Tegelse asielzoeker Iragh Ebrahimi (18) moet land uit van IND

Afbeelding ter illustratie © Bron: L1
De 18-jarige asielzoeker Iragh Ebrahimi uit Tegelen moet het land verlaten.
Volgens de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) kan hij niet bewijzen dat zijn ouders zijn vermoord.
Iragh vluchtte twee jaar geleden uit Afghanistan naar Nederland. Na enkele omzwervingen via asielzoekerscentra is hij samen met zijn oma, het enige nog levende familielid, in Tegelen beland. Zijn asielaanvraag is nu al voor de derde keer afgewezen en Iragh moet het land uit.

Ouders vermoord door Taliban

Voor zijn vlucht uit Afghanistan is Iragh zijn ouders verloren. Zij zijn door de Taliban vermoord. In 2011 zijn de ouders van Iragh onderweg met de bus, de Taliban ziet hen aan voor terroristen en ze worden direct vermoord.
De IND gelooft zijn verhaal niet. Zij willen bewijs zien uit het overlijdensregister. Maar dat is er niet. Iragh heeft wel bewijzen van de buschauffeur en passagiers uit de bus. Die bewijzen zijn volgens de IND onvoldoende.

Martelaar

Iragh Ebrahimi wordt na de dood van zijn ouders opgevangen door een Koranschool. Van een docent krijgt hij kleding en geld om van te leven. Door de dood van zijn ouders is er immers geen inkomstenbron meer.
Iragh moet ook voor zijn zijn oma zorgen, die slecht ter been is. Na enkele maanden wordt hij gevraagd om naar Pakistan af te reizen. Daar zou hij een opleiding krijgen tot zelfmoordterrorist. Hij wil dat niet en slaat samen met zijn oma op de vlucht.

Oma mag blijven

Via het asielzoekerscentrum in Ter Apel komt Iragh met zijn oma in Tegelen terecht. Daar wonen ze in een aanleunwoning. Iragh zorgt voor het huishouden. Zijn oma is slecht ter been en heeft last van haar rug.
Omdat de oma van Iragh een alleenstaande vrouw is heeft zij wel een verblijfsvergunning gekregen. Ze spreekt praktisch geen Nederlands, dat maakt het volgens Iragh erg moeilijk voor zijn oma om alleen in Nederland achter te blijven.

Valuas College

De 18-jarige Iragh Ebrahimi zit op het Valuas College in Venlo, waar hij in de zogeheten Internationale Schakelklas (ISK) in korte tijd Nederlands leert, zodat hij kan doorstromen naar het reguliere onderwijs.