SP niet in nieuwe coalitie Horst aan de Maas

Afbeelding ter illustratie © Bron: L1
De SP maakt geen deel uit van de nieuwe coalitie in Horst aan de Maas.
De afgelopen dagen hebben CDA, PvdA en SP 3 keer bij elkaar gezeten om te bekijken of een coalitie mogelijk was.

Winnaar

Die was geadviseerd door informateur Leon Litjens omdat de SP de grote winnaar was van de verkiezingen. De SP ging van 5 naar 7 van de in totaal 27 raadszetels.

Onvoldoende basis

Volgens CDA-voorman Bob Vorstermans is er serieus en goed gesproken met elkaar maar hebben de 3 partijen samen geconcludeerd dat er onvoldoende basis is voor een coalitie. De verschillen met de SP liggen vooral op het gebied van zorg en van het ruimtelijk-economisch beleid.

Megastal

Bij dat laatste gaat het onder meer over de geplande megastal in Grubbenvorsten een gistverwerkingsinstallatie. De SP kijkt ook anders naar de overdracht van zorgtaken naar de gemeente ook anders dan CDA en PvdA, aldus Vorstermans. "Wij willen vooral kijken naar wat mensen nodig hebben, de SP gaat uit van recht op zorg," zo stelt hij.

Jammer

Thijs Coppus van de SP vindt heterg jammer datCDA en PvdA ervoor hebben gekozen om geen coalitie met de SP te vormen. "SP heeft in de gevoerde gesprekken aangegeven bereid te zijn op alle fronten water bij de wijn te doen. Maar bij CDA en PvdA was er amper ruimte voor nieuwe plannen en het bijsturen van gemaakte keuzes", aldus Coppus in een persbericht (PDF). De SP erkent wel dat een aantal verschillen tussen de partijen te groot zijn.

Oude coalitie

Horst aan de Maas krijgt nu zeer waarschijnlijk de oude coalitie terug van CDA, PvdA en de lokale partij Essentie. Samen hebben die 3 partijen 18 van de 27 zetels.