Verwachting: meer werklozen ondanks aantrekkende economie in Limburg

Afbeelding ter illustratie © Bron: L1
De werkloosheid in Limburg loopt in 2014 op, ondanks een lichte economische groei. Dat schrijft het economisch bureau van ING.
De stijging van de werkloosheid zal zich vooral voordoen onder hoger opgeleiden. Volgens ING heeft Limburg last van een mismatch tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. In totaal loopt de werkloosheid volgend jaar op tot 9 procent en komt daarmee op het nationaal niveau. De bank rekent erop dat de werkloosheid pas na 2014 weer geleidelijk zal gaan dalen.

Economische groei

Over de economische groei in Limburg is de bank positiever. Noord-Limburg doet het het beste en koerst af op een groei van 0,8 procent. Dat is met name te danken aan de industrie en de logistiek.

Duitse klandizie

In Midden-Limburg komt het herstel volgens de ING volgend jaar uit op 0,3 procent. Die wordt voornamelijk toegeschreven aan de detailhandel, die profiteert van Duitse klandizie.

Chemische industrie

De economie in Zuid-Limburg stabiliseert in 2014, zo voorspellen de economen van de bank. Daar zorgt met name de chemische industrie voor een positieve impuls.