Verleden Tijd: deel 2

Verleden Tijd: deel 2

Zaterdag 27 maart 18:00 | 19:00 | 21:00 op L1 TV.

In de driedelige serie Verleden Tijd gaat Nira Kakerissa op zoek naar het verhaal dat haar grootouders nooit hebben verteld. 

Deel 2

In het tweede deel van Verleden Tijd gaat Nira Kakerissa verder in op de pijn die met name bij de eerste generatie nog steeds voelbaar is. Na de aankomst van de Molukse KNIL-militairen en hun gezinnen in 1951 in Nederland is de frustratie van het niet terug naar huis kunnen gaan en het ontslag enorm toegenomen. Deze frustraties zijn vervolgens van generatie op generatie door de jaren heen doorgegeven en dat kwam uiteindelijk bij de tweede generatie in de roerige jaren '70 allemaal tot uiting. Om aandacht te vragen voor de situatie van de Molukkers in Nederland, volgen een aantal (gijzelings)acties en de beruchte treinkapingen die toen veel indruk maakten op de Nederlandse bevolking. Molukse Nederlanders worden hier vandaag de dag nog vaak aan herinnerd en dat frustreert hen enorm. Want aan deze acties in de jaren '70 gaat namelijk een heel verhaal aan vooraf.

Om het verhaal achter deze acties in de jaren '70 en de RMS (De Republiek der Zuid-Molukken) beter te begrijpen, gebruikt Nira Molukse liederen als instrument om er over te praten. Molukkers kunnen zichzelf namelijk beter uiten door er over te zingen dan er over te praten, want in de muziek wordt het gevoel van heimwee en de pijn van het verleden omschreven. Via deze instrumentale weg ontmoet zij iemand die zelf bij een van de eerste gijzelingsacties in 1970 betrokken was. Ook gaat ze bij haar nichtje in Weert op bezoek die zich nog steeds voor het Molukse vrijheidsideaal inzet.

Bekijk hier Deel 1

Zoektocht

Dit jaar is het precies zeventig jaar geleden dat de eerste Molukkers in Nederland aankwamen. Ook de grootouders van Nira zijn in 1951 naar Nederland gekomen. Na aankomst in Nederland verblijven haar opa en oma in kamp Mantinge, een klein woonoord in de buurt van Westerbork. Daar is Nira’s vader geboren. Een paar jaar later verhuist het gezin naar een Molukse woonwijk in Maastricht. 

Voor haar zoektocht bezoekt Nira verschillende plekken die een rol hebben gespeeld in haar familiegeschiedenis, zoals de aankomstplek in Rotterdam en kamp Schattenberg. Daar gaat ze in gesprek met verschillende generaties die de puzzelstukjes van het verhaal compleet kunnen maken.

Molukkers hebben een kreet: wat er ook mag gebeuren, ga niet aan de kant. Nira Kakerissa

Zwanger

Nira vindt het nu, zeventig jaar later, belangrijker dan ooit om de geschiedenis en de tradities van haar eigen bloed voort te laten leven. Ze is namelijk zwanger. Met de komst van haar baby, in de zomer van 2021, staat een nieuwe generatie te wachten. Wat is het verhaal van haar voorouders dat ze aan haar kind wil doorgeven?

Nira Kakerissa: "Molukkers hebben een kreet: Apa datang dari muka djangan unduré. En dat betekent: wat er ook mag gebeuren, ga niet aan de kant. Met andere woorden: kijk niet achterom, maar juist vooruit. Ik zou het mooi vinden als we met deze serie het taboe van het niet achterom durven kijken een beetje kunnen doorbreken."

De driedelige serie Verleden tijd is een co-productie van L1 en Omroep MAX.

Uitzendtijden

Zaterdag  18:00 | 19:00 | 21:00
Maandag  16:30
Donderdag
 21:00

En iedere dinsdag 18:20 op NPO2.

Volg en deel L1 op social media

Volg L1 op de diverse kanalen en deel jouw moment met #LiefdevoorLimburg.

AvondGasten: Topvrouwen Limburg

AvondGasten: Topvrouwen Limburg

Route Regio: heeft COVID ons op de werkvloer ook iets positiefs gebracht?

Route Regio: heeft COVID ons op de werkvloer ook iets positiefs gebracht?

Route Regio: Bas van Neer wil cabaret in het Limburgs maken

Route Regio: Bas van Neer wil cabaret in het Limburgs maken

Persconferentie Rutte op alle kanalen van L1

Persconferentie Rutte op alle kanalen van L1

Óngerwaeg en het zwembad van Nieuwstadt

Óngerwaeg en het zwembad van Nieuwstadt

Limburg in Beweging - kracht: armen rug en borst - 13 april 2021

Limburg in Beweging - kracht: armen rug en borst - 13 april 2021

Logo 1Limburg

Programma's