Terug naar de plek: Sporen en verhalen van de Tweede Wereldoorlog

Afbeelding ter illustratie © L1
In Terug naar de plek gaan basisschoolkinderen op zoek naar sporen en verhalen die de Tweede Wereldoorlog in hun eigen omgeving achterliet.
Samen met ouderen, de kinderen van toen, keren ze terug naar de plek waar tijdens de Tweede Wereldoorlog het leven voorgoed veranderde.

Twan van Els

Twan was nog maar een kind toen de oorlog uitbrak. De oorlog die in het begin voelde als een groot avontuur, eindigde in een hel.
(aflevering in samenwerking met Basisschool Petrus Banden Venray)

Mirjam Honig

Mirjam vluchtte als Joods meisje vanuit Duitsland naar Limburg. Ze zat tijdens de oorlog ondergedoken om zo uit handen van de Duitse bezetter te kunnen blijven.
(aflevering in samenwerking met Basisschool De Schans Blerick)

Sjra Theunissen

Sjra heeft als kind de verschrikkingen van de oorlog ervaren. De angst dat zijn vader iets zou overkomen maakte hem snel volwassen.
(aflevering in samenwerking met Basisschool St. Martinus Beegden)

Gertie Gerritsen-Backus

Gertie werd verliefd op een Duitse jongen, Franz. Ondanks het feit dat Franz weigerde mee te vechten werd hij na de oorlog opgepakt en als misdadiger behandeld.
(aflevering in samenwerking met Basisschool De Kring Genhout)

Muziek voor Terug naar de plek

Alle muziek voor 'Terug naar de plek' werd gecomponeerd en geproduceerd door Tren van Enckevort. Speciaal voor de aftiteling schreef Jack Poels het nummer 'Deze plek', geïnspireerd op alle verhalen en getuigenissen uit de serie.

Liberation Route Limburg

'Terug naar de plek' is een educatief onderdeel van Liberation Route Limburg, een initiatief van de VVV Midden-Limburg.
Wat is de Liberation Route?
Liberation Route Europe is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die belangrijke mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt. De route vormt een schakel tussen de belangrijkste regio’s tijdens de opmars van de westelijke geallieerden vanaf Zuid-Engeland naar de stranden van Normandië, de Belgische Ardennen, Brabant, Limburg, Arnhem, Nijmegen, het Hürtgenwald en Berlijn. De route gaat verder naar de Poolse stad Gdansk, waar bijna twee generaties later een democratische revolutie op gang kwam om de afscheiding van Europa op te heffen.
Waar vind ik de luisterplekken in Limburg?
De Liberation Route is geen kant en klare route. Afhankelijk van je interesse stel je zelf een wandel-, fiets-, bus- of autoroute samen langs de luisterplekken van je keuze.
Wat kan ik met de Liberation Route?
De Liberation Route laat je beleven wat zich in 1944 en 1945 afspeelde in Nederland en de Duitse grensstreek. Op meer dan 20 locaties in Limburg liggen Maaskeien met informatiepanelen, de zogenaamde luisterplekken. Op iedere luisterplek is een hoorspel te beluisteren over de indrukwekkende belevenissen van één of meer personen tijdens de laatste oorlogsjaren. De verhalen van die plekken kan je gratis downloaden via www.liberationroute.com of download de Liberation Route Europe app! De app is beschikbaar voor iPhone en Android en biedt direct toegang tot verhaallijnen, bezienswaardigheden, historische gebeurtenissen, biografieën en nog veel meer, inclusief historische foto’s, ingesproken verhalen en filmpjes.