Vandaag Dag van de Duitse taal. Ook bij L1

Vandaag Dag van de Duitse taal. Ook bij L1

Waarom de Dag van de Duitse taal?

De dag, elk voorjaar sinds 2012, is in het leven geroepen om het belang van de Duitse taal in Nederland op de kaart te zetten.

Wat is het thema in 2018?

Dit jaar staat de Dag van de Duitse taal in het teken van het thema "Duits in het beroepsleven". Op 17 april vindt ook Duitslanddag plaats, waarop Nederlands-Duitse uitwisseling in het bedrijfsleven wordt gestimuleerd.

Wat gebeurt er allemaal?

De dag wordt vooral op scholen 'gevierd'.

Ze organiseren tijdens de Dag van de Duitse taal allerlei eigen acties om het belang van de Duitse taal onder de aandacht te brengen.

Van het draaien van Duitse muziek in de aula, het koken van Duitse gerechten in een heuse kookshow, tot taaldorpen waar leerlingen in gesprek moeten gaan met Duitsers.

Waar in Limburg?

Duitse dag op het Valuascollege in Venlo
Duitse dag op het Valuascollege in Venlo

Bijvoorbeeld:

Charlemagne College in Landgraaf
Er is Duitse muziek in de klas, ze doen mee aan de Mach-Mit-Quiz en er is een Duitse traktatie voor de leraren., zoals curryworst in de docentenkamer, decoratie in het schoolgebouw, een quiz en Duitse lekkernijen voor de leerlingen.

Arcuscollege in Heerlen
Er is een quiz op school in het Duits.

Fontys Lerarenopleiding in Sittard
Er wordt een lipdub in het Duits opgenomen.

Bouwens van der Boijecollege in Helden
Verkoop van Berlinerbollen, Brezel en co in de pauzes. Ook zijn er Duitse liedjes in de aula te horen en is er een Duitslandquiz in de lessen Duits.

Valuascollege Venlo

Enkele groepen leerlingen gaan de stad in om de meningen van onze oosterburen te peilen over deze dag. Op school zal een curryworst-kraam vanaf 10.00 uur opgesteld staan voor de leerlingen en krijgt het personeel in de pauzes Berliner. Naast de Duitse muziek in de aula's en een quiz in de klas zullen 3 speelsters van het eerste dameselftal van Borussia Mönchengladbach vanaf 15.00 uur een presentatie geven over het belang van Duits, waarna meisjes uit de klassen deel kunnen nemen aan een clinic door die drie dames. 's Avonds is er voor het personeel een Duits buffet met een borrel onder muzikale begeleiding.

|
|

Hoe promoot Claudio Leson uit Landgraaf de Duitse taal?

|
|

Limburger kandidaat Docent Duits van 2018

Richard Mulders van het Sophianum, in Gulpen was kandidaat om Docent Duits van 2018 te worden:

Ik denk dat ik genomineerd ben omdat ik met enthousiasme en passie het vak Duits deel met mijn leerlingen. Belangrijk vind ik het om vaardigheden (bijv. leesteksten) ook op een andere, interactieve manier te trainen (zoals het filmpje Knack den Code). Daarnaast is Duits voor mij méér dan ‘n taal met grammatica en vaardighedentraining, maar investeer ik ook tijd in Landeskunde en laat de leerlingen kennismaken met de Duitstalige landen en hun cultuur, met al hun overeenkomsten maar vooral ook verschillen… (bijvoorbeeld met het filmpje Backe, backe Kuchen…)" Richard Mulders​ van het Sophianum

Duits onder druk

Duits heeft van oudsher een prominente plek op Nederlandse scholen. Toch staat de positie van het vak Duits op Nederlandse scholen toenemend onder druk. Steeds minder Nederlanders leren nog Duits op school.
Was Duits voor de Tweede Wereldoorlog nog vaak de belangrijkste vreemde taal op school, na de oorlog is die positie van het vak door verschillende onderwijshervormingen, van de Mammoetwet (1968) tot de invoering van vmbo en het studiehuis (eind jaren ’90) steeds verder ingeperkt.

Basisschool
Het is voor basisscholen inmiddels mogelijk al vanaf groep 1 vreemde talen aan te bieden. Sinds 2015 mogen basisscholen bovendien 15 procent van hun lessen in een andere taal aanbieden. Beide regelingen gelden ook voor Duits, maar de overgrote meerderheid van de scholen kiest voor Engels. De meeste van de basisscholen die Duits aanbieden liggen in de grensstreek.

VMBO
Op het vmbo is de positie van het vak Duits het zwakst. In de onderbouw kunnen scholen kiezen Duits of Frans als tweede vreemde taal aan te bieden. Het komt dus voor dat vmbo-scholieren helemaal geen Duits meer krijgen op school.

HAVO en VWO
Op de havo en het vwo is de positie van het Duits iets sterker. In de basisvorming krijgen de leerlingen in principe het vak Duits in de tweede en derde klas. Scholen hebben echter de mogelijkheid Duits door een andere vreemde taal zoals Spaans te vervangen.

MBO
In het middelbaar beroepsonderwijs, vooral in de economische en administratieve opleidingen, namen vreemde talen, in het bijzonder Engels en Duits, een belangrijke plaats in. Door vernieuwingen in 2012 verdween Duits voor veel MBO-studenten uit het curriculum.

Duits ideeënboekje

Op zoek naar inspiratie voor de Dag van de Duitse taal 2018?

In dit boekje zijn allerlei activiteiten te vinden gebaseerd op de door scholen ingezonden acties van afgelopen jaar. De activiteiten kunnen naar eigen inzicht worden aangepast, zodat de activiteit ook door jou uitgevoerd kan worden.

Waarom Duits? Tien redenen!

1. Duits is de meest gesproken moedertaal in de EU

Ongeveer twintig procent van de EU-burgers heeft Duits als moedertaal. Dat is dus één op de vijf EU-burgers. In Europa wordt er natuurlijk in Duitsland zelf Duits gesproken maar het is ook een officiële taal in Oostenrijk en Zwitserland. Bovendien wordt er Duits gesproken in (delen van) Italië, België, Luxemburg en Liechtenstein. Daarnaast is Duits in veel landen een populaire tweede taal, bijvoorbeeld in Oost-Europa. Dus of je nou op vakantie gaat of een internationale carrière nastreeft: het is handig om Duits te spreken. Met Duits kun je overal mensen ontmoeten!

2. Duitsland is onze belangrijkste handelspartner

Maar liefst een kwart van al onze buitenlandse handel vindt plaats met Duitsland. Dat maakt onze export naar Duitsland groter dan die naar Groot-Brittannië en Frankrijk bij elkaar! En wist je dat de export van Nederland naar de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen alleen al zes keer zo groot als die naar China? Goede communicatie is belangrijk voor handelsrelaties en de taal van de buren spreken is dus van groot belang. Volgens Nederlandse ondernemers zou de export naar Duitsland nog kunnen toenemen wanneer we in Nederland beter Duits zouden spreken.

3. Met Duits heb je meer kansen op de Nederlandse arbeidsmarkt

Iedereen spreekt Engels, maar met Duits heb je een voorsprong. In veel beroepen speelt de Duitse taal een grote rol. Niet alleen in de grensstreek en ook niet alleen in het toerisme en de horeca. Ook in de logistiek, de zorg, de techniek, de luchtvaart en zelfs in de culturele sector heb je grote voordelen met Duits. Wist je bijvoorbeeld dat er in Nederland wel 3400 Duitse dochterbedrijven zijn gevestigd die op zoek zijn naar Nederlandse werknemers die goed Duits kunnen?

4. Met Duits is je arbeidsmarkt zes keer groter

Met kennis van de Duitse taal en cultuur opent zich een enorme arbeidsmarkt in het buitenland. In ons directe buurland Duitsland, maar ook in Oostenrijk en Zwitserland. Meer dan 5.000 Nederlandse bedrijven hebben bijvoorbeeld dochterbedrijven in Duitsland waar Duits-sprekende Nerlandsers gewild zijn. Bovendien heb je in veel sectoren in Duitsland een veel grotere kans op een baan dan in Nederland. Een voorbeeld: wist je dat ze in Duitsland druk op zoek zijn naar crècheleidsters? Zeker in de grensregio zijn de kansen op een baan veel groter als je ook aan de andere kant van de grens kunt kijken. Daarvoor is het goed spreken van de Duitse taal uiterst belangrijk.

5. Met Duits kun je over de hele wereld werken

Geen ander volk gaat zo vaak op vakantie als de Duitsers. In Nederland zijn de Duitsers met afstand de grootste toeristengroep. Als je in het toerisme of in de horeca werkt op populaire bestemmingen zoals Amsterdam of aan de kust, dan is Duits dus uitermate handig. Maar het maakt eigenlijk niet uit waar je heen gaat: bijna overal kom je wel Duitsers tegen. Geen verrassing dus dat Duits een vereiste is bij veel banen in de toeristische sector in landen als Spanje of Italië.

6. Het is voor Nederlanders heel makkelijk om Duits te leren

De Duitse en Nederlandse taal lijken erg op elkaar. Aan het begin moet je een beetje aan de uitspraak letten en de naamvallen kunnen soms lastig zijn. Maar Duits is Nederlanders geen moeilijke taal om te leren, zeker niet in vergelijking met bijvoorbeeld Fransen, Amerikanen of Chinezen. Veel woorden, zinsconstructies en zelfs uitdrukkingen zijn hetzelfde. Dit komt doordat het Duits en Nederlands uit dezelfde Germaanse taal voortkomen. Nederlanders bereiken al na relatief korte tijd een hoog taalvaardigheidsniveau in het Duits. Daar kun je al snel wat mee!

7. Studeren in Duitsland is veelzijdig en voordelig

Als je Duits hebt geleerd kun je na school internationale ervaring opdoen door in Duitsland te gaan studeren. Er is een netwerk van meer dan 350 onderzoeksinstellingen met een breed aanbod aan vakken en studierichtingen. Met meer dan 18.000 opleidingen is er altijd wel een studie te vinden die bij jou past. Daaronder zijn ook studies die in Nederland helemaal niet bestaan. Bovendien is studeren in Duitsland goed voor je portemonnee. Je betaalt er geen collegegeld, de kosten voor wonen en eten zijn vaak laag en je kunt je Nederlandse studiefinanciering gewoon meenemen. Kijk voor meer informatie op studereninduitsland.nl

8. Duitsland is innovatief

Duitsland investeert veel geld in innovatie en wetenschap. Met zijn uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling staat het land wereldwijd op de derde plaats. In 2011 werd 13,6 procent van alle patenten wereldwijd in Duitsland aangevraagd. Ook voor leerlingen met interesse in techniek of (natuur)wetenschap is Duits dus een goede keuze. De airbag, de MP3-techniek en voetbalschoenen met schroefnoppen: het zijn allemaal Duitse uitvindingen.

9. Beter nu dan later

Sinds de jaren ’90 is het aantal scholieren en studenten dat Duits leert en studeert met ongeveer een derde gedaald. Maar tegelijkertijd heeft het Goethe-Institut (het Duitse taal- en cultuurinstituut) in Nederland het aantal aanmeldingen voor taalcursussen Duits zien verdubbelen. Hoe kan dat? Meestal gaat het om mensen die merken dat ze Duits hard nodig hebben in hun werk. Zij komen er helaas pas op latere leeftijd achter dat Duits belangrijker is dan ze op de middelbare school dachten. Het leren van een taal is ook nog eens een stuk moeilijker op latere leeftijd. Daarom raden wij je aan: begin liever nu dan later met het leren van Duits!

10. Berlijn is de hipste stad in Europa

Berlijn is een culturele smeltkroes waar jonge mensen van over de hele wereld naar toe komen. De stad is een walhalla voor muzikanten, kunstenaars en ontwerpers. Het is de stad van de start-ups, jonge bedrijven met originele concepten. De fascinerende geschiedenis van Berlijn zie je nog steeds op veel plekken terug. En het leven is er zeer betaalbaar.

Bron: MachMIt.nl

Logo 1Limburg

Programma's