Stuur je iconische foto van WO II in

Stuur je iconische foto van WO II in

Op welke zolder liggen de foto's over de Tweede Wereldoorlog in Limburg die het meest tot de verbeelding spreken?

Oorlogsinstituut NIOD is een campagne begonnen, waarbij het publiek wordt gevraagd om eigen foto's aan te leveren.

Gouverneur Theo Bovens verzorgde de Limburgse aftrap in het Regionaal Historisch Centrum in Maastricht.

Eisenhower en Montgomery
De 100 meest aansprekende foto's uit Nederland worden vanaf april 2020 tentoongesteld in de entreehal van de Tweede Kamer. Een Limburgse selectie van 50 beelden is via pop-up tentoonstellingen op verschillende plekken in de provincie te zien. Theo Bovens leverde donderdag een eerste foto aan met een beeld van de generaals Eisenhower en Montgomery bij het oude Veldeke College in Maastricht.

Persoonlijke noot
"Het doet me wel wat, deze foto. Ik heb zelf op deze school gezeten, en veel mensen uit mijn familie ook", aldus Theo Bovens. "Mijn vader kon geen eindexamen doen door die topontmoeting in Maastricht, dat moest een jaar later. Die persoonlijke beleving is belangrijk in dit project, als we de herinnering willen laten voortleven."

Zoektocht naar foto's
De start van het project werd ook bijgewoond door Bert Mennings, directeur van het Limburgs Museum in Venlo. Foto's uit het rijke archief van dat museum vormen een eerste basis waaruit historici en het publiek uiteindelijk Limburgs meest iconische foto's kiezen. Het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (NIOD) is nadrukkelijk op zoek naar persoonlijke beelden van de Tweede Wereldoorlog. "Juist via die beelden moet de herinnering aan de oorlog levend gehouden worden", zegt Erik Somers van het NIOD.

Limburgse bevrijding
"We hebben als Limburg een hele lange bevrijdingsgeschiedenis", zei Theo Bovens eerder in het L1-programma Limburg Herdenkt: Vrijheidsboot. De bevrijding begon op 12 september in Mesch, maar eindigde pas 6 maanden later op 3 maart. "Het front heeft hier heel lang stilgelegen. Heel veel Limburgers hebben de bevrijding ook niet in hun eigen dorp meegemaakt, maar werden noodgedwongen geëvacueerd naar een andere plek. Dat maakt dat wij een hele speciale band hebben met die bevrijding."

Portret

Bas van der Zwaan is op zoek naar de mensen en hun verhaal achter de foto. Daarom zijn we benieuwd welke foto jij instuurt voor de tentoonstelling.

Stuur hier je foto van WO II in

Mijn gegevens

L1mburg Centraal: Holocaust monument Eijsden

L1mburg Centraal: Holocaust monument Eijsden

L1mburg Centraal - 26 januari 2020

L1mburg Centraal - 26 januari 2020

Blaaskracht: Emil praat met Frans Bemelmans

Blaaskracht: Emil praat met Frans Bemelmans

Blaaskracht Radio: herdenkingsconcert Margraten

Blaaskracht Radio: herdenkingsconcert Margraten

De Stemming: de 2 gouverneurs, flexwerk, Eerste Wereldoorlog

De Stemming: de 2 gouverneurs, flexwerk, Eerste Wereldoorlog

Postbus 31 - 26 januari 2020

Postbus 31 - 26 januari 2020

Logo 1Limburg

Programma's