Tientallen vaten met XTC-afval gedumpt in Haelen

Afbeelding ter illustratie © Bron: L1
In Haelen zijn tientallen vaten met XTC-afval gedumpt.
De brandweer is zaterdagavond rond 20.00 uur uitgerukt naar de Hornerweg. Het gaat om 1 vat van 1000 liter en ongeveer 60 jerrycans met een inhoud van 25 liter. Uit een van de vaten kwam gas vrij. De brandweer heeft dat vat gestabiliseerd.

Opruimen

De gemeente Leudal heeft een gespecialiseerd bedrijf ingeschakeld om het XTC-afval op te ruimen en te onderzoeken of de bodem is verontreinigd.

Groot probleem

Gisteren publiceerde EenVandaag een onderzoek waaruit blijkt dat veel mensen zich zorgen maken over het dumpen van XTC-afval in natuurgebieden. Ook 41 burgemeesters uit de drie zuidelijke provincies. Ruim tweederde van hen zegt onvoldoende financiële middelen te hebben om overlast aan te pakken.
Minister Opstelten maakte vorige maand bekend geen extra geld te willen vrijmaken voor het bestrijden van de drugsgerelateerde criminaliteit in Zuid-Nederland. Veel burgemeesters stellen dat ze de problemen zonder extra geld en menskracht niet onder controle krijgen.
“In de huidige omstandigheden kunnen we de problemen niet aan,” aldus een burgemeester. “Politie en OM moeten echt meer middelen krijgen om diep te graven, en drugsorganisaties tot in de kern te ontrafelen. Als we alleen maar dweilen komen we er niet aan toe de kraan dicht te draaien.”

Ervaring

Zeven op de tien ondervraagde burgemeesters melden dat zij de afgelopen twee jaar te maken hebben gehad met illegale lozingen van drugsafval in hun gemeente. De helft werd geconfronteerd met de vondst van drugslabs.