Tien redenen om 4 mei te herdenken en 5 mei te vieren

Tien redenen om 4 mei te herdenken en 5 mei te vieren

We gaan richting 4 en 5 mei, over twee weken staan we weer stil bij de doden, een dag later vieren we de bevrijding. Maar valt er ook wat te vieren?

Voor het eerst in bijna 30 jaar zijn er weer spanningen tussen Rusland en Amerika, het Midden-Oosten lijkt één groot strijdtoneel. 65 miljoen mensen zijn als vluchteling op drift.

Journalist Ralf Bodelier van World Best News meent van wel. In het L1 radioprogramma De Stemming presenteerde hij een forse portie optimisme: tien redenen om ons in te blijven zetten voor een nóg betere wereld. Bodelier: “Ik ben ervan overtuigd dat je mensen eerder aanmoedigt met vooruitgang, dan met somberheid. Wie alleen maar hoort dat het slecht gaat, gaat op zijn handen zitten en doet niets meer.”

|

Bodelier vergelijkt onze tijd met de periode direct na de Tweede Wereldoorlog. De nazi’s en de fascisten waren verslagen, de krijgsgevangenen bevrijd, de concentratiekampen met de grond gelijk gemaakt en de Koude Oorlog moest feitelijk nog beginnen. Bodelier: “Wie die naoorlogse jaren heeft meegemaakt, herinnert zich die tijd als vreedzaam, optimistisch, rustig. Dus wat ik met die tien redenen wil doen, is aantonen dat onze tijd, die ervaren wordt als oorlogszuchtig, pessimistisch en onrustig, toch een veel betere is. We hebben in die 73 jaar héél veel bereikt. Het is écht gerechtvaardigd om op 5 mei de vrijheid te vieren.”

1. Er vallen minder doden door oorlog

Eind jaren ‘40 stierven wereldwijd 20 op de 100.000 mensen door oorlogsgeweld. Op dit moment vallen wereldwijd minder dan 2 oorlogsdoden per 100.000 mensen.

2. ​Het kernwapenarsenaal nam fors af

Na ’45 ging het eerst een stuk slechter: het aantal kernwapens nam sterk toe. In 1986 stonden wereldwijd bijna 65.000 kernwapens opgesteld. Vandaag zijn dat er rond de 10.000. Al die andere kernwapens, 55.000, zijn opgestookt in kerncentrales. Zij hebben niet voor oorlog gezorgd, maar voor warmte.

3. ​Kindersterfte daalt fors

Van alle kinderen die wereldwijd in 1946 werden geboren, stierven er 20 op de 100 voor hun 5e verjaardag. Dat waren er dus één op de vijf. Vandaag halen 4 van de 100 kinderen hun vijfde verjaardag niet. Dat is nog steeds teveel, maar het is ook een daling van 80 procent.

4. ​Het aantal slachtoffers van klimaatrampen neemt af

Hoewel het klimaat verandert, daalt het aantal mensen dat sterft door droogte, hitte, overstromingen of stormen. Stierven in de jaren ’40 nog 156 op de 100.000 mensen wereldwijd door klimaat-gerelateerd weer, vandaag zijn het er 5 op de 100.000. Dat is een daling van 97 procent.

5. ​We worden ouder en gezonder

In 1946 lag de wereldwijde levensverwachting op 46 jaar. Vandaag mogen baby’s wereldwijd verwachten 72 jaar te worden. We kregen er dus, wereldwijd, 26 jaar bij. Bovendien worden we niet alleen ouder, we leven ook veel langer in goede gezondheid.

6. Armoede neemt af

Na de Tweede Wereldoorlog leefde bijna drie op de tien mensen wereldwijd in extreme armoede. Voor wie in extreme armoede leeft, is er geregeld honger, mensen weten vaak ’s ochtends niet of ze ’s avonds kunnen eten. Kinderen gaan niet naar school, al op vroege leeftijd heb je gezondheidsklachten. Een situatie die je nu alleen nog maar aantreft in delen van Azië en Afrika. Hoewel de wereldbevolking verdrievoudigde, daalde extreme armoede tot minder dan één op de tien.

7. ​Er is meer democratie

In 1946 leefde 15 procent van de wereldbevolking in een volledige democratie. Vandaag is dat 55 procent. Dat is nu dus meer dan de helft.

8. ​De doodstraf begint te verdwijnen

In 1946 hadden nog maar 8 landen de doodstraf afgeschaft. Nu wordt de doodstraf in 155 van alle 195 landen niet meer uitgevoerd. Wanneer het zo doorgaat, is de doodstraf over twintig jaar verdwenen.

9. ​Er is meer vrijheid voor seksuele minderheden

Vlak na de oorlog was homoseksualiteit nog overal verboden. Homo’s konden er alleen maar van dromen om met iemand te trouwen waar ze echt van hielden. Sinds 1946 werd homoseksualiteit in 122 van de 190 landen uit het strafrecht gehaald. In 2001 stelde Nederland als eerste land het huwelijk open voor iedereen. Vandaag bestaat in 25 landen de vrijheid om te trouwen met wie je maar wil.

10.​ Bevolkingsgroei stabiliseert

In de jaren na de oorlog, krijgt een vrouw, wereldwijd, gemiddeld nog 5 kinderen. Omdat steeds meer kinderen overleefden, en we alsmaar ouder werden, begon die enorme bevolkingsgroei toen pas. Stel je voor: sinds 1946 steeg de wereldwijde bevolking van 2,4 miljard naar 7,6 miljard mensen: er kwamen dus 5,2 miljard mensen bij.

Maar sinds 1960 neemt het tempo van die groei weer af. Op dit moment krijgt de gemiddelde vrouw, wereldwijd, geen 5 kinderen meer, maar 2,4 kinderen. En die daling zet door. Ergens ná 2050 krijgt de gemiddelde vrouw, waarschijnlijk, 2 kinderen. Vanaf dat moment stijgt de bevolkingsgroei dus niet meer. Want er zijn twee mensen nodig om een kind te maken, en wanneer 2 mensen 2 kinderen produceren, dan blijft de groei stabiel.

Voor meer positief nieuws: kijk op www.worldsbestnews.nl

De Stemming

Iedere zondag van 11:00 tot 13:00 uur op L1 Radio. Herhaling maandag 20:00 tot 22:00 uur.

Alle fragmenten en hele uitzendingen van De Stemming zijn te beluisteren op L1.nl/Stemming
De Stemming is er ook als podcast.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

L1mburg Centraal - 24 oktober 2020

L1mburg Centraal - 24 oktober 2020

L1mburg Centraal - 24 oktober 2020: Venlonaar Reinier Selen en zijn nieuwe bioscoopfilm

L1mburg Centraal - 24 oktober 2020: Venlonaar Reinier Selen en zijn nieuwe bioscoopfilm

L1mburg Centraal: nieuwe wethouders in Meerssen

L1mburg Centraal: nieuwe wethouders in Meerssen

L1mburg Centraal: trouwring teruggevonden na 24 jaar

L1mburg Centraal: trouwring teruggevonden na 24 jaar

L1mburg Centraal: geen alcohol in hotels na 20:00 uur

L1mburg Centraal: geen alcohol in hotels na 20:00 uur

Morgen regen, begin volgende week overwegend droog en iets kouder

Morgen regen, begin volgende week overwegend droog en iets kouder

Logo 1Limburg

LIVE: Zes nieuwe coronadoden gemeld in Limburg

LIVE: Zes nieuwe coronadoden gemeld in Limburg

De coronacijfers lopen op en de ziekenhuizen krijgen het steeds drukker. In de strijd tegen het coronavirus zijn strengere maatregelen ingesteld, waardoor we nu in een gedeeltelijke lockdown zitten.

Programma's