Testhelden: Ingeborg Eijssen

Testhelden: Ingeborg Eijssen

Als het eten van vezels leidt tot een betere werking van de darmen, gaat de gezondheid er dan ook op vooruit? Dat is de test die Ingeborg Eijssen doet bij de Universiteit Maastricht en het MUMC+. "Goed voor het onderzoek en ik heb er een elektrische fiets aan overgehouden".

Onderzoek
De 54-jarige Maastrichtse doet al ruim 12 jaar mee aan allerlei onderzoeken. "Het is echt te weinig bekend. Mensen weten niet hoe laagdrempelig het is. Wat voor mij vooral telt, is de hoop op betere medicijnen, betere zorg. Zodat als het ooit nodig mocht zijn, er medicijnen zijn ontwikkeld die dan ook goed zijn voor mijn gezondheid."

Sapje vezels
Ingeborg drinkt iedere dag een sapje met vezels. Gewoon op haar werk in de Boschstraat in Maastricht. "We denken dat dat leidt tot een betere stofwisseling en daardoor ook een betere gezondheid", zo zeggen onderzoekers Lars Vliex en Kelly Jardon. Lars vult vandaag het stikstofvat, dat gebruikt wordt om de bloedsamples onder extreem lage temperaturen te bewaren.

Furore
De Universiteit Maastricht maakte al eerder furore met onderzoek naar darmfuncties. Veerle Melotte won in 2019 de Klokhuis Wetenschapsprijs met haar onderzoek naar de communicatie tussen de darmen en het brein via het enterische zenuwstelsel. Hoewel het onderzoek van Ingeborg een andere focus heeft, is die communicatie vanuit de darmen heel belangrijk. "Organen praten met elkaar in het lichaam. Ook de darmen staan in verbinding met onze hersenen", zo vertelt hoofdonderzoeker Gijs Goossens. "Via bepaalde hormonen die door de darmen worden aangemaakt, en bepaalde zenuwbanen die leiden naar de hersenen. Dat beïnvloedt bijvoorbeeld het gevoel van honger en verzadiging."

Gepersonaliseerde voeding
Door de test van Ingeborg krijgen de onderzoekers beter zicht op het effect van de vezels. Met nieuwe technieken kan steeds beter in kaart gebracht worden welke interventie helpt bij welk soort persoon. "Niet iedereen reageert overal hetzelfde op", zo verklaart Gijs Goossens. " We kunnen de stofwisseling steeds beter in kaart brengen. Maar het is ontzettend ingewikkeld. Juist Ingeborg helpt ons weer een stukje van de puzzel te leggen. Zodat we via gepersonaliseerde voeding mensen steeds beter kunnen helpen."

Uitzendtijden

Woensdag 23 november 17:00 | 18:00 | 19:00 | 22:00 | 23:00 uur
Donderdag 24 november
14:20 uur

Testhelden

De serie Testhelden toont acht portretten van Limburgers die meedoen aan testen en onderzoeken in het Academisch Ziekenhuis Maastricht MUMC+.

Alle afleveringen zijn terug te kijken via L1.nl/Testhelden 

Meer informatie vind je op www.testheldmaastricht.nl en via info@testheldmaastricht.nl.

Jo Smeets wint Kirchroadsjer Vasteloavends Sjlajerparade

Jo Smeets wint Kirchroadsjer Vasteloavends Sjlajerparade

Dames R.K.S.V.B. winnen op Gen Berg

Dames R.K.S.V.B. winnen op Gen Berg

Limburg Doc: My lady of Spain

Limburg Doc: My lady of Spain

L1mburg Centraal - 4 december 2022

L1mburg Centraal - 4 december 2022

De Zalige Zondagmiddag van 4 december 2022

De Zalige Zondagmiddag van 4 december 2022

Limburg Doc: Wat thuis thuis maakt

Limburg Doc: Wat thuis thuis maakt

Programma's