Samenwerking met 'Hilversum'

Samenwerking met 'Hilversum'

Volgende maand gaan we in gesprek met de fractievoorzitters in Provinciale Staten. We willen het hebben over de actuele ontwikkelingen in omroepland. De provincie is immers onze hoofdfinancier en beslist over onze zendmachtiging.

Heel simpel gezegd vinden wij (L1 en zendmachtiginghouder Omroep Limburg) dat de omroep in Limburg geen filiaal van 'Hilversum' mag worden. Dat zou namelijk betekenen dat we 25 jaar terug in de tijd gaan. De ROZ, een van de voorlopers van L1, werd destijds ook bestuurd vanuit Hilversum (de oude NOS).

Daarvan herinner ik me vooral twee dingen: een hoop bureaucratie en de omroep stond verder van het publiek af dan nu. Zaken die we anno 2011 niet meer willen. Wie met belastinggeld werkt, moet vooral effectief en efficiënt met zijn geld omgaan. Het centraliseren van de aansturing van regionale omroepen, zoals sommigen lijken te willen, zou in mijn ogen eerder geldverspilling opleveren dan meer effectiviteit.

Wat ik wel erg zie zitten is journalistieke samenwerking met de NOS, zowel op het gebied van binnenlandse nieuwsvoorziening als grote evenementen. Door moderne technieken kunnen we supersnel nieuws(beelden) uitwisselen. Van zo'n samenwerking kunnen beide organisaties profiteren.

En samenwerking met landelijke omroepen? Natuurlijk, bij speciale projecten zou dat wel eens kunnen. Maar een structurele samenwerking met EO of Vara zie ik totaal niet zitten. L1 is geen leden-organisatie en we dienen geen specifieke belangen, zoals EO, Vara en andere ledenomroepen. De Limburgers zitten volgens mij echt niet te wachten op programma's met protestantse of sociaal-democratische inslag op hun 'eigen' zender.

L1 is volgens mij een perfect 'bindmiddel' in de provincie. Waar hoor je nog hoe het hedendaagse dialect in Vaals of Weert klinkt? Waar hoor je nog muziek, in alle stijlen, uit heel Limburg? Welk ander audiovisueel platform dan L1 is er voor actuele regionale discussies? Welk medium levert, naast de krant, dagelijks een uitgebreid aanbod aan onafhankelijke journalistiek? Ja, er zijn vele websites met Limburgs nieuws, maar de oorspronkelijke bron is bijna altijd de krant of L1. Zonder deze twee grote partijen, drogen heel veel websites op.

Door dicht bij ons publiek te staan en door een omroepbestuur met mensen uit de eigen regio, is de bindmiddel-rol het best gewaarborgd. Re-centralisatie zou meer kapot maken dan de Limburger lief is.

Logo 1Limburg

Nep-inzamelaars actief voor Voedselbank

Nep-inzamelaars actief voor Voedselbank

Op verschillende plaatsen in Zuid-Limburg worden bij supermarkten spullen ingezameld onder de vlag van de Voedselbank, maar die spullen komen daar niet terecht. Dat zegt Harrie Verweij van de Voedselbank Limburg-Zuid.

Programma's