Tijdlijn: Tanja Groen 25 jaar vermist

Tijdlijn: Tanja Groen 25 jaar vermist

31 augustus 1993

Tanja Groen uit Schagen, geboren op 23 juni 1975, verdwijnt in de nacht van 31 augustus op 1 september 1993. Ze is bij een ontgroeningsfeest geweest van Maastrichtse studentensociëteit Circumflex. Het feest was in het centrum van Maastricht. In de nacht fietst ze terug naar haar kamer in Gronsveld. Daar komt ze nooit aan.

Foto: Politie
Foto: Politie

27 april 2009

Foto: Fietstocht zonder einde - Rob Hendriks
Foto: Fietstocht zonder einde - Rob Hendriks

In Sittard wordt het boek 'Fietstocht zonder einde - De mysterieuze verdwijning van Tanja Groen' gepresenteerd. Het boek van Rob Hendriks uit Reuver is vooral bedoeld om de zaak levend te houden, zo zegt de schrijver..

24 oktober 2009

Noord-Frankrijk, daar willen politie en justitie naar toe om te gaan zoeken naar Tanja Groen. Aanleiding is een tip van paragnost Piet Nendels uit Hoensbroek. Nendels wil ook naar Frankrijk om op zoek te gaan naar Tanja. Hij zegt te weten dat de studente daar begraven ligt. Nendels is teleurgesteld in het Openbaar Ministerie, omdat die in zijn ogen niets doet met de informatie die hij zegt te hebben doorgekregen. Het OM laat weten alleen onderzoek te doen op basis van feiten.

27 oktober 2009

Foto: Tanja Groen
Foto: Tanja Groen

Het Openbaar Ministerie in Maastricht zegt dat er in de verklaring van paragnost Piet Nendels geen aanleiding te vinden is om de zaak te heropenen.

13 januari 2010

Justitie in België onderzoekt of seriemoordenaar Ronald Janssen iets te maken heeft met de vermissing van. Ten tijde van Tanja's verdwijning woonde Janssen in de buurt van Maastricht.

2 september 2010

De vermissing van Tanja Groen, dan 17 jaar geleden, wordt officieel een cold case voor de politie Limburg Zuid.

26 augustus 2012

Foto: L1
Foto: L1

Duikers vinden in de Maas in Maastricht een fiets die van Tanja Groen zou zijn geweest. De fiets werd zondagmorgen 26 augustus gevonden in de rivier, aan de zuidrand van de stad. Een week eerder werd in die buurt ook al gedoken. De duikers zeggen dat de fiets die ze hebben opgevist overeenkomt met de beschrijving van Tanja's fiets. De ouders van Tanja Groen denken dat de fiets die uit de Maas is gehaald van hun dochter is. Tegen RTV Noord-Holland zeggen ze dat de gevonden fiets dezelfde kenmerken heeft als die van Tanja.

2 september 2012

Foto: L1
Foto: L1

In de Maas bij Maastricht wordt door duikers gezocht naar het lichaam van Tanja Groen. Duikers proberen een vat boven water te halen, waarvan een roedeloper vermoedt dat daarin het lichaam van de sinds 1993 vermiste Tanja zit.

3 september 2012

Roedelopers zijn oplichters. Dat zegt rechtspsycholoog Peter van Koppen van de Universiteit Maastricht. Hij reageert daarmee op de zoektocht. Een gepensioneerde politieman en duikers vonden een week eerder een fiets in de Maas bij Maastricht, op aanwijzen van roedeloper Loet van der Gouw. De fiets zou van Tanja Groen zijn, maar na onderzoek van het NFI blijkt dat onwaarschijnlijk. Volgens Van Koppen verspillen roedelopers kostbare tijd van de politie en geven ze nabestaanden valse hoop.

17 september 2012

Foto: L1
Foto: L1

De fiets die op zondag 26 augustus in Maastricht uit de Maas werd gedoken was niet van Tanja Groen. De opgedoken fiets is van een ander merk en het framenummer en de postcode die er in zouden moeten staan, ontbreken, zo blijkt uit onderzoek van de politie. Ook de opgedoken buis heeft niets met de verdwijning van de studente te maken. In de buis heeft geen stoffelijk overschot gezeten, blijkt uit forensisch onderzoek. De buis was vermoedelijk een uitloopstuk die bij een silexverlading werd gebruikt. De installatie werd in 2003 en 2004 gesloopt en vermoedelijk is het uitloopstuk in de Maas achtergebleven. De politie Limburg Zuid sluit het dossier Tanja Groen nu de fiets niet van haar blijkt te zijn.

26 augustus 2013

Familie en vrienden herdenken Tanja Groen, in de kerk van Schagen, twintig jaar na haar verdwijning. De ouders laten aan regionale omroep RTV NH weten dat ze hoop blijven houden.

27 mei 2014

De moeder van Tanja laat van zich horen bij de regionale omroep van Noord-Holland: "Onze grootste angst is dat we het nooit te weten komen."

22 juni 2014

Foto: L1
Foto: L1

In Gronsveld worden botten gevonden bij een akker. De politie heeft zaterdagavond na een tip van een wandelaar twee botten gevonden. Vermoedelijk zijn ze afkomstig van een mens en gaat het om delen van een been. Volgens een woordvoerder van de politie is het nog erg voorbarig om te spreken over mogelijke sporen van Tanja Groen. Het Nationaal Forensisch Instituut in Den Haag buigt zich de dagen erna over de botten.

4 juli 2014

De botresten die op 21 juni zijn gevonden in een akker in Gronsveld zijn niet van Tanja Groen. Het Nederlands Forensisch Instituut kon een DNA-profiel opstellen uit het materiaal. Dat kwam niet overeen met het DNA van Tanja Groen. Het NFI onderzoekt nog hoe oud de botresten precies zijn.

12 december 2014

Foto: Loet van der Gouw
Foto: Loet van der Gouw

Paranormaal speurder Loet van der Gouw heeft vrijdag een boek uitgebracht met daarin een fictief verhaal rond de vermissing van Tanja Groen in Maastricht. Van der Gouw kwam in 2012 prominent in het nieuws toen duikers na zijn aanwijzingen een fiets opdoken die veel gelijkenissen vertoonde met die van de verdwenen studente. Forensisch onderzoek heeft uitgewezen dat het niet ging om de fiets van Tanja Groen. Van der Gouw is er nog steeds van overtuigd dat het wel de fiets van Groen is. Volgens hem zijn de conclusies van het forensisch team en de recherche gebaseerd op foute informatie. Het boek heet 'Een officier, het meisje en de fiets'.

10 mei 2017

De politie heeft woensdag op Facebook de vermissing van de studente Tanja Groen opnieuw onder de aandacht gebracht. In mei had de politie op haar landelijke Facebook-pagina een speciaal thema over mensen die langdurig worden vermist, onder de noemer 'Mis je mei?'

24 augustus 2018

Nu er na bijna 20 jaar ineens een verdachte in beeld is in de zaak Nicky Verstappen, grijpen de ouders van Tanja Groen dit aan om een emotionele oproep te doen. In een interview met opsporingsdienst Amber Alert vragen de ouders de dader om zich te melden. 'Tegen de dader willen we zeggen: 'Doe alsjeblieft je mond open. Of stuur een briefje, desnoods anoniem. Waar heb je ons kind gelaten?' Anders dan in de zaak rond Nicky Verstappen is er van haar niks teruggevonden. Er is dan ook geen DNA -spoor dat tot een mogelijke oplossing kan leiden. Toch hopen de ouders van Tanja dat haar vermissing alsnog wordt opgelost, mogelijk door alle aandacht in de zaak rond de dood van Nicky Verstappen.

31 augustus 2018

Exact 25 jaar geleden verdween de studente in Maastricht. Van haar is niets, maar dan ook niets meer vernomen.

L1mburg Centraal - 25 januari 2020

L1mburg Centraal - 25 januari 2020

Plat-eweg: Halve finale LVK en Platekas

Plat-eweg: Halve finale LVK en Platekas

4x11 Jubileum-Toer van start in Guttecoven

4x11 Jubileum-Toer van start in Guttecoven

Wild Vleisj wint CMC ALAIF 2020

Wild Vleisj wint CMC ALAIF 2020

Klasjenere met Eric Jaspers

Klasjenere met Eric Jaspers

Kwart ieuw Boètezitting

Kwart ieuw Boètezitting

Logo 1Limburg

Programma's