VVD: 'Geef carnaval en schutterijen lager btw-tarief'

VVD: 'Geef carnaval en schutterijen lager btw-tarief'

De VVD in de Tweede Kamer wil dat carnavalsverenigingen, harmonieën en schutterijen het lage btw-tarief van 9 procent mogen hanteren in plaats van de nu geldende 21 procent.

Volgens VVD-Kamerlid Thierry Aartsen uit Breda is volkscultuur ook cultuur en verdient het eenzelfde status en behandeling als opera, musea en theaters.

De VVD vindt het niet terecht dat de Belastingdienst nu onderscheid maakt. Als carnavalsverenigingen, harmonieën en schutterijen ook een laag btw-tarief mogen toepassen, valt dat gunstig uit voor publiek en de verenigingen zelf. De entreeprijzen voor evenementen kunnen dan omlaag, of in het geval de entreeprijzen gelijk blijven, kunnen de verenigingen hun clubkas beter spekken voor volgende activiteiten.


Aartsen heeft dinsdag 23 april, samen met fractiegenoot Helma Lodders, Kamervragen hierover gesteld aan Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Ze willen dat zij het geldende tarief voor ‘volkscultuur’ gelijkschakelt met andere vormen van cultuur.

Logo 1Limburg