Terugluisteren: Toon Hermans-Dag op L1 Radio

Terugluisteren: Toon Hermans-Dag op L1 Radio

Op de 100ste geboortedag van Toon Hermans, zaterdag 17 december 2016, stond L1 Radio in het teken van Toon.

De cabaretier werd 100 jaar geleden in Sittard geboren.

10:00 – 12:00 uur: L1 Cultuurcafé

De uitzending van Cultuurcafé staat helemaal in het teken van Toon Hermans. Live vanuit Sittard, vanuit de Toon komt Thuis-expositie in het oude V&D-pand.
Van 10 tot 12 ontvangen Jolien Linssen en Wouter Nelissen de zonen van Toon, Gaby en Maurice Hermans. Tessa Reijnders leidt ons rond in de expositie.

Sittardse Revueschrijver Sjef Schurgers vertelt over zijn grote voorbeeld en Benny Ludeman, de gitarist van Toon, over zijn jaren met de meester.
Publiek is van harte welkom om de uitzending bij te wonen.

L1 Cultuurcafé terugluisteren

13:00 – 15:00 uur: Het Grote Toon Hermans Interview

Twintig jaar geleden maakte L1-radiomaker Fons Geraets een lang interview met Toon Hermans. Het lag al die tijd op de plank en wordt nu, vanwege Toons honderdste geboortedag, in zijn geheel uitgezonden.

De afspraak kwam indertijd tot stand via Gé Reinders. Als producer van het liedjesalbum Ik zing van het leven kwam hij geregeld bij Toon over de vloer.
Zo vindt in november 1996 in zijn villa in Bosch en Duin een uitgebreid vraaggesprek plaats met de dan bijna 80-jarige cabaretier. Fons Geraets ondervraagt Hermans over de meest uiteenlopende zaken: zijn jeugd in Sittard, de dood van zijn vader, zijn kunstenaarschap, de hebzucht in de wereld en over zijn twijfels. Maar ook over de kracht van humor en sjaele zeiver. Opvallend is dat de komiek, zanger, schilder en dichter uitvoerig spreekt over spiritualiteit: van God tot boeddhisme en van innerlijke vrede tot de Bhagavad Gita.

Maar de relativering is bij Hermans nooit ver weg. “Ik heb nog nooit iets gezegd van enige betekenis. Misschien komt dat nog. Als ik nog tien jaar zou leven, dan zeggen de mensen misschien: heb je die gek horen vertellen over God? Hij kwam er potdomme dichtbij.”

Het Grote Toon Hermans Interview wordt gelardeerd met liedjes en conferences.

Het Grote Toon Hermans Interview terugluisteren

15:00-17:00 uur: Toon Top Twintig

Op de 100ste geboortedag van Toon Hermans, zaterdag 17 december, zendt L1 Radio de Toon Top Twintig uit, de twintig populairste Toon-fragmenten volgens de luisteraars van L1.

De cabaretier werd 100 jaar geleden in Sittard geboren. L1 Radio liet de luisteraars kiezen aan een keur aan conferences en liedjes. Programmamaker Henk Hover maakte op basis van deze keuze een Toon Top Twintig.

In de omvangrijke keuzelijst stonde bekende sketches als ‘Snieklaas’, 'Sex in Lapland', ‘Duif is dood', 'De Ornitholoog' en 'De Voorzitter opent'.

Natuurlijk stonden ook zijn liedjes in de keuzelijst. Prachtige evergreens als 'Mediterranee', '24 Rozen', 'Engel Gabriël' en Appels op de tafelsprei' maar ook Zittesj repertoire als ‘Oukouk’, ‘Kiek in 't glaeske en sjlik Medam’, ‘Gaef mich de lesten dans van dich’ en ‘In het graas van de wei’.

De Toon Top Twintig terugluisteren

17:00-18:00 uur: Mo'Jones Bigband speelt Toon

Tijdens de zondag van Sint Rosa Festival op 28 augustus in Sittard speelde Mo’Jones BigBand samen met Limburgse artiesten nummers van Toon.

Gastvocalisten van de band zijn onder meer Gé Reinders, Ton Engels, Skinnie, Arno Adams en Mandy de Bruijn. Ook Toots Thielemans wordt nog geëerd in het concert.

Mo'Jones Bigband speelt Toon terugluisteren

Meer

Alles over Toon Hermans vind je op www.L1.nl/Toon-Hermans

L1 Radio

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

L1mburg Centraal - 5 juli 2022

L1mburg Centraal - 5 juli 2022

L1mburg Centraal: theaterstuk in Limbricht over laatste heksenproces

L1mburg Centraal: theaterstuk in Limbricht over laatste heksenproces

L1mburg Centraal: zeven talen leren in zeven dagen, kan dat?

L1mburg Centraal: zeven talen leren in zeven dagen, kan dat?

L1mburg Centraal: Vijlen naar EK voetbal voor bergdorpjes

L1mburg Centraal: Vijlen naar EK voetbal voor bergdorpjes

L1mburg Centraal: Japanse duizendknoop lastig te bestrijden

L1mburg Centraal: Japanse duizendknoop lastig te bestrijden

L1mburg Centraal: grote boerenprotesten lijken aan Limburg voorbij te gaan

L1mburg Centraal: grote boerenprotesten lijken aan Limburg voorbij te gaan

Programma's