
Verzakkingen in de bodem zorgen in Kerkrade voor spookhuisachtige taferelen.
Kastdeurtjes gaan open zonder dat er iemand in de buurt is. Water staat scheef in de glazen. Rollators gaan uit zichzelf rijden.
Werking van bodem
Oorzaak: werking van de bodem als gevolg van de mijnbouw en het oppompen van mijnwater. Bij Hub Rikers in het stadsdeel Bleijerheide loopt de woonkamer 2 centimeter per strekkende meter af. Het huis staat gewoon scheef. Er lopen acht oude mijngangen door de bodem onder zijn woning. Rikers bouwde zijn huis 50 jaar geleden zelf. Ooit was het tonnen waard, maar nu is het onverkoopbaar. Rikers durft de woz-waarde niet te noemen, zo laag is die.
- Reageren? Dat kan op L1 Facebook >>
Met tegenzin op gazon
Zijn buurvrouw Miets Kerres waagt zich alleen nog met tegenzin op haar gazon. De tuin zakt steeds verder in. Deskundigen zijn bij haar geweest om de zaak te onderzoeken. Ze zeggen dat het veilig is, vertelt Miets Kerres. Maar ze vertrouwt het niet. Het gras moet af en toe worden gemaaid, maar met de gazonmaaier achter de tuin in? Liever niet.
Bewoner Jan Josef Bruns vindt het een schande dat de huiseigenaren nergens terecht kunnen met hun schadeposten. Het hele land heeft destijds geprofiteerd van de steenkoolwinning. Maar nu laat de politiek ons in de steek, is zijn verhaal.
Politieke agenda
CDA-fractievoorzitter Max Ruiters in de Kerkraadse gemeenteraad steunt de bewoners. Hij is bezig de zaak op de landelijke politiek agenda te krijgen. Hij wil alle Limburgse kamerleden, van alle partijen, persoonlijk naar Kerkrade halen om de beschadigde huizen met eigen ogen te bekijken. Wie de situatie ter plaatse heeft gezien, heeft geen verdere dossiers nodig. Daarvan is Ruiters overtuigd.
Het verweer van minister Henk Kamp dat de mijnschade verjaard is, noemt hij onterecht. De laatste mijn ging weliswaar in 1974 dicht, maar tot in de jaren negentig is er mijnwater opgepompt. Daarnaast is er een morele verantwoordelijkheid, meent Ruiters. Bovendien: als mensen in Groningen hun schade door de aardgaswinning vergoed krijgen, waarom de mensen in Zuid-Limburg dan niet?, vraagt Ruiters zich af.
Juridische weg
De bewoners zelf bewandelen daarnaast nog de juridische weg, door een rechtszaak aan te spannen tegen de staat. Wanneer die dient, is nog niet bekend.