Bij L1: Video Power Nacht 2017 van 23 op 24 juni

Bij L1: Video Power Nacht 2017 van 23 op 24 juni

In de nacht van vrijdag 23 op zaterdag 24 juni biedt L1 opnieuw een podium aan talentvolle filmmakers uit de Euregio: de Video Power Nacht.

Vanaf middernacht is werk te zien van Helen Anna Flanagan, Hester van Tongerlo, Michiel Ubels, GVN908, Beny Wagner, Lena Bergendahl, Jennifer Rainsford, Rut Karin Zettergren, Andrea Éva Győry en Jeremy D. Olson.

De uitzending is samengesteld door Video Power, aanjager van innovatieve filmproductie en videodistributie, met speciale dank aan de Van Eyck academie.

Zelf een film maken met professionele ondersteuning? Ga naar www.videopower.eu voor meer informatie of kom langs op de maandelijkse table session in Centre Ceramique.

Helen Anna Flanagan - The Split or Yawning

Oorspronkelijk opgeleid in de fotografie, heeft Helen Anna Flanagan zich de laatste jaren verder ontwikkeld in de richting van bewegend beeld en geluid en van performance.

Haar inhoudelijke interesse ligt naar eigen zeggen op het terrein van ‘de effecten van affecten’, of de vraag hoe zintuiglijke prikkels onder invloed van culturele ervaring en associatie binnen een bepaalde context omgezet worden in specifieke emoties.

In haar werk construeert ze dan ook graag situaties waarin emoties de mens overmeesteren en sprakeloos maken, momenten van stamelen, stotteren, blozen, beven, kwijlen, zweten, huilen, lachen, of wanneer lichamen in beweging gebracht worden door muziek, buiten de wil om.

Het script voor 'The Split of a Yawning' werd gebaseerd op de transcripties van een incident in de reality-tv-show 'Celebrity Big Brother'.

Hierin veroorzaakte het nieuws over de dood van de muzikant David Bowie verwarring en hysterie onder de deelnemers door het feit dat een van hen ook David heette. Het transcript werd toegeëigend en verder geformaliseerd door gebruik van repetitieve taal, imiterende gebaren en rekwisieten.

Hester van Tongerlo - 100 Miliampere

Hester van Tongerlo - 100 Miliampere
Hester van Tongerlo - 100 Miliampere

Hester van Tongerlo is een Nederlandse kunstenaar die woont en werkt in Weert.

In 2015 rondde ze haar studie af aan de Maastricht Academy of Fine Arts and Design (MAFAD). In haar praktijk richt Hester zich op vragen omtrent identiteit en de individuele en collectieve begrenzing hiervan.

In haar performatieve videokunst zet Hester haar eigen lichaam in als middel om deze grenzen op te zoeken. Hester is oprichter van kunstenaarsinitiatief “Destination Unknown” dat exposities organiseert in verlaten panden.

In 100 Milliampère krijgt Hester van Tongerlo na een intakegesprek stroomschokken toegediend door een medisch assistente. De video stelt de vraag in hoeverre de beperkingen van ons lichaam door sociale context worden bepaald.

Een interview met Hester van Tongerlo lees je hier

Michiel Ubels - Laura Laura Laura

Over het algemeen heb ik meer interesse in mensen dan in dingen. Een ding voert zijn gegeven taak uit. Als een mens een taak uitvoert dan gaat dit een keer mis.

Hoe professioneel de poging ook is, je blijft je leven lang een potentiële prutser en hoewel de omgeving het niet mag weten, zijn we allemaal stiekem een beetje pervers. We worstelen met de vraag hoeveel we van onszelf mogen laten zien. Ik vind het prettig dat we hierover soms de controle verliezen.

Over deze onbewaakte momenten gaat mijn werk. Als we de aard van het beestje te zien krijgen. De stroeve interacties van mensen die naar intimiteit op zoek zijn.

De felgekleurde korte film Laura Laura Laura gaat over intimiteit binnen de digitale wereld. Een jonge man zit in de trein om zijn internetdate voor de eerste keer in het echt te ontmoeten.

Nerveus overdenkt hij al hun digitale conversaties. Hij twijfelt aan de manier waarop hij zichzelf gepresenteerd heeft en hij wantrouwt de digitale presentatie van het meisje. In een gedachtenstroom vol onzekerheden verkent hij de frictie tussen kwetsbaarheid en de snelle interacties via nieuwe vormen van communicatie.

GVN908 - XSSgranted:geniusLoci

GVN908 - XSSgranted:geniusLoci
GVN908 - XSSgranted:geniusLoci

GVN908 is een stochastische, vormveranderende entiteit.

Hun werk verkent de kamers waar het viscerale lichaam samenvalt met de avatar. Van mystieke online communities, enorme cultiveringen van het post-biologische zelf, naar ondergrondse serverboerderijen waar de hitte van duizend brandende machines schreeuwt en strijdt om de 'fysiekheid' van de berekening te herstellen.

Daar smelten, verdampen en condenseren grenzen steeds opnieuw en laten zo de transmutatie toe van de heilige met de prostituee met de afwijkende en de heerser. De elektronische verhalen van GVN908 worden gematerialiseerd in computergegenereerde omgevingen waar beelden van online en offline rijken worden opgeroepen en afgespeeld totdat ze met elkaar vervlochten zijn.

XssGRANTED: GeniusLoci toont de verspreiding van een computervirus. In een toekomst waar lichamen via cloud-prothesen verbonden zijn, neemt een hackergroep controle over breinen en harten. Voor hen zijn lichamen niets anders dan poorten die gebruikt moeten worden om te reizen tussen online en offline rijken.

Wat blijft er over van onze identiteit wanneer ontlichaamde entiteiten ongemerkt het schip bezitten en besturen? In een wereld van gepantserde encryptie en anonieme gebruikers, hoe kan men betrouwbare relaties opbouwen?

Beny Wagner - Eye Farm

Beny Wagner - Eye Farm
Beny Wagner - Eye Farm

Beny Wagner (geb. 1985, DE / US / IL) is een kunstenaar en schrijver gevestigd in Amsterdam en Berlijn.

In bewegend beeld, installaties, geschriften en lezingen creëert hij niet-lineaire verhalen vanuit zijn interesse in perceptie, representatie, geologie, materiële geschiedenissen en identiteitsvorming.

Een terugkerend thema in zijn werk is gezichtsvermogen. Van de vijf zintuigen wordt gezichtsvermogen als het meest onafhankelijk en objectief beschouwd. Het is ook het meest bureaucratische zintuig; zowel machtig als onderworpen aan macht. Deels onderzoek, deels speculatieve oefening, gaat Wagners werk vaak dieper in op nuances waar gezichtsvermogen en macht elkaar snijden.

EYE FARM onderzoekt de relatie tussen landbouw en perceptie door middel van de parallelle werktuigen van beeldproductie en industriële landbouw.

De film laat een historische boog zien - waarin de afbeeldingen van arbeid en geestelijke overtuigingen worden vervangen door enorme, lege geautomatiseerde landschappen en goedaardige beelden van vrijetijdsbesteding - in een poging om de kloof te overbruggen tussen de materiële realiteit van de landbouw en de symbolische waarde die erdoor wordt gerepresenteerd.

Crystal Beacon (Lena Bergendahl, Jennifer Rainsford, Rut Karin Zettergren) - Applied Theories of Expanding Minds

Crystal Beacon is een productiecollectief dat bestaat uit de drie Zweedse kunstenaars Jennifer Rainsford, Lena Bergendahl en Rut Karin Zettergren.

Samen hebben zij de korte film en achtkanaals videoinstallatie Applied Theories of Expanding Minds, de korte film Mvua Farasi (Rain Horse) en enkele andere kortere documentaires en performances gemaakt.

In een transformerend Kenia heeft een groep mensen een nieuwe stam gevormd. Applied Theories of Expanding Minds toont enkele leden, verwikkeld in rituele acties met als doel hun gemeenschap te veranderen.

De film werd in 2009 in Kenia opgenomen en kwam voort uit het artistieke onderzoeksproject You Look Like Milk, dat zijn uitgangspunt had in een postkoloniaal discours rond de vraag hoe we beelden van de Ander creëren.

Andrea Éva Győry- Mom Makes the Bed

Andrea Éva Győri (1985 Boedapest, HU / DE) is een kunstenaar die woont en werkt in Stuttgart en Berlijn.

Ze maakt onder andere tekeningen, performances en video's waarin haar interesse voor het menselijk lichaam vaak een belangrijke rol speelt.

Győri presenteerde haar werk in verschillende internationale instituten waaronder MANIFESTA 11 (Zürich), Art Brussels en Videonale 15 (Bonn). Ze is momenteel deelnemer aan de Jan van Eyck Academie (2017-2018).

'Mijn moeder bespreekt met mij, vroeg in de ochtend terwijl ze het bed maakt dat ze met mijn vader deelt, de relatie tussen vrouw en man. Terwijl ze dit dagelijkse klusje doet, onthult mijn moeder haar geheimen over het onderhouden van een langdurige relatie. Het publiek leert hoe je een relatie voor 43 jaar kunt onderhouden en kijkt tegelijk naar een dagelijkse activiteit die eigenlijk de meest intieme in een relatie kan zijn.'

Jeremy D. Olson - Untitled

Jeremy D Olson is een in New York gevestigde kunstenaar wiens performances, video's en installaties zich afspelen op de marges tussen subjectiviteit en huishoudelijke artikelen, wet en politiek.

Hij is een deelnemer op de Jan van Eyck Academie in Maastricht (2017-2018).

Je kleeft aan mij zoals ik aan jou kleef. Vlees van mijn vlees. Goed zuiver vermaak.

Logo 1Limburg

Programma's

Limbourgeois

Limbourgeois is een tv-programma over het goede leven in Limburg (zondag 18:05 uur). Jo Cortenraedt bezoekt culinaire hotspots, recepties, openingen en exposities.

Klassieke Avond van L1

De Klassieke Avond is iedere zondag op L1 Radio te beluisteren, van 18:00 tot 21:00 uur. De avond begint met een goed gesprek met een muzikale gast, gevolgd door L1-concertopnames.

Blaaskracht

TV-programma Blaaskracht gaat over harmonieën en fanfares. Ieder laatste weekeinde van de maand worden verhalen verteld over het muziekleven. Met ook concert-opnames.

Natuurlijk Limburg

Met Edmond Staal van Het Limburgs Landschap maakt programmamaker Maurice Nijsten wandelingen door een Limburgs natuurgebied.

Limburgs Land

Ger Houben is een vaste waarde op L1 Radio met Limburgs Land, iedere zaterdagochtend van 08:00 tot 10:00 uur. Over natuur en milieu in onze provincie en natuurlijk nuttige tuintips.

Muziekfabriek

Optreden in de Muziekfabriek op L1 TV staat bij veel Limburgse bands hoog op het verlanglijstje. Roemruchte namen kwamen er al voorbij: Rowwen Hèze, Volumia!, De Heideroosje en Neet oèt Lottum.

Het Geluid van Zuid

Het laatste Limburgse muzieknieuws krijg je van Henk Hover.

LEF!

LEF! is hét podium voor jong talent uit de wereld van harmonie en fanfare. Een samenwerking van L1 en LBM. Presentatie: Sef Thissen

L1SPRT

L1SPRT maakt dagelijks een rubriek aan het einde van het nieuwsprogramma op tv. Op zaterdag met samenvattingen Jupiler League. Op zondag om 17:40 uur is er een lang sportprogramma.

Limburg van Boven

We vliegen met een helikopter boven onze prachtige provincie. Zo heb je Limburg nog nooit gezien!

Limburg Doc

Limburg Doc is dé plek op L1 voor tv-documentaires over onderwerpen uit eigen regio. Tevens een platfom voor jonge makers. Op zaterdag om 18:00 uur en zondag 11:00, 13:00 en 15:00 uur.

Klassieke Gast

Elke zondagavond een goed gesprek met een gast uit de Limburgse klassieke muziekwereld

L1 Cultuurcafé

Iedere zaterdag op L1 Radio (10:00-13:00 uur) een programma vol kunstzinnige en minder zinnige cultuur. Met o.a. wekelijkse rubrieken De Vereniging en Emil en de Muziek.

Wunderbar

Voor de vele liefhebbers in Limburg: Duitse schlagers, blaaskapellen en volkstümliche muziek in Wunderbar, iedere zaterdag van 16:00 tot 19:00 uur op L1 Radio. Presentatie: Rick Cremers.

Plat-eweg

Plat-eweg is het dialect-muziekprogramma van Limburg, samengesteld en gepresenteerd door Henk Hover. Iedere zaterdagmiddag om 13:00 en doordeweeks om 19:00 uur. Met maandelijks de L1 Limbo Top 10.

Óngerwaeg

Óngerwaeg zoekt naar bijzondere verhalen van gewone mensen. Presentator Bas van der Zwaan en 'zijn mannen' reizen door de hele provincie. Dagelijks op L1 TV: 17:00, 19:00, 22:00 uur.

L1mbo Top 10

L1mbo Top 10, elke maand de tien beste Limburgstalige liedjes, plus een opvallende nummer 11

Tijd voor Toen

Tijd voor Toen, met bijzondere beelden van Limburg uit lang vervlogen tijden. Sinds 1997 zijn meer dan 150 afleveringen uitgezonden, door Omroep Limburg TV en later L1. De serie liep tot 2008.

De Stemming

Interview- en discussieprogramma van L1 Radio met politiek, cultuur, economie, wetenschap en media. Verder debat, een column en altijd live-muziek. Iedere zondag van 11:00 tot 13:00 uur..

Postbus 31

Postbus 31 is het best beluisterde programma van L1 Radio, zondag van 09:00 tot 11:00 uur. Via presentator Pieter Kiewied feliciteren Limburgers Limburgers. En Tips voor de zondag.

Nieuw uit Limburg

Nieuw uit Limburg: Extra de aandacht voor kwaliteitsmuziek uit onze eigen provincie. Die plaat hoor je dan een week lang heel vaak op L1 Radio!

AvondGasten

AvondGasten, met sprankelende gasten. Over politiek, sport, kunst, cultuur, economie en maatschappelijke onderwerpen. Op werkdagen om 17:55, 20:55 en 22:55 uur op L1 TV.

L1NWS

De eerste tv-uitzending van L1NWS is om 17:30 uur, zeven dagen per week. Op ieder half uur wordt deze uitzending herhaald en bij grote actualiteiten is er een 'verse' nieuwsuitzending.