Limburg Doc: Sidi El Karchi - portret van een schilder

Limburg Doc: Sidi El Karchi - portret van een schilder

Zondag 22 juli is bij L1 de documentaire "Sidi El Karchi - portret van een schilder” te zien.

Regisseur Jan Louter heeft in opdracht van L1 een documentaire gemaakt over de in Sittard geboren schilder Sidi El Karchi, een van de meest opvallende Limburgse kunstenaars van dit moment.

Sidi wordt gevolgd in een periode waarin hij merkt dat het overlijden van zijn moeder ruim drie jaar later nog steeds van invloed is op zijn leven.

Sidi El Karchi: portret van een schilder is te zien bij L1 in de rubriek Limburg Doc.

Het L1-programma Limbourgeois was bij de voorvertoning van de documentaire:

In de film is Sidi (1975) afwisselend in zijn atelier in Sittard en op reis naar het zuiden van Marokko, waar zijn moeder geboren en begraven is.

De camera volgt Sidi dicht op de huid bij het werken aan twee schilderijen. Het ene schilderij is het zelfportret The silent poet, op het andere doek - The way things are - zien we zijn moeder.

Ik schilder om de wereld en mezelf beter te begrijpen. Het schilderij over mijn moeder is bijvoorbeeld een onderzoek naar haar lijdensweg in de laatste fase van haar leven en hoe ik me daarmee verhoud. Maar het moet tegelijkertijd ook een universeel beeld opleveren - de moeder van iedereen - waar een beschouwer zich mee kan identificeren. Ik schilder dus mijn moeder, maar verheven als icoon. Sidi El Karchi

Het vertrekpunt voor Sidi is altijd een foto, meestal gemaakt door Perry Schrijvers, die hem in de film ook vergezelt tijdens zijn reis naar Marokko.

Een portret moet meer zijn dan een representatie van de geportretteerde, anders is het mislukt. Ik vind dat er in een goed schilderij veel te ontdekken moet zijn; het is een interactie tussen maker en kijker. Misschien komt dat door mijn Marokkaanse achtergrond waarin elkaar verhalen vertellen een manier van communiceren is. Ik doe dat met mijn kunst. Sidi El Karchi

Regisseur Jan Louter maakte vele kunstenaars- en schrijversportretten: o.a. over John Fante, Jean Rhys, Gerrit Komrij, Maarten Biesheuvel, Klaas Gubbels en Jan Montyn. Daarnaast maakt hij ook films over maatschappelijke vraagstukken.

Regie: Jan Louter
Producent: Miroir Film
Eindredactie L1: Leo Hauben

Limburg Doc

Limburg Doc is een platform voor (jonge) Limburgse documentaire-makers en voor documentaires over Limburgse onderwerpen.

(Bijna) alle uitgezonden documentaires staan hier

Logo 1Limburg

Programma's