Blog: vastelaovend verdient ook documentaires

Afbeelding ter illustratie © Bron: L1
Blog van Leo Hauben, hoofdredacteur L1
L1 heeft een naam hoog te houden als het gaat om vastelaovend. Heel veel grote evenementen zenden we live uit. Zo brengen we begin volgend jaar het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer (LVK) weer uitgebreid op tv, drie halve finales en de finale vanuit Heerlen.
De 11devande11de, de Gulpener Vastelaoves Finale en de Brand Beer Boetegewoeëne Boetezitting zijn stuk voor stuk prachtige projecten. We doen ons best om deze evenementen live te blijven volgen, waarbij we wel steeds nadrukkelijker op zoek moeten naar aanvullende financiering. Maar ik ben positief gestemd, dat gaat lukken.
Een paar jaar geleden hebben we de lijn uitgezet dat we meer willen dan alleen
maar podiumprogramma’s. Want vastelaovend is een cultureel fenomeen dat je
vanuit allerlei invalshoeken kunt beschouwen. Wie over 25 jaar in ons archief
kijkt moet meer vinden dan volle, feestende pleinen en een podium.
Zo zijn we drie jaar geleden begonnen met de serie Klasjenere, waarin artiesten en buuttereedners vertellen over hun werk/hobby. En we maakten vorig jaar de documentaire Syrische Plekkers, over vluchtelingen die zich onder dompelden in de wereld van de wagenbouwers (zie rechterkolom).
Op dit moment werken we aan maar liefst drie documentaires waarin vastelaovend centraal staat.
Op dit moment werken we aan maar liefst drie documentaires waarin vastelaovend centraal staat. Zo volgen programmamakers Tom Doesborg en
Sander Selen enkele vastelaovesliedjesmakers op weg naar hun doel: het maken
van het beste liedje van de provincie. Nu bestaat het ‘beste liedje van Limburg’ natuurlijk niet, maar het zegt wel iets over de ambitie van de tekstschrijvers en componisten. De eerste tv-opnames zijn afgelopen zomer al gemaakt. Dan beginnen de fanatiekelingen al, onder wie Guus Steinen, Mark van Mullekom
en de groep Alaaf Airlines.
Ook heel interessant is het kijkje achter de schermen bij zesvoudig Limburgs Buuttekampioen Ger Frenken uit Roggel. De geboorte van een Buut laat zien hoeveel tijd en energie een buuttereedner stopt in zijn humoristisch verhaal.
Het lijkt allemaal zo simpel als het eindresultaat wordt gepresenteerd, maar voordat het zover is moeten er bergen werk worden verzet.
Tamelijk onbekend is dansmarietje Cassie Schmeets (18). De huiskamer van haar
ouders in Kerkrade staat vol bokalen, medailles en andere kampioenstrofeeën. We volgen haar onder andere als danspage bij de Akense Rathausgarde Öcher Duemjroefe.
De drie documentaires worden uitgezonden in de reeks Limburg Doc. Hiermee geven we invulling aan onze taak om ook programma’s te maken met duiding en diepgang, naast het ‘snelle’ nieuws.
Leo.Hauben@L1.nl
Hoofdredacteur