Limburg Doc: Bokken en Geiten

Limburg Doc: Bokken en Geiten

Hans Heijnen maakte in 1998 een documentaire over de heftige rivaliteit tussen de twee harmonieën uit Thorn: Bokken en Geiten.

Al sinds 150 jaar speelt het conflict tussen de twee orkesten met hun geuzennamen. Ze hebben het dorp in twee groepen verdeeld. Ooit vertrok de koster uit de kerkelijke harmonie uit onvrede over het feit dat hij niet op zondag mocht repeteren. Hij richtte een nieuwe harmonie op, later tot koninklijke benoemd. Zij werden Bokken genoemd omdat ze zich tegen de heersende groep, de kerkelijken, keerden. Bokkige types. En de harmonie die de pastoor 'slaafs' volgde noemde men daarom 'De Geiten' of ook wel de Kerkelijke Harmonie Sint Michiel. Sinds ongeveer 1850 heerst die strijd en het gevolg daarvan is dat het dorp nog steeds, anno 2012, in twee groepen van Bokken en Geiten-families is verdeeld.

Hans Heijnen is geboren in 1957 in Sittard. Sinds 1988 is hij werkzaam als freelance-documentairemaker voor onder andere NOS, IKON, VARA en vooral NPS/NTR, VPRO en L1. In Limburg maakte hij eerder de documentaires Heilige Rosa (over katholicisme in Sittard), Uncle Frank (over een Limburgse emigrant uit Sittard in Los Angeles), De Waterwolf van Itteren (over de Maas en enkele markante oude dorpsbewoners) en zeer recent Marskramers van God (over 10 jonge Karmelieten die op de boot naar Brazilië werden gezet om daar missionaris te worden).

Scenario/Regie Hans Heijnen | Camera René Heijnen | Geluid Paul Veld | Montage Hans Dunnewijk | Mixage Wim Post | Produktie M & B Film voor NPS-TV

Logo 1Limburg

Programma's