Twaalf schutterijen in de finale van schietwedstrijd Limburgs Dames Schuttersfeest

Twaalf schutterijen in de finale van schietwedstrijd Limburgs Dames Schuttersfeest

Twaalf schutterijen en 16 drietallen zitten nog in de race om de overwinning van het LDS, Limburgs Dames Schuttersfeest. De schietwedstrijd die gisteren begon in Asenray wordt zaterdag vervolgd. Vooral Belgisch Limburg is nog goed vertegenwoordigd met zeven schutterijen en elf drietallen. In de 27 jaar dat het LDS bestaat won al 16 keer een Belgische schutterij. Uit Nederlands Limburg zijn nog alleen schutterijen uit Midden-Limburg in de strijd. Op het LDS doen vrouwen in drietallen aan de schietwedstrijd mee en mag een schutterij meerdere drietallen afvaardigen.

Het LDS begon in 1992 als reactie op het verbod voor vrouwen om mee te doen aan de schietwedstrijd op het OLS, het Oud Limburgs Schuttersfeest. Die regel is in 2001 geschrapt. Lees hier het persbericht van organisator Schutterij St. Urbanus Maasniel:

Twaalf schutterijen strijden om de hoogste eer

Op zaterdag 22 september a.s. strijden nog twaalf schutterijen om de hoogste eer, de ‘Ut’, tijdens de 27e editie van het Limburgs Dames Schuttersfeest in Maasniel-Asenray. Belgisch Limburg is nog goed vertegenwoordigd met zeven schutterijen en elf drietallen van de in totaal negentien drietallen die nog over zijn. De schutterijen van Opglabbeek en Opoeteren zijn beide met nog drie drietallen vertegenwoordigd!

Zonnige dag

De eerste dag van het Limburgs Dames Schuttersfeest in Maasniel-Asenray is een groot succes geworden. Onder een stralende zon en heerlijke temperatuur opende gouverneur Herman Reynders van Belgisch-Limburgs het feest van verbondenheid ten overstaan van de aanwezige schutterijen en bezoekers. “Het is belangrijk dat inwoners uit beide Limburgen elkaar blijven ontmoeten en leren kennen. Ondanks het feit dat het hier ook om winnen gaat, laten de schutterijen zien met respect voor elkaar deze strijd aan te gaan. Dit erfgoed moeten we blijven koesteren.”

Kleurrijk

De kleurrijke optocht door de straten van Asenray trok veel bekijks. Ondanks het feit dat het Limburgs Dames Schuttersfeest een van de laatste schuttersfeesten van het seizoen is, hebben de deelnemende schutterijen het beste van zichzelf laten zien. Het publiek heeft dat met veel applaus gewaardeerd. De schietwedstrijden moeten uiteindelijk duidelijkheid geven over welke schutterij met de ‘Ut’ naar huis mag gaan. Van de bijna tachtig deelnemende drietallen viel al snel de helft af door een of meerdere missers. Na een viertal kavelronde zijn er nog negentien drietallen van twaalf schutterijen in de strijd. De schutterijen van Stokkem en Haelen doen buiten mededinging mee, omdat ze recent het Limburgs Dames Schuttersfeest al eens gewonnen hebben.

Kavelen

Op zaterdag 22 september vanaf 11.00 uur strijden de navolgende schutterijen om de ‘Ut’:

3 Sint Laurentius Meeswijk – 1
7 Sint Oda Boshoven – 1 en 2
8 Sint Amandus Opglabbeek – 1, 2 en 3
9 Sint Laurentius Bocholt – 1
11 Sint Elisabeth Stokkem – 1 – buiten mededinging
13 Sint Antonius Nederweert – 1
14 Sint Dionysius Opoeteren – 1, 2 en 3
18 Sint Harlindis en Relindis Ellikom – 1
22 Sint Margaretha Ittervoort – 1
23 Sint Servatius Raam – 1
29 Sint Die Jonghe Companie St. Catharina Beek – 1 en 2
30 Sint Agatha Haelen – 1 en 2 – buiten mededinging

De winnende schutterij organiseert het Limburgs Dames Schuttersfeest in 2019. Het feestterrein is gratis toegankelijk voor het publiek.

OLS

Alles over het OLS bij L1 vind je op L1.nl/OLS

Logo 1Limburg

Programma's