Veldeke Oeuvrepries voor liedjesschrijver Guus Smeets

Veldeke Oeuvrepries voor liedjesschrijver Guus Smeets

Zaterdagavond vindt de 'Nach van ut Limburgse leed' plaats in Venlo en Sittard. Elk jaar wordt de Veldeke Oeuvrepries uitgereikt.

Dit jaar mag de Valkenburgse liedjesschrijver Guus Smeets de prijs in ontvangst nemen. Judith Kuypers zocht hem op.

|

De Veldeke Oeuvre-Priès van ’t Limburgs Leed gaat dit jaar naar liedjesmaker Guus Smeets. De uit Valkenburg afkomstige Smeets tekende in zijn lange muzikale loopbaan al voor honderden (dialect)liedjes en schreef voor artiesten als Angelina, Thei & Marij, Frans Theunisz, de Schintaler en Sjef Diederen. Smeets, die ook jarenlang in de succesvolle formatie Ezzebleef zat en later als solozanger actief was, behoort tot de meest actieve liedjesschrijvers van Limburg. Guus Smeets wordt nu geëerd voor zijn complete werk. De uitreiking van de prijs vindt op 21 september plaats tijdens de Nach van ’t Limburgse Leed op het Houfpodium op de Markt in Venlo.

Guus Smeets
Guus Smeets (1948) werd geboren in Valkenburg. In zijn lange muziekcarrière schreef hij vele honderden liedjes. Niet alleen in het dialect, maar ook in het Engels, Nederlands en Duits. Smeets, ook wel bekend als Guus Sjmeets, zat jarenlang in de succesvolle dialectformatie Ezzebleef en opereerde daarna als solist. Vanaf 2007 richt hij zich puur op het schrijven van liedjes. Guus Smeets tekende voor tal van succesvolle nummers voor onder meer Thei & Marij, Frans Theunisz, Big Benny, Sjef Diederen, Angelina en de Schintaler. En dat zijn nog maar een paar van de vele namen voor wie hij werkte. Onder andere de klassiekers Limburgse meid en Viva Tirol zijn (mede) van zijn hand. Eind 2003 scoorde Guus samen met Anja Bovendeaard een nummer 1-hit in de L1mbo Top 10 met het duet Dans met mich in ’t maonleech. Daarnaast won hij in zowel 2008 als 2010 het KVL, het Kinger Vastelaovend Leedsjes Festival. Met de inmiddels vele honderden liedjes behoort Guus Smeets tot Limburgs meest productieve schrijvers.

Maar Smeets doet meer op dialectgebied. Zo is hij de bedenker en beheerder van de website www.muzikaallimburg.nl, een platform voor zowel bekende als minder bekende dialectartiesten. Smeets is al 10 jaar beschermheer en vaste tekstschrijver van het jeugdkoor de Kinderköpkes uit Maastricht en schreef in 2010 een musical (Trök In De Tied) voor een vernoemd koor waarin Limburgse artiesten zoals Mariange Castermans (duo X-Elle) Eric Cruts, John Thoma en Joie De Vivre een gastrol vervulden. In Valkenburg stelde hij een aantal persoonlijke initiatieven voor aan het bestuur van de KCR, de Valkenburgse Kunst en Cultuurraad. Gehonoreerd werden onder meer de ‘Vastelaovend in brons plaquette’ -een herinnerplaquette aan het woonhuis van Sjef Diederen-, het aanbrengen van een grottekening van Sjef in de gemeentegrot en het plaatsen van een standbeeld aan de Grendelpoort in het centrum van Valkenburg, de zogeheten Sjötter aan de poort. Ook zorgde Guus voor een kindermusical voor de basisschoolleerlingen uit groot-Valkenburg. Smeets tekende voor de teksten, de muziek en het script. De voorstelling werd opgevoerd in het openluchttheater in Valkenburg en later ook nog in Schin Op Geul en Vilt.

Reactie Guus Smeets
Guus Smeets is verguld met het winnen van de Oeuvre-Priès. Ook mensen in zijn omgeving zijn trots. Niet voor niets zal er met de Nach dan ook een flinke afvaardiging aan familie, vrienden en bekenden met Smeets naar Venlo komen. Ook de KCR reageerde uiterst enthousiast op de toekenning van de Veldeke Oeuvre-Priès aan Guus en zal hem intern ‘op passende wijze eren’.

Veldeke Oeuvre-Priès van ’t Limburgs Leed
De Veldeke Oeuvre-Priès van ’t Limburgs Leed werd in 2007 in het leven geroepen door Veldeke Krink Venlo en wordt jaarlijks tijdens de Nach van ’t Limburgse Leed uitgereikt aan een persoon (of zoals in 2009 een groep) die zich jarenlang verdienstelijk heeft gemaakt voor de dialectmuziek. De winnaar ontvangt een kunstwerk dat gemaakt is door Mariëlle Franssen. De uitreiking vindt plaats rond 21.15 uur op de Markt in Venlo, de toegang is gratis. Meer informatie zie www.veldeke-krink-venlo.nl.

Eerdere winnaars Veldeke Oeuvre-Priès
Al zes keer eerder werd de Oeuvre-Priès van ’t Limburgs Leed uitgereikt door Veldeke Krink Venlo. Dit zijn de eerdere winnaars van de prijs:

2007 Jan Theelen

2008 Hannelore Winter

2009 Wooden Chain

2010 Sjef Diederen

2011 Ben Verdellen


2012 Nol Wassen

Volg L1 op social media

Volg L1 op de diverse kanalen en deel jouw moment met #LiefdevoorLimburg.

Erik beantwoordt vragen van Limburg in Beweging-kijkers

Erik beantwoordt vragen van Limburg in Beweging-kijkers

Route Regio: trucker Piet ziet het drukker worden op de weg

Route Regio: trucker Piet ziet het drukker worden op de weg

Route Regio en #goedverbonden: ambachtelijk

Route Regio en #goedverbonden: ambachtelijk

Limburg in Beweging - 28 mei 2020

Limburg in Beweging - 28 mei 2020

Jouw Plat-eweg Top 3 van woensdag 27 mei

Jouw Plat-eweg Top 3 van woensdag 27 mei

AvondGasten: corona in Limburg - middelbare scholen

AvondGasten: corona in Limburg - middelbare scholen

Logo 1Limburg

Boze buurman laat broek zakken en gaat de cel in

Boze buurman laat broek zakken en gaat de cel in

Een burenruzie in Venlo-Zuid is volledig uit de klauwen gelopen. De rechter heeft één van de betrokken mannen veroordeeld tot een korte celstraf, omdat hij zijn broek liet zakken en een snijdend gebaar langs zijn keel maakte.

Programma's