Samen Vooruit met Dementie: Sonja

Samen Vooruit met Dementie: Sonja

Maandag 18 oktober 17:00 | 18:00 | 22:00 | 23:00 en dinsdag 19 oktober 14:10 op L1 TV

Ze was nog maar 52 jaar oud toen ze de diagnose Alzheimer kreeg. Toch vroeg Sonja Bouten zich nooit af waarom juist zij bij die hele kleine groep van jonge Alzheimer-patiënten terecht kwam. "Dat klinkt misschien raar, maar dat heb ik nooit gehad", vertelt Sonja in haar keuken in Thorn. "Er is in die twee jaar maar één dag geweest dat ik heb gehuild. Nu proberen we het meeste uit de jaren te halen die we nog hebben samen."

Alzheimer op jonge leeftijd
Marjolein de Vugt is mede-hoofd van het Alzheimer Centrum Limburg en kent Sonja goed. "De ziekte bij Sonja zit in een beginproces, dus zij kan nog heel veel, ze is nog heel zelfstandig. Die zoektocht naar Alzheimer op jonge leeftijd duurt vaak veel langer, soms meer dan vier jaar. Het wordt op die leeftijd vaak niet herkend: het zijn vaak veel meer veranderingen van gedrag dan geheugenproblemen. Mensen krijgen dan vaak de diagnose van een depressie of een burn-out bijvoorbeeld. Ze komen dan terecht in een ander hulpverleningstraject. Gaandeweg merkt men dan dat er meer aan de hand is".

Grootse veranderingen
De diagnostiek voor Alzheimer-patiënten is de laatste decennia aanzienlijk beter geworden. "Vroeger was het vooral alternatieven afstrepen, en als er niets overbleef was het dementie", zo vertelt Frans Verhey, mede-hoofd van het Alzheimer Centrum Limburg. "We kunnen nu veel sneller een diagnose stellen op de Geheugenpoli hier. Of we kunnen in het hersenvocht de aanwezigheid van bepaalde soorten eiwitten meten, die kunnen wijzen op Alzheimer. In de 35 jaar dat ik onderzoek doe naar Alzheimer, is dat de grootste verandering".

Samen plannen maken
Sonja bakt vandaag een appeltaart met Polly, een van haar twee kinderen. Polly is weer thuis komen wonen, nadat ze haar studie in Tilburg op kamers startte. "Ik heb het zelf ook heel moeilijk gehad. Daarom ben ik ook naar huis gekomen, en dat is heel goed geweest. We maken nu plannen samen voor de komende jaren. Gelukkig heeft mijn moeder een vorm van Alzheimer die zich niet heel agressief ontwikkelt. We gaan heel graag op vakantie samen, ja, ook nu ik de twintig al ruim gepasseerd ben. En we willen graag naar Pinkpop komend jaar, als dat weer kan. Mijn moeder komt uit Geleen, dus dat is ook jeugdsentiment. Vroeger mocht ze van haar eigen ouders niet, het is mooi om dat samen te kunnen doen."

Veel schakelen zonder schakelingen
"Na de diagnose komt er een hele zoektocht, wat moet je nu", zo vertelt haar man Paul. Voor een buitenstaander maakt Sonja een gezonde, fitte en vrolijke indruk. "Het zit vooral in het plannen. Het korte termijn geheugen werkt niet zoals het moet. Ze heeft moeite om dingen te plannen, om zaken op een rijtje te zetten. Ze moet veel schakelen, maar die schakelingen zijn weg. De regie in het huishouden is lastig, daar heeft Sonja wel moeite mee. Daar merk je het wel aan."

Mooi herinneringen maken
"De levensverwachting voor de klassieke vorm van Alzheimer die ik heb, ligt tussen de 1 en 12 jaar". zo weet Sonja. "Dus het enige verschil is dat ik weet hoe lang ik nog heb. Daarom hebben wij eigenlijk direct gezegd: dit is het, en we moeten nu vooral mooie herinneringen maken met elkaar. Normaal zeggen mensen: na mijn 67e ga ik reizen. Wij hebben gezegd: we wachten niet tot ons 67e. Je weet nooit wat er gaat gebeuren. Er kan best iets met de kinderen gebeuren, of met mijn man, dat weet je niet. Dus we laten alles los, we gaan genieten, en we gaan het beste ervan maken."

Meer over Samen Vooruit met Dementie

Meer over Alzheimer Centrum Limburg

Volg en deel L1 op social media

Volg L1 op onderstaande kanalen en deel jouw moment met #LiefdevoorLimburg.

L1mburg Centraal: wat is Limburg zonder arbeidsmigranten?

L1mburg Centraal: wat is Limburg zonder arbeidsmigranten?

Limburg neemt afscheid van politiechef Schäfer

Limburg neemt afscheid van politiechef Schäfer

Duizenden kinderen op bezoek bij Huis van Nicolaas in Weert

Duizenden kinderen op bezoek bij Huis van Nicolaas in Weert

Huub Stevens wordt 70

Huub Stevens wordt 70

Zwemleraren eisen betere cao

Zwemleraren eisen betere cao

Zorgen over plannen voor Nederlandstalig hoger onderwijs

Zorgen over plannen voor Nederlandstalig hoger onderwijs

Programma's