Vijftien jaar archeologisch onderzoek naar de Maas

Vijftien jaar archeologisch onderzoek naar de Maas

De Maas heeft in het verleden een veel grotere rol gespeeld in het alledaagse leven dan nu het geval is.

Mensen aan de rivier wisselden al duizenden jaren geleden kennis uit. Daardoor ontstonden gemeenschappen van jagers en boeren. En nog tot in het recente verleden was de Maas belangrijk als handelsroute. De oriëntatie op de rivier was groter dan nu.

Dat blijkt uit de archeologische onderzoeken die de afgelopen 15 jaar langs de Maas zijn uitgevoerd. Nu is er een tweedelige publicatie van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed met de resultaten van die opgravingen. Die zijn uitgevoerd omdat langs de Maas hoogwaterbeschermingsmaatregelen worden uitgevoerd.

Die graafwerkzaamheden hebben het Maasdal dus een rijkere geschiedenis opgeleverd.

Frank Ruber ging met een beroepsarcheoloog en een amateur-archeoloog op zoek naar de kennis die verzameld is. Hij nam Eelco Rensink van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Rob Paulussen van de Archeologische Vereniging Limburg mee:

|

De oogst van 15 jaar archeologische opgravingen in het Maasdal is bijeengebracht in de publicatie "Jagers, boeren en stedelingen langs de Maas", gepresenteerd op de regiodag van de Archeologische Vereniging Limburg.

L1 Cultuurcafé

Iedere zaterdag van 10:00 tot 13:00 uur op L1 Radio.

Ontdek hier eerdere afleveringen van L1 Cultuurcafé

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Programma's