
In de westerse wereld is de economische standaard vrij hoog, en dat betekent dat mensen dan ook de hele dag door eten. Zwaarlijvigheid is dan een bijbehorend probleem. Maastricht University doet onderzoek naar de effecten van tijdsgebonden eten, maar ze zijn niet de enigen. Onderzoeker Patrick Schrauwen legt uit.
Mensen die meededen aan het onderzoek mochten 10 uur per dag eten.
Time restricted eating (tijdsgebonden eten)
"We leven in een tijd van overvloed. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat zijn we omringd door eten. En toch slaat ons lichaam voorraden vet en suiker op. Lang geleden hadden we ze nodig om tijden met minder voedsel beschikbaarheid te overleven, maar dat geldt voor de meeste mensen nu niet meer. Sterker nog, te veel vet en suiker zit ons in de weg. Regelmatig een tijd niet eten maakt je lichaam gezonder.
De meeste mensen eten meer dan ze nodig hebben, ook mensen met een gezond gewicht. In een Amerikaans onderzoek aten proefpersonen minstens twee jaar een kwart minder calorieën. Hun gezondheid ging vooruit. Wie gezond wil worden of blijven, eet dus beter wat minder. Maar vaak is een dieet volhouden niet makkelijk. Een alternatief is om de ene dag veel minder te eten en dit af te wisselen met een dag gewoon eten. Zo’n protocol heeft intermitterend vasten. Varianten hierop zijn er volop, bijvoorbeeld twee dagen in de week streng zijn voor jezelf, de andere vijf dagen niet.
Een nieuwer alternatief is het zogenaamde ‘time restricted eating’, oftewel tijdsgebonden eten: Tussen opstaan en slapen zit meestal zo’n 16 uur. Vanaf het ontbijt houden lunch, diner en tussendoortjes ons lichaam in de gevoede staat. Pas na een tijd zonder nieuw voedsel, raken we in de gevaste staat. Je lijf gebruikt suikers en vet uit je voorraad tot je weer eet. Omdat we in de nacht niet eten, ruimt je lichaam dan op. Alleen eten veel mensen tot laat in de avond, net voordat ze gaan slapen.
Onderzoek uit Amerika liet zien dat mensen ongeveer 15-16 uur per dag eten. Hierdoor is de gevaste tijd maar heel kort. Time restricted eating betekent dat je deze tijd vergroot, door de tijd waarop je mag eten per dag te beperken. Bijvoorbeeld van 8 uur in de ochtend tot 6 uur in de avond (= 10 uur), waardoor je 14 uur vasten overhoudt.
We hebben laten zien dat dit gunstige gevolgen heeft voor de regulatie van het bloedsuiker bij mensen met diabetes, maar bijvoorbeeld ook voor het lichaamsgewicht. Het lijkt er ook op dat mensen dit soort protocollen makkelijker vol houden dan simpelweg proberen om minder te eten. Bij tijdsgebonden vasten verandert namelijk niet wat je eet, maar wanneer je eet. In de uren dat je vast kun je water, thee en koffie zonder melk en suiker drinken. Drankjes met calorieën kun je alleen drinken tijdens de uren dat je eet.
Ook in dit protocol zijn er weer variaties, bijvoorbeeld 14 uur vasten of 16 uur, en er vindt nog veel onderzoek plaats."
Meer over zulk onderzoek in onze serie Testhelden
Route Regio
Rian en Ruud nemen je mee door de provincie, met nieuws, weer, verkeer en muziek, op werkdagen van 10;00 tot 13:00 uur, op L1 Radio. Kijk op L1.nl/Route-Regio