Twee oude vastelaovestradities afgelast: Gawstrekke en Kaetelgerich

Twee oude vastelaovestradities afgelast: Gawstrekke en Kaetelgerich

Twee oude vastelaovestradities dit najaar zijn wegens het coronavirus afgelast; het Gawstrekke in Grevenbicht en het Kaetelgerich in Steyl.

Het Gawstrekke (ganstrekken) bestaat in Beeg waarschijnlijk al sonds ongeveer 1900. De organisatie, Folkloristische Vereniging Gawstrekkers Beeg, onlangs het gebruik te verplaatsen van carnavalsdinsdag (daar werd het sinds 1976 gehouden) naar oktober. Maar die najaars-editie is nu afgelast.

Het ganstrekken bestaat al sinds de Middeleeuwen. Ruiters moesten in galop de kop van een dode gans trekken. Na veel protesten van dierenbeschermers is dit jaar voor het eerst gebruik gemaakt van een kunstgans.

Ganstrekken vond in het verleden op veel plaatsen in Limburg plaats. Onder meer in Tegelen en Steyl waar het spel in 1811 werd verboden. Sinds 1883 kent Steyl een carnavalsrechtbank, het Kaetelgerich. Mensen worden hier op ludieke wijze ter verantwoording geroepen en belanden afhankelijk van de uitspraak van de rechters wel of niet in een brandende ketel. De traditie vindt maar een keer in de vijf jaar plaats en stond op 21 november 2020 gepland maar is door de organisatie, VV De Kaetelaers, afgelast wegens corona. 'De huidige beperkende maatregelen geven te weinig ruimte aan de spelersgroep om te kunnen repeteren op een dergelijke wijze, dat er een Kaetelgerich kan worden opgevoerd dat voldoet aan de eisen van de organisatie', aldus de Kaetelaers. Er wordt gekeken of het Kaetelgerich in 2021 kan doorgaan.

Lees hier het persbericht van De Kaetelaers:

Kaetelgerich 2020 geannuleerd

In navolging van reeds vele festiviteiten in 2020 is door Vv. De Kaetelaers uit Steyl besloten, dat het Kaetelgerich 2020 dat stond gepland voor zaterdag 21 november 2020 NIET door zal gaan.

De huidige beperkende maatregelen geven te weinig ruimte aan de spelersgroep om te kunnen repeteren op een dergelijke wijze, dat er een Kaetelgerich kan worden opgevoerd dat voldoet aan de eisen van de organisatie.

Ook de ontwikkelingen naar de toekomst toe zijn te onzeker om te kunnen garanderen, dat in de anderhalve-meter-samenleving grote groepen in de openlucht samen kunnen komen om van dit uniek stukje volkscultuur te kunnen genieten.

Een pijnlijk besluit voor de organisatie van het Kaetelgerich, dat normaliter eenmaal in de vijf jaar zitting houdt.

Er zal onderzocht worden of het Kaetelgerich opgevoerd kan worden in november 2021.

Het Steyler Kaetelgerich houdt al zitting sinds 1883 en is een uniek volkstribunaal.

Het faillissement van de Woltersbank in 1883 kostte vele bedrijven in Steyl en Tegelen de kop. De Steylerse mannen beklaagden zich in de cafés omdat ze zonder werk zaten.

Er werd een komisch volkstribunaal bedacht, waar verdachten door duivels, rechters en Vors Lucifer op ludieke wijze werden veroordeeld tot ‘De Kaetel’.

Middels een rollenspel worden de verdachten ter verantwoording geroepen voor deze duivelse rechtbank.

De Woltersbank werd logischerwijs de eerste beklaagde van het Steyler Kaetelgerich.

In 1952 werd Vv. De Kaetelaers opgericht en één van de kerntaken van deze Vastelaovesvereniging is het bewaken en doorgeven van dit culturele erfgoed.

L11 Alaaf

Veel meer over de vastelaovend vind je op L11Alaaf.nl en op L11 Alaaf Facebook:

Eigen theatershow voor Wir Sind Spitze

Eigen theatershow voor Wir Sind Spitze

De11devande11de nao Remunj, manne!

De11devande11de nao Remunj, manne!

L1mburg Centraal: hoe kijkt de vastelaoveswereld naar het nieuwe seizoen?

L1mburg Centraal: hoe kijkt de vastelaoveswereld naar het nieuwe seizoen?

De Piëlhaas Venray gaat in 2021 volop voor de vastelaovend

De Piëlhaas Venray gaat in 2021 volop voor de vastelaovend

Golfbraekers: geen vastelaovend in Wessem komend seizoen

Golfbraekers: geen vastelaovend in Wessem komend seizoen

Activiteiten Landgraafse vastelaovesvereniging afgelast

Activiteiten Landgraafse vastelaovesvereniging afgelast

Logo 1Limburg