sigaren roken moet een smaakbeleving zijn:

In de sigarenwereld heb je het over de shortfiller- en longfiller-sigaren, dat zijn de twee grote onderscheidden die je kunt maken. Longfiller is een geheel blad en die sigaren worden voornamelijk in het Caribisch gemaakt, dus Cuba, de Dominicaanse Republiek, Nicaragua, dat soort landen. Shortfiller is een typisch Nederlands product dat begin 18e eeuw in Delft blijkbaar begonnen is. De bladeren tabak worden fijn gesnipperd en daardoor kun je met verschillende tabaksoorten een hele mooie melange samenstellen en dat is het mooie van een shortfiller. Een typische Nederlandse sigaar. Melangeren is net zoals bij een wijn of whisky. Als je het over iets hebt waar je van kan genieten, dan hoort daar een sigaar ook bij, daar kun je van genieten. Dat moet je niet als een sigaret oproken, maar dat moet je in je mond laten proeven. Dan kun je inderdaad de smaakverschillen heel goed onderscheiden van elkaar. Het begint natuurlijk bij het ruiken, het moet lekker ruiken. Dan moet je kijken dat die tabak goed gelijkmatig brandt, dat die niet scheef, of krom of de hele tijd uit gaat. En dan: hoe smaakt die sigaar in de mond? De smaakbeleving. Is die krachtig, is die zoetig, kruidig, pepertje? Allemaal dat soort termen. Onze sigaar kenmerkt zich door een romige smaak. Ik vergelijk het weleens met dat snoepje “Werther’s Echte”. En je moet gewoon zorgen dat je smaak constant blijft. Coen Hovens jr.

Een sigaar moet je proeven en laten smeulen:

Je moet niet een sigaar roken die te zwaar is. Als je bijvoorbeeld een stuk of 5 of 10 sigaren rookt moet je ze kunnen hebben. Je moet ze gewoon proeven. Coen Hovens sr.
Als een sigaar verkeerd gemaakt is of van de verkeerde tabak soort dan gaat die af als een raket, net als dat je een sigaret rookt. Bij een sigaar moet je om de 2 of 3 minuten een teugje kunnen nemen. Hij moet aan blijven maar hij moet niet te overdreven de ruimte vullen. Dus langzaam oproken, hij moet smeulen en dan moet jij teugjes nemen. Een sigaar rook je niet over de longen. Een long kan niet proeven, dat kan je alleen maar met de tong of in de mond. Het belangrijkste is natuurlijk dat als ik zelf een sigaar gemaakt heb, dat ik hem zelf ook lekker moet vinden. Dat is voor mij sowieso heel belangrijk. Je moet ook achter je product kunnen staan. Lekker met een glas wijn, met een lekkere sigaar en dan gewoon mijmerend voor je uitkijken, op die manier. Laten smeulen. Coen Hovens jr.

L1 Cultuurcafé

Iedere zaterdag van 10:00 tot 13:00 uur op L1 Radio.
Ontdek hier eerdere afleveringen van L1 Cultuurcafé

Live optredens uit het L1 Cultuurcafé verzamelen we hier, ook in abonnement als podcast.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

FanZone: Mairie Harink is fan van Pokémon en Harry Potter

FanZone: Mairie Harink is fan van Pokémon en Harry Potter

Een week in het Zuyderland ziekenhuis: de bestuurders

Een week in het Zuyderland ziekenhuis: de bestuurders

Óngerwaeg voelt zich lamlendig in Maasbree

Óngerwaeg voelt zich lamlendig in Maasbree

L1mburg Centraal - 8 december 2021

L1mburg Centraal - 8 december 2021

L1mburg Centraal: roeden Tienhovenmolen weer teruggeplaatst

L1mburg Centraal: roeden Tienhovenmolen weer teruggeplaatst

L1mburg Centraal: Limburger aan het roer bij Nederlands Handbal Verbond

L1mburg Centraal: Limburger aan het roer bij Nederlands Handbal Verbond

Logo 1Limburg

Max-fans in Abu Dhabi: 'Laat Lewis maar lekker huilen'

Max-fans in Abu Dhabi: 'Laat Lewis maar lekker huilen'

Mag Max Verstappen zich zondag de eerste Nederlandse en jongste Formule 1-kampioen ooit noemen? Deze Limburgers die tijdens de race in het bloedhete Abu Dhabi op de tribune zitten weten het zeker: de Red Bull-coureur eist de wereldtitel op.

Gedeputeerde: 'Zorg dat steungeld goed terecht komt'

Gedeputeerde: 'Zorg dat steungeld goed terecht komt'

Steungeld tijdens de coronacrisis moet bij de cultuurmakers terechtkomen die het het hardst nodig hebben. "Gemeentes hebben heel veel geld gekregen voor compensatie aan cultuur, maar dan moet het wel bij de makers zelf uitkomen."

Programma's