Vierde tentoonstelling voor Jocus Museum Venlo

Vierde tentoonstelling voor Jocus Museum Venlo

'Vastelaovend Same! Ein volksfees um gruuëts op te zien' is de titel van de vierde expositie dit najaar in het Jocus Museum in Venlo.

Het Jocus Museum is dit najaar iedere eerste zondag van de maand geopend van 13.00 tot 16.30 uur. Ook is het mogelijk om met een gezelschap op afspraak het museum te bezoeken. Lees hier het persbericht van Jocus:

PERSBERICHT

Nieuwe tentoonstelling Vastelaovend Same! in Jocus Museum
Venlo, 15 september 2019

Het Jocus Museum opent haar vierde tentoonstelling sinds haar opening. Vastelaovend Same! Ein volksfees um gruuëts op te zien is vanaf nu te zien.

De afgelopen maanden is het Jocus Museum volledig vernieuwd. Niet alleen is het museum volledig ingericht met nieuwe tentoonstellingskasten en verlichting. Ook mocht zij diverse nieuwe collectiestukken in de nieuwe tentoonstelling opnemen.

Een originele dokterskoets uit de 19e eeuw, eigendom van Jocus, is een van de pronkstukken. In het auditorium draait een unieke documentaire over de Venlose Boerebroélof. Middels een foto-expositie wordt in verschillende tijdsbeelden de Groëten Optoch getoond. Parel op de kroon is “de Schellenbaum” van Jocus. Het verenigingsteken van Jocus, gemaakt en ingesteld bij gelegenheid van de inhuldiging van Koningin Juliana in 1948 is normaal alleen in gebruik bij de Groëte Prônkzitting.

In Vastelaovend Same! wil het Jocus Museum vooral de veelzijdigheid van de diverse vastelaovestradities laten zien: een volksfeest van iedereen en voor iedereen, dat door de vastelaovesvierders zelf wordt gemaakt. “Sinds de opening van het Jocus Museum zijn we verrast met een enorme belangstelling. Het heeft ons echt verrast hoeveel groepen zich hebben aangemeld voor een rondleiding op afspraak”, aldus voorzitter Renier Linders. “Dat geeft aan hoe groot de interesse is in de historie van Venlo en hoe diep het vastelaovesgeveul in de samenleving verankerd zit. Met de nieuwe tentoonstelling proberen we vooral te laten zien hoeveel mensen al decennia lang betrokken zijn bij de vastelaovend: onze vastelaovend is een volksfeest waar iedereen zelf een bijdrage levert.”

Dit najaar is het Jocus Museum iedere eerste zondaag van de maand geopend van 13.00 tot 16.30 uur. Daarnaast is het mogelijk om met een gezelschap op afspraak het museum te bezoeken.

Meer informatie: www.jocus.nl/museum

Logo 1Limburg