Vastelaovesliedjescircus draait ondertussen weer op volle toeren

Vastelaovesliedjescircus draait ondertussen weer op volle toeren

Vele honderden zangers, zangeressen, componisten, tekstschrijvers, arrangeurs en studiomuzikanten in de provincie zijn momenteel weer volop bezig met de uitwerking of opname van nieuwe vastelaovesliedjes voor het seizoen 2020.

Als je het aantal inzendingen voorlopig telt, mag je voorzichtig concluderen dat het aan inspiratie voor nieuwe vastelaovesliedjes bij de makers niet ontbreekt.

In Venlo werden voor de Jocus Leedjesaovend 26 nummers ingestuurd (5 meer dan vorig jaar) en de SMV in Maastricht kreeg 25 nieuwe liedjes binnen (ook hier 5 meer dan vorig jaar). De Windjbuujels oppe Ruiver melden trots op facebook dat er 16 nummers zijn gemaakt voor de lokale liedjeswedstrijd en ook CV De Kuus oeht Kepèl in Panningen, dat het vorig jaar nog met één schamele inzending moest doen, is weer terug op aarde. De teller staat daar op 11 liedjes. De Marotte in Sittard hebben hun winnend liedje eind augustus al gekozen. Tien nummers moest de jury daar beoordelen. De Pielhaas in Venray is binnenkort aan de beurt met een gebruikelijke finale van 11 liedjes en De Wortelepin Blerick mocht 12 nieuwe schlagers ontvangen die ook allemaal naar de finale gaan. De Plaggenhouwers in Grubbenvorst kunnen al vele jaren rekenen op tussen de 9 en 12 inzendingen, ook dit jaar. D’n Dreumel in Horst telt 15 nieuwe liedjes en het Gelaens Vastelaovesleedjes Konkoer gaat ook weer uit van 11 inzendingen.

Ook in de diverse opname-studio’s in Limburg gaan drukke maanden tegemoet. ‘Ik gok dat ik zo’n 60 liedjes voor de kiezen krijg tussen nu en eind november’, zegt Ronald Moonen van Studio Difference in Weert. Ook bij Marlstone in Ulestraten en Studio Onger Os in Munstergeleen zal de drukte de komende tijd toenemen. Veel artiesten willen rond 11 november hun nieuwe liedje op diverse podia en onder meer via social media presenteren.

Limburg telt de komende maanden zo’n 50 lokale carnavalsliedjeskonkoursen vaak georganiseerd door de plaatselijk carnavalsverenigingen. Naast de vele lokale wedstrijden zijn er de laatste jaren een twaalftal provinciale en bovenregionale konkoursen ontstaan. Zo is er sinds 1976 het LVK, het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoers, met gemiddeld de laatste 5 jaar zo’n 200 inzendingen per jaar. Hiervan gaan 60 liedjes naar 3 halve finales begin januari en het feest eindigt met 20 nummers in een finale in een feestpaviljoen in Echt. Voor de jeugd is er het TVK (voor tieners) en het KVL voor kinderen tot en met groep 8 van de basisschool. De inschrijvingen daarvoor lopen al. Ook is er de wedstrijd CMC Alaif waarmee p[rijzen zijn te verdienen voor originele liedjes, covers en videoclips. Het LVK van Belgisch Limburg is jaarlijks eind november en heet Carnavalissimma. In de gemeente Peel en Maas is dan nog begin januari de finale van het P&M Festival voor liedjes uit de dorpen in die gemeente. In de Parkstad heb je het PLK en het OLCK en ook de regio Midden-Limburg heeft een eigen vastelaoveswedstrijd, het MLLF, het Midde Limburgs Leedjes Festival.

Ondanks de zorgen om het teruglopende aantal inzendingen bij het LVK blijft dit Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoers nog steeds de grootste jaarlijkse liedjeswedstrijd van ons land. Het aantal inzendingen schommelt sinds 5 jaar rond de 200. Dat is een stuk minder dan het recordjaar 2004 toen het LVK nog 315 liedjes binnenkreeg. Daarna liepen de aantallen langzaam terug vooral omdat de Stichting LVK strengere deelnameregels invoerde maar ook omdat enkele plaatsen met een sterke liedjestraditie zoals Arcen, Belfeld, Tegelen, Stramproy, Weert en Roermond stopten met hun lokale liedjeswedstrijden. In Weert en Stramproy zijn de liedjeskonkoersen overigens weer nieuw leven ingeblazen. Roermond heeft besloten om jaarlijks één nummer als schlager aan te wijzen.

Logo 1Limburg