Samenwerking NOS en Regio

Samenwerking NOS en Regio

In het Regeeerakkoord van VVD en CDA staat: "Landelijke en regionale publieke omroepen worden meer geïntegreerd, bijvoorbeeld door regionale vensters op een landelijk net. Besparingen komen ten goede aan de regionale omroep." Vlak voor de zomer heeft de minister aan de Tweede Kamer laten weten dat ze eind dit jaar een concreet plan wil van de NPO (landelijke publieke omroep) en ROOS (regionale publieke omroepen).

De grote vraag is natuurlijk: hoe moet die samenwerking op tv eruit zien? Kamerlid Van Miltenburg, van de grootste regeringspartij VVD, was er afgelopen week helder over in een uitzending van BNR. "De landelijke publieke omroep heeft nu drie zenders en dat is meer dan genoeg. Ik zou zeggen: ze moeten zich wat meer terugtrekken op twee zenders. De derde zender zou een samenwerkingszender kunnen zijn - dat is mijn ideaalbeeld - van met name de NOS en de regionale omroepen."

Ik ben het van harte eens met haar ideaalbeeld. De regionale omroepen en de NOS (Journaal en evenementen) zijn perfecte partijen om intensief samen te werken. Op een gezamenlijk kanaal zouden zij de nieuwsvoorziening kunnen integreren. NOS en Regio zijn beide omroepen die geen leden hebben. Dat is een veel logischer combinatie dan de regionale programma's 'verpakken' tussen de programma's van uitgesproken omroepen als Vara, EO of Powned.

Uiteraard vind ik dat het Regeerakkoord nageleefd moet worden. Dus besparingen van samenwerking moeten ten goede komen aan de regionale omroepen. Die besparingen zijn in mijn ogen heel tastbaar te maken als NOS en Regio intensief samenwerken en samen een kanaal vullen. Dat hoeven andere omroepen dan niet meer te doen.

Qua distributie hoeven de kosten niet hoog te zijn, want alle regionale omroepen bedienen al ieder hun eigen gebied. Dus er ligt een prachtig fijnmazig netwerk om de kijkers in ieder deel van het land perfect op maat te bedienen. Met afwisselend programma's van NOS en regio-omroep uit de betreffende provincie. De burger die in informatie en achtergronden is geïnteresseerd, wordt op dit gezamenlijk kanaal de hele dag door op zijn/haar wenken bediend.

Ik realiseer me dat de overblijvende landelijke zenders in dit model anders ingevuld moeten worden dan nu. Dat vergt aanpassing van de wet. Waarom niet? Het is toch de taak van de Tweede Kamer om wetten aan te passen? Ook de regionale omroepen moeten water bij de wijn doen. Ze bepalen niet meer voor 100% de invulling van hun eigen zender. Daar staat tegenover dat door intensieve samenwerking met de NOS een duurzamer omroepmodel in de regio ontstaat en dat vind ik ook veel waard.

Logo 1Limburg

Dumoulin is na vijf jaar prestigieuze wielrentrofee kwijt

Dumoulin is na vijf jaar prestigieuze wielrentrofee kwijt

De Limburgse Mike Teunissen mag zich geen wielrenner van het jaar noemen. Die eer ging woensdagavond in Den Bosch naar Mathieu van der Poel. De wegrenner, veldrijder en mountainbiker volgt Tom Dumoulin op, die vijf jaar op rij de Gerrit Schulte Trofee…

Programma's