
Hoe kunnen kinderen met een hersenbeschadiging beter bewegen? Dat is het onderzoek waar Bo Boots heel veel tijd in investeert. Zelf heeft hij een verlamming in de spieren van zijn linkervoet. "Bij een klapvoet, zoals we dat noemen, wordt de voet minder omhoog getild", zo vertelt onderzoekster Irene Moll . "De voet komt plat met een klap op de grond. De enkelhoek is anders en die meten we hier."
Virtueel
Voor het onderzoek loopt Bo op een mobiel platform in een virtuele omgeving. Van alle hoeken worden zijn bewegingen geregistreerd door camera's. Met bolletjes op zijn lichaam die lichtsignalen verzenden, wordt de exacte beweging geanalyseerd. "Ik loop een aantal minuten, totdat ik pijn krijg of moe word", aldus Bo. "We lopen op verschillende manieren, soms wordt de vloer aangepast en loop ik omhoog."
Impulsen aan de beenspieren
Traditioneel krijgen patiënten met een klapvoet een soort spalk. "Je kunt het vergelijken met een skischoen, dan kan de voet niet bewegen. Maar voor Bo vond was dat heel vervelend, je kunt daar niet goed mee afzetten. Bo sport heel graag", aldus neuroloog Jeroen Vermeulen. De hoofdonderzoeker ontwikkelde een apparaatje dat de beenspieren van Bo kleine impulsen geeft, een zogenaamde functionele electronische stimulatie. "Ik kan het apparaatje zelf besturen met een afstandsbediening. Hoe harder ik het zet, hoe meer effect het heeft tijdens het lopen", aldus Bo.
Veel profijt
Bo Boots is een hele goede tafeltennisser. Zo goed, dat hij af en toe in Papendal traint, het nationaal sportcentrum in Arnhem. Het FES-kastje helpt bij zijn mobiliteit. "Ik weet niet of ik Parijs haal, de Olympische Spelen wil iedereen wel halen. Maar ik heb er wel veel profijt van".
De universiteit is op haar beurt heel blij met de vele uren die Bo in het onderzoek steekt. "Echt cruciaal. Onderzoek bij kinderen is ontzettend lastig. Veel kinderen lopen niet goed genoeg om op onze loopband te kunnen. Vervolgens moet je ook nog eens de motivatie hebben om een half jaar lang meerdere metingen ondergaat. Dat is geweldig van Bo."
Uitzendtijden
Woensdag 28 december 17:00 | 18:00 | 22:00 uur
Donderdag 29 december 14:20 uur
Testhelden
De serie Testhelden toont acht portretten van Limburgers die meedoen aan testen en onderzoeken bij de Universiteit Maastricht.
Alle afleveringen zijn terug te kijken via L1.nl/Testhelden
Meer informatie vind je op www.testheldmaastricht.nl en via info@testheldmaastricht.nl.