Tuintips van Hub Stoffels voor januari

Tuintips van Hub Stoffels voor januari

In zachte winters komt de natuur en dus ook de tuin in januari al tot leven en in de tuin moeten toch wat werkzaamheden verricht worden. In deze uitzending een vijftal onderwerpen betreffende de verzorging van planten in de siertuin. Op dit moment kan men o.a. genieten van een aantal vroege bloeiers zoals de Nandina”s, enkele Vibirnums, Skimmia’s, Sarcococca’s, Helleborussen en Winterjasmijn.

Over deze laatste wil ik iets meer vertellen. Normaal gesproken wordt deze Jasminum nudiflorum in de volle grond geplant tegen een muur of tegen een pergola, maar met zijn lange uitlopers is het ook een fantastische plant in een hangpot. De plant houdt van volle zon en vruchtbare grond en dat is ook mogelijk in een hangpot. De struik zit in januari vol met gele bloemen en is een lust voor het oog. Door de plant in het voorjaar af te leggen heeft men al snel een nieuwe plant en wanneer men ze na beworteling in een hangpot zet heeft men de volgende winter reeds een mooie bloeier.

Heeft men de helleborussen nog niet van de oude bladeren ontdaan, dan kan dat nu nog. De bladeren verwijderen heeft twee voordelen: 1. men verwijdert ook de bladeren die aangetast zijn door de zwarte bladvlekkenziekte en 2. de bloemen worden beter zichtbaar. De plant maakt gedurende de zomer wel weer nieuwe bladeren en zo ontstaan er grote struiken. Op dit moment groeien er overal in de buurt van de plant kleine plantjes. Deze kan men oppotten en dan heeft men volgend winter nieuwe planten met misschien een andere kleur.

Heeft men de grassoort Pampasgras in de tuin staan, dan kan men deze, bij de hoeveelheid regen die er nu valt in de gaten houden. Te veel water in het hart van de plant kan rotting veroorzaken. Verstandig is het daarom om op een droge dag de slierten zo samen te binden dat er geen regen meer in het hart komt.

Soms komt men, aangespoord door de zachte temperatuur, in de verleiding dingen te doen die nog niet verantwoord zijn. Een voorbeeld is het in januari verwijderen van de uitgebloeide bloemtrossen van de hortensia’s. Het is het beste ze te laten zitten tot maart, want mocht er nog een vorstperiode komen, dan beschermen ze de onder de uitgebloeide bloemtrossen reeds gevormde nieuwe knoppen.

Liefhebbers van dahlia’s kunnen ook al aan de slag. Heeft men een bepaalde soort of soorten waarvan men meerdere planten wil hebben dan moet men in januari de dahliaknollen uit de winterberging halen, oppotten en op een warme plaats zetten. Bij dat oppotten moet de stengelhals niet met grond bedekt worden. De opgepotte knollen plaatst men op een warme plaats en na ongeveer drie à vier weken hebben zich nieuwe scheuten gevormd. Deze snijdt men voorzichtig los en plaatst men in zaai- en stekgrond. Na het vochtig maken van de grond plaatst men er een doorzichtige hoes over. Zodra er condens in de hoes gevormd is neemt men de hoes er vanaf om te voorkomen dat condensdruppels op de plantjes vallen en voor rotting zorgen. Na beworteling oppotten in goede potgrond. Pas nadat de plantjes afgehard zijn kunnen ze na de IJsheiligen buiten uitgeplant worden.

De border is op dit moment vrij kaal. Daardoor kan men gemakkelijk, zonder iets te beschadigen de opslag bij rozen, amandelboompjes, vuurdoorn verwijderen. Dit is nodig om te voorkomen dat de struiken verwilderen.

Hub Stoffels

Natuur en Zo

Iedere zaterdag van 09:00 tot 10:00 uur op L1 Radio speciale aandacht voor het Limburgse land. Met elke week een deskundige gast in de studio, reportages over het buitenleven en natuurlijk nuttige tuintips. Tijdens de uitzending kun je natuurlijk bellen met vragen over tuin, balkon of vensterbank. Vragen, opmerkingen of tips? Mail ons via natuurenzo@L1.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

L1mburg Centraal - 22 september 2020

L1mburg Centraal - 22 september 2020

L1mburg Centraal: vier carnaval, maar moet dat groots of bescheiden?

L1mburg Centraal: vier carnaval, maar moet dat groots of bescheiden?

Brieven aan de Hemel: Aad de Haas als vader

Brieven aan de Hemel: Aad de Haas als vader

L1mburg Centraal: Raymond Kerckhoffs over Tom Dumoulin en het WK

L1mburg Centraal: Raymond Kerckhoffs over Tom Dumoulin en het WK

L1mburg Centraal: is een eerlijk proces tegen Jos Brech wel mogelijk?

L1mburg Centraal: is een eerlijk proces tegen Jos Brech wel mogelijk?

Waar is Emil? Bij Dieter Lievens

Waar is Emil? Bij Dieter Lievens

Logo 1Limburg

Tom Dumoulin rijdt tijdrit en wegwedstrijd op WK

Tom Dumoulin rijdt tijdrit en wegwedstrijd op WK

Tom Dumoulin komt komend weekend zowel in de tijdrit als in de wegwedstrijd op de WK wielrennen in Imola in actie. Na afloop van de Tour de France twijfelde de Maastrichtenaar of hij vrijdag wel fit genoeg zou zijn om aan de tijdrit deel te nemen.

Programma's