The Iceman uit Sittard zorgt voor medisch wonder

The Iceman uit Sittard zorgt voor medisch wonder

Mensen kunnen met een combinatie van technieken zelf hun zenuwstelsel beïnvloeden. Dat concluderen wetenschappers van het Radboud Universitair Medisch Centrum in Nijmegen.

De combinatie van technieken bestaat uit blootstelling aan kou, meditatie en ademhalingsoefeningen. Het Radboud deed onderzoek met een aantal proefpersonen, onder meer op grond van de ervaringen van Wim Hof uit Sittard, bekend als The Iceman.

Immuunsysteem
Het is een grote doorbraak, zegt een van de Nijmeegse onderzoekers. Ook het immuunsysteem kunnen mensen sturen, iets waarvan altijd werd gedacht dat het niet mogelijk was.

Twaalf proefpersonen die de stof endotoxine (een bestanddeel van een dode bacterie) ingespoten kregen, werden minder ziek als ze de technieken van Hof gebruikten. "Alles draait om ademhaling, mindset en kou," zei Hof over die techniek in het L1-programma AvondGasten.

Genezing
Hof zei het leven te hebben verbeterd van mensen met astma of reuma. Zijn claim dat “90% van alle ziekten” te genezen is met zijn techniek, wordt door wetenschappers niet onderschreven. “Daar is in ieder geval eerst veel meer onderzoek voor nodig,” aldus professor Wouter van Marken Lichtenbelt van de Universiteit Maastricht.

Records
The Iceman stond al langere tijd in de belangstelling van wetenschappers dankzij de spectaculaire records die hij brak. Zo liep hij in 2007 in Finland een halve marathon op blote voeten, boven de Poolcirkel bij temperaturen tussen de 20 en 30 graden onder nul. Het is erkend als een Guinness World Record. Ook verbeterde hij het wereldrecord in-ijs-staan.

In het ijsberenverblijf van Ouwehands Dierenpark stond hij 70 minuten en 35 seconden tot aan zijn kin in een bak met ijsblokjes. Dit record werd later gebroken door een Chinees.

Foto: ANP

Logo 1Limburg

Programma's