Tour de L1mbourg: Handbikers in Beek blikken terug op NK 2010

Tour de L1mbourg: Handbikers in Beek blikken terug op NK 2010

Het fietsen van sporters met een beperking, en het prachtige NK van 2010. Die beelden dringen zich op als we Beek verbinden met wielrennen. Op Sportpark De Haamen trainen de handbikers. Zij kijken terug op het kampioenschap in Beek, waar Niki Terpstra de volledige Rabobank-ploeg klopte op de Adsteeg.

Het NK in Beek was ook het kampioenschap van de 19-jarige Tom Dumoulin, die toen nog reed voor het Parkhotel Rooding team. Die opleidingsploeg miste de slag in Beek, waar Tom Jelte Slagter kampioen werd bij de beloften. Dumoulin, die toen pas vier jaar op de fiets zat, bleef gefrustreerd achter. "Je kunt niet met alles mee zitten, niemand rijdt", aldus een boze Dumoulin in zijn jonge jaren. "Mopperen helpt niet, ik ga liever boksen om stoom af te blazen", zo weet Hennie Konz uit Heel vanuit haar handbike. Hennie mist een been en heup, en beklimt onder meer de Loorberg en Camerig volledig op armkracht. "In ons eigen lichaam zit natuurlijk al veel negatiefs, dus wij zijn er vooral mee bezig om het beste uit onszelf te halen."

De handbikers in Beek zoeken nog een gediplomeerd trainer. "Wij kunnen de faciliteiten hier gratis gebruiken, maar we moeten wel een trainer hebben", aldus Henk Erens uit Sibbe. Hij kreeg een dwarslaesie nadat hij overreden werd door een vrachtwagen, en traint nu drie keer per week in de handbike om fit te blijven. "Vroeger had ik een hekel aan fietsen, maar nu zit ik zelf in dit ding. Door deze training hou ik mijn gezondheid op peil. Afgelopen maand heb ik in Oostenrijk meegedaan aan de Handbikebattle, op de Kaunertaler gletscher in Tirol. Zo hou ik mijn gezondheid op peil." En zo trainen de handbikers samen, net zoals Marianne Vos en Loes Gunnewijk gezamenlijk over de finish kwamen in 2010. Hand in hand.

Tour de L1mbourg

Iedere dag tijdens de Tour de France vanaf 18:30 een sfeervol wielerprogramma vanuit een andere Limburgse plaats, live op L1 TV. Herhaling om 20:30 en 22:30. Te zien op digitale tv: Ziggo kanaal 713 en KPN kanaal 508.
Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Provincie Limburg en Limburg Cycling.

Meer informatie over Tour de L1mbourg, met bijvoorbeeld een overzicht aan alle locaties en fietstochten, op L1.nl/TourDeL1mbourg

Logo 1Limburg

Tientallen bussen mogelijk oplossing 11devande11de

Tientallen bussen mogelijk oplossing 11devande11de

Er is een oplossing op handen voor het vervoer van carnavalsvierders vanaf het Centraal Station in Maastricht naar het MECC op 11 november. Arriva weigert om treinen door te laten rijden naar station Randwyck, vlakbij het Maastrichtse congrescentrum,…

Programma's