Sjeng 2019 voor Lex Uiting

Sjeng 2019 voor Lex Uiting

Dat werd maandagavond bekendgemaakt in Paradiso Amsterdam.

Ger Koopmans verraste hem samen met Beppie, de dochter van Sjeng Kraft. Dit gebeurde op het podium van Het Limburgs Leed in Paradiso Amsterdam. In L1mburg Centraal zie je dinsdag de verrassing én natuurlijk een eerste reactie,

De Sjeng wordt jaarlijks toegekend aan een beeldbepalend muzikant uit Limburg. Dat kan een accordeonist zijn, maar dit jaar heeft de commissie breder gekeken.

De hoogtepunten van Het Limburgs Leed hoor je zaterdag in Plat-eweg.

Lees hier het persbericht van de SKK:

Sjeng 2019 voor Lex Uiting

Lex Uiting wint dit jaar ‘De Sjeng’, een hommage aan de naamgever van de Sjeng Kraft Kompenei. De Sjeng Kraft Kompenei wil met deze nominatie de grote verdiensten van Lexvoor de provincie Limburg en de Vastelaovend onderstrepen. Beppie Kraft verraste Lex maandagavond 28 oktober tijdens Het Limburgs Leed in Paradiso in Amsterdam. De prijs bestaat uit een geldbedrag en een beeldje van kunstenaar Ton Wouters.

Behoud van Limburgs grootste cultuurgoed
De Sjeng wordt al jaren uitgereikt aan accordeonisten uit onze provincie, zowel als aanmoedigingsprijs maar de laatste jaren met name als oeuvreprijs. Na vele jaren van het roemen van beeldbepalende accordeonisten uit onze provincie, heeft de Sjeng Kraft Kompenei besloten ‘De Sjeng’ dit jaar uit te reiken aan iemand die zich voor datzelfde doel inzet als de stichting zelf, namelijk het behoud van het authentieke en kwalitatieve Limburgse carnavalslied en Limburgs grootste cultuurgoed, de Vastelaovend.

De Sjeng Kraft Kompenei is van mening dat Lex Uiting daar, onder andere met zijn documentaire Nao ’t Zuuje, een hele grote bijdrage aan heeft geleverd. Zowel Limburg als de Vastelaovend zijn op deze manier zeer positief op de kaart gezet. Het toekennen van deze prijs ziet de Sjeng Kraft Kompenei dan ook als een grote merci voor Lex.

Optreden tijdens de11devande11de
Op 11 november wordt Lex nogmaals in het zonnetje gezet tijdens de11devande11de in het MECC. Traditiegetrouw brengt de Sjeng-winnaar dan ook het Sjeng Kraft nummer “Iech ben zoe verleef” ten gehore.

Historie van ‘De Sjeng’
Deze prijs wordt sinds 2000 uitgereikt. Zie voor voorgaande winnaars ook: https://www.sjengkraftkompenei.nl/de-sjeng/

Uitreiking Sjeng tijdens de11devande11de

De Sjeng, een beeldje van de hand van kunstenaar Ton Wouters wordt uitgereikt tijdens De11devande11de in het MECC Maastricht. Traditioneel brengt de winnaar daar ook één of twee liedjes ten gehore.

Voorwaarde is wel dat daar een akoestische uitvoering van de Sjeng-evergreen ‘Iech bin zoe verleef’ tussen zit. Sinds jaar en dag een sjevraoje-moment tijdens de opening van de Limburgse vastelaovend in Mestreech.

Eerdere winnaars van De Sjeng

2000: Herman van de Kogelenberg
2001: Maud Wilms
2002: Treble
2003: Bart Claessens
2004: Dominique Paats
2005: INFA
2006: Lisanne Soeterbroek
2007: Dwayne Verheyden
2008: Loui Herinx
2009: Peer Heiligers
2010: Joep Servais
2011: Tren van Enckevort
2012: Kevin van den Eijnden
2013: Kyle Schielen
2014: Geert Hermkes
2015: Ludy van Dijk
2016: John Thoma
2017: Raymond De Laruelle
2018: Bart Storcken

Meer informatie over de historie van De Sjeng

Paradiso Amsterdam vandaag van en voor Limburgers

Een unieke feestavond van, voor én door Limburgers, maar dan wel in Amsterdam. In de legendarische poptempel Paradiso staan het Limburgse lied en de Limburgse 'way of life' centraal tijdens de voorstelling Het Limburgs Leed.

Bekijk hier de hele reportage

L11 Alaaf

Veel meer over de vastelaovend vind je op L11Alaaf.nl en op L11 Alaaf Facebook:

Logo 1Limburg