Blog: vastelaovend verdient ook documentaires

Blog: vastelaovend verdient ook documentaires

Blog van Leo Hauben, hoofdredacteur L1

L1 heeft een naam hoog te houden als het gaat om vastelaovend. Heel veel grote evenementen zenden we live uit. Zo brengen we begin volgend jaar het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer (LVK) weer uitgebreid op tv, drie halve finales en de finale vanuit Heerlen.

De 11devande11de, de Gulpener Vastelaoves Finale en de Brand Beer Boetegewoeëne Boetezitting zijn stuk voor stuk prachtige projecten. We doen ons best om deze evenementen live te blijven volgen, waarbij we wel steeds nadrukkelijker op zoek moeten naar aanvullende financiering. Maar ik ben positief gestemd, dat gaat lukken.

Een paar jaar geleden hebben we de lijn uitgezet dat we meer willen dan alleen
maar podiumprogramma’s. Want vastelaovend is een cultureel fenomeen dat je
vanuit allerlei invalshoeken kunt beschouwen. Wie over 25 jaar in ons archief
kijkt moet meer vinden dan volle, feestende pleinen en een podium.

Zo zijn we drie jaar geleden begonnen met de serie Klasjenere, waarin artiesten en buuttereedners vertellen over hun werk/hobby. En we maakten vorig jaar de documentaire Syrische Plekkers, over vluchtelingen die zich onder dompelden in de wereld van de wagenbouwers (zie rechterkolom).

​Op dit moment werken we aan maar liefst drie documentaires waarin vastelaovend centraal staat.

Op dit moment werken we aan maar liefst drie documentaires waarin vastelaovend centraal staat. Zo volgen programmamakers Tom Doesborg en
Sander Selen enkele vastelaovesliedjesmakers op weg naar hun doel: het maken
van het beste liedje van de provincie. Nu bestaat het ‘beste liedje van Limburg’ natuurlijk niet, maar het zegt wel iets over de ambitie van de tekstschrijvers en componisten. De eerste tv-opnames zijn afgelopen zomer al gemaakt. Dan beginnen de fanatiekelingen al, onder wie Guus Steinen, Mark van Mullekom
en de groep Alaaf Airlines.

Ook heel interessant is het kijkje achter de schermen bij zesvoudig Limburgs Buuttekampioen Ger Frenken uit Roggel. De geboorte van een Buut laat zien hoeveel tijd en energie een buuttereedner stopt in zijn humoristisch verhaal.

Het lijkt allemaal zo simpel als het eindresultaat wordt gepresenteerd, maar voordat het zover is moeten er bergen werk worden verzet.

Tamelijk onbekend is dansmarietje Cassie Schmeets (18). De huiskamer van haar
ouders in Kerkrade staat vol bokalen, medailles en andere kampioenstrofeeën. We volgen haar onder andere als danspage bij de Akense Rathausgarde Öcher Duemjroefe.

De drie documentaires worden uitgezonden in de reeks Limburg Doc. Hiermee geven we invulling aan onze taak om ook programma’s te maken met duiding en diepgang, naast het ‘snelle’ nieuws.

Leo.Hauben@L1.nl
Hoofdredacteur

Logo 1Limburg

Programma's

Blaaskracht

TV-programma Blaaskracht gaat over harmonieën en fanfares. Ieder laatste weekeinde van de maand worden verhalen verteld over het muziekleven. Met ook concert-opnames.

Postbus 31

Postbus 31 is het best beluisterde programma van L1 Radio, zondag van 09:00 tot 11:00 uur. Via presentator Pieter Kiewied feliciteren Limburgers Limburgers. En Tips voor de zondag.

Wunderbar

Voor de vele liefhebbers in Limburg: Duitse schlagers, blaaskapellen en volkstümliche muziek in Wunderbar, iedere zaterdag van 16:00 tot 19:00 uur op L1 Radio. Presentatie: Rick Cremers.

Klassieke Gast

Elke zondagavond een goed gesprek met een gast uit de Limburgse klassieke muziekwereld

Plat-eweg

Plat-eweg is het dialect-muziekprogramma van Limburg, samengesteld en gepresenteerd door Henk Hover. Iedere zaterdagmiddag om 13:00 en doordeweeks om 19:00 uur. Met maandelijks de L1 Limbo Top 10.

L1NWS

De eerste tv-uitzending van L1NWS is om 17:30 uur, zeven dagen per week. Op ieder half uur wordt deze uitzending herhaald en bij grote actualiteiten is er een 'verse' nieuwsuitzending.

Limburgs Land

Ger Houben is een vaste waarde op L1 Radio met Limburgs Land, iedere zaterdagochtend van 08:00 tot 10:00 uur. Over natuur en milieu in onze provincie en natuurlijk nuttige tuintips.

De Stemming

Interview- en discussieprogramma van L1 Radio met politiek, cultuur, economie, wetenschap en media. Verder debat, een column en altijd live-muziek. Iedere zondag van 11:00 tot 13:00 uur..

Natuurlijk Limburg

Met Edmond Staal van Het Limburgs Landschap maakt programmamaker Maurice Nijsten wandelingen door een Limburgs natuurgebied.

Limbourgeois

Limbourgeois is een tv-programma over het goede leven in Limburg (zondag 18:05 uur). Jo Cortenraedt bezoekt culinaire hotspots, recepties, openingen en exposities.

Klassieke Avond van L1

De Klassieke Avond is iedere zondag op L1 Radio te beluisteren, van 18:00 tot 21:00 uur. De avond begint met een goed gesprek met een muzikale gast, gevolgd door L1-concertopnames.

AvondGasten

AvondGasten, met sprankelende gasten. Over politiek, sport, kunst, cultuur, economie en maatschappelijke onderwerpen. Op werkdagen om 17:55, 20:55 en 22:55 uur op L1 TV.

Óngerwaeg

Óngerwaeg zoekt naar bijzondere verhalen van gewone mensen. Presentator Bas van der Zwaan en 'zijn mannen' reizen door de hele provincie. Dagelijks op L1 TV: 17:00, 19:00, 22:00 uur.

L1 Cultuurcafé

Iedere zaterdag op L1 Radio (10:00-13:00 uur) een programma vol kunstzinnige en minder zinnige cultuur. Met o.a. wekelijkse rubrieken De Vereniging en Emil en de Muziek.

Limburg van Boven

We vliegen met een helikopter boven onze prachtige provincie. Zo heb je Limburg nog nooit gezien!

Limburg Doc

Limburg Doc is dé plek op L1 voor tv-documentaires over onderwerpen uit eigen regio. Tevens een platfom voor jonge makers. Op zaterdag om 18:00 uur en zondag 11:00, 13:00 en 15:00 uur.

L1SPRT

L1SPRT maakt dagelijks een rubriek aan het einde van het nieuwsprogramma op tv. Op zaterdag met samenvattingen Jupiler League. Op zondag om 17:40 uur is er een lang sportprogramma.

LEF!

LEF! is hét podium voor jong talent uit de wereld van harmonie en fanfare. Een samenwerking van L1 en LBM. Presentatie: Sef Thissen

Muziekfabriek

Optreden in de Muziekfabriek op L1 TV staat bij veel Limburgse bands hoog op het verlanglijstje. Roemruchte namen kwamen er al voorbij: Rowwen Hèze, Volumia!, De Heideroosje en Neet oèt Lottum.

Nieuw uit Limburg

Nieuw uit Limburg: Extra de aandacht voor kwaliteitsmuziek uit onze eigen provincie. Die plaat hoor je dan een week lang heel vaak op L1 Radio!

Het Geluid van Zuid

Het laatste Limburgse muzieknieuws krijg je van Henk Hover.

L1mbo Top 10

L1mbo Top 10, elke maand de tien beste Limburgstalige liedjes, plus een opvallende nummer 11

Tijd voor Toen

Tijd voor Toen, met bijzondere beelden van Limburg uit lang vervlogen tijden. Sinds 1997 zijn meer dan 150 afleveringen uitgezonden, door Omroep Limburg TV en later L1. De serie liep tot 2008.