Slagers maken grootste LVK ooit

Slagers maken grootste LVK ooit

Twee slagers coördineren vrijdag de laatste voorbereidingen voor het grootste liedjesconcours uit de historie. Frank Dumont en Harald Hamakers brengen als voorzitters van de carnavalsverenigingen in Gulpen en Margraten ruim 200 vrijwilligers op de been. Vandaag leggen ze de laatste hand aan het grote podium in het Maastrichtse MECC, waar 7000 toeschouwers verwacht worden voor de finale van het LVK.

Ondanks die drukke voorbereiding, werkten de voorzitters allebei nog in hun slagerij deze week. "Natuurlijk", zegt Frank Dumont, "die zaak blijft open. Iedere dag om kwart over vijf opstaan, en dan door met het LVK tot 's avonds laat. Maar vrijdag en zaterdag ben ik dicht, dat heb ik mijn vrouw moeten beloven."

Dumont is voorzitter van De Rieste uit Margraten, Hamaekers heeft diezelfde functie bij de Gaarekiekere in Gulpen. "Het is natuurlijk grappig dat wij als boeren naar het grote Sjengenland gaan om daar iets te organiseren. Maastricht heeft zich al eens kandidaat gesteld voor de LVK-finale, maar dat lukte toen niet. Ons lukte het wel, en daarom was het extra mooi dat de allereerste felicitatie van de Maatstrichtse Tempeleers kwam." Het is voor het eerst dat een LVK-finale in de Limburgse hoofdstad wordt georganiseerd.

Dumont en Hamaekers hebben veel symboliek ingebouwd in het hoofdpodium. "De artiesten worden voorgesteld op een Heuvellandpodium, en gaan dan via een brug richting hoofdpodium. Alsof ze via de Maasbrug naar Maastricht gaan."

Frank Dumont heeft ervaring met de organisatie van het LVK. In 2012 begeleidde hij de finale in de veilinghallen in Eijsden-Margraten. "In 2012 hebben we het koudste LVK ooit gehad. Toen vroor het gewoon 20 graden. Een veiling is dan niet het meest ideale gebouw. Daarom gaan we nu naar het MECC. En juist vandaag blijkt het een van de warmste LVK-dagen ooit."

De samenwerking tussen de Rieste en de Gaarekiekere verloopt opvallend goed. Ruim 200 vrijwilligers zijn al een week bezig met het opbouwen, en de voorbereiding van een groot VIP-diner. "Carnaval is toch een groot verbroederingsfeest. De saamhorigheid tussen de verenigingen van Margraten en Gulpen, en de bereidheid om dingen te doen, dat is onbeschrijflijk. Van rivaliteit is absoluut geen sprake."

Logo 1Limburg