Vrijdag 17 juni: Hilversum dreigt regio 'over te nemen'

Vrijdag 17 juni: Hilversum dreigt regio 'over te nemen'

De Mediabrief van het kabinet aan de Tweede Kamer bevat een aantal positieve punten voor de regionale omroepen. Intensievere samenwerking tussen 'Hilversum' en de publieke regionale omroepen, waaronder L1, is natuurlijk een prima zaak. Samen kunnen we het derde net prima vullen met (regionaal) nieuws, achtergronden en (regionale) cultuur. Op die manier kan het belastinggeld, dat naar de publieke omroep gaat, effectiever en efficiënter worden ingezet.  

Maar er staat ook een verontrustende zin in de Mediabrief. De minister heeft het niet over intensieve samenwerking, maar over integratie. "Integratie vindt ook plaats tussen de landelijke en de regionale omroep, zodat er één publieke omroep ontstaat, met zowel landelijke als regionale taken." Dat kun je lezen als: terug naar de vorige eeuw, de regionale omroepen als filiaal van 'Hilversum'. De regionale omoep zonder Limburgs omroepbestuur dus.

Dat lijkt me een bijzonder slechte zaak. Juist de regionale omroepen staan veel dichter bij hun publiek dan de landelijke. Aansturing vanuit Hilversum zou de band tussen omroep en regio alleen maar schaden.

Tegelijkertijd wil het kabinet de financiering van de regionale omroepen niet meer via de provincies laten lopen. De regionale omroepen zouden weer rechtstreeks door het Rijk betaald moeten worden. Als dat doorgaat wordt ook deze band tussen regio en omroep doorgesneden, waardoor de regionale inbedding nog minder wordt. "L1 is altijd in betere handen bij de provincie," twitterde commissaris der koningin Léon Frissen.

Ik vind het nog heel lastig om in te schatten wat beter is voor de toekomst van de omroep. Er zijn provincies waar het provindiebestuur zich inhoudelijk dreigt te bemoeien met de programmering van de regionale zender. Of waar het provinciebestuur wil bezuinigen op de basisbijdrage aan de regionale omroep. Daar zullen ze blij zijn als de financiering naar het Rijk gaat. In Limburg bemoeit het provinciebestuur zich al vele jaren niet met de inhoud van L1. Kortom, overheid op afstand. Ik kan daar nu prima mee leven, hoewel ik begin deze eeuw nog veel vraagtekens had bij provinciale financiering.

Ik ben zwaar benieuwd of de partijen in de Tweede Kamer akkoord gaan met het geven van meer macht aan 'Hilversum'. Ik kan 't me niet voorstellen. Dat zou totaal niet passen in het heersende politieke klimaat. Op 27 juni weten we meer, dan is het grote media-debat in Den Haag.

Logo 1Limburg

Programma's