Samen Vooruit met Dementie: Michel

Samen Vooruit met Dementie: Michel

Maandag 8 november 17:00 | 18:00 | 22:00 | 23:00 op L1 TV

Decennialang speelde Michel Dinjens klarinet en saxofoon bij de harmonie Sint Pieter. En juist die muziek houdt Michel nu overeind. Hij kreeg de diagnose Alzheimer, maar met de muzieknoten houdt hij melodie in het leven. "Muziek raak je niet zo snel kwijt".

"Het is een wonderlijk gegeven wat muziek kan doen bij mensen met dementie", zo zegt Marjolein de Vugt, hoogleraar dementie aan MUMC+. "Je ziet dat muziek eigenlijk op heel veel verschillende niveaus dat brein activeert, ook de diepere lagen van de hersenen. Soms kun je niet meer goed bedenken wat je exact aan het zingen bent, maar als je de muziek hoort komt het vanzelf. Doordat het andere delen van de hersenen aanspreekt waar veel meer emotie aan verbonden is".

Achter de piano meespelen
De 91-jarige Michel speelde tot twee jaar geleden nog in het Maastrichts Seniorenorkest. Er staat een piano in de huiskamer, waar hij vaak op speelt. "Dan horen we klassieke muziek op TV, en als hij iets hoort wat hij kent springt hij achter de piano en speelt hij mee", zo vertelt zijn Australische vrouw Mary d"Lazarus. "Met een hand, aan de andere heeft hij veel last van artrose. Maar Michel leeft voor de muziek."

Muziek activeert
"Eigenlijk kun je zeggen dat het hele brein geactiveerd wordt met muziek. Je bent met de tekst bezig, je hebt de melodie en de emotie die dat met zich mee brengt", aldus De Vugt. "Dus er zitten heel veel lagen in muziek die op veel verschillende plekken in de hersenen een activatie bewerkstelligen"

Samen muziek maken
Francine Recca verzorgt zangsessies bij Michel. "Als zorg-zangeres doe ik dat vaker bij mensen met dementie en geheugenproblemen. We triggeren het geheugen door samen muziek te maken. Je ziet dat het mensen echt goed doet. Heel wonderlijk wat ik soms meemaak, alsof er een aan- en uitknopje is bij patiënten. Als ze even gezongen hebben, dan fleuren ze ineens weer op. En functioneren ze ook op andere gebieden veel beter".

Francine volgde een opleiding tot zorg-zangeres, nadat ze bij concerten in verpleeghuizen merkte dat mensen helemaal konden opfleuren van het zingen. "Dat klopt, het is een nieuwe discipline, dat zorgzingen. Maar ik vind het hartstikke mooi. Het leuke bij Michel is dat hij echt muziek leeft. Bij de allereerste keer dat hij me hier ontving, barstte hij meteen in een serenade uit: 'J'ai deux amours'."

Michel Dinjens en Francine Recca
Michel Dinjens en Francine Recca

Meer afleveringen van Samen Vooruit met Dementie

Meer over Alzheimer Centrum Limburg

Volg en deel L1 op social media

Volg L1 op onderstaande kanalen en deel jouw moment met #LiefdevoorLimburg.

25 jaar regionale tv: sport op televisie

25 jaar regionale tv: sport op televisie

Wahnsinn centraal in Wunderbar

Wahnsinn centraal in Wunderbar

Op verzeuk op bezeuk: Frank Steijns

Op verzeuk op bezeuk: Frank Steijns

Óngerwaeg: Pedro en Maddy kwispelen in Scheulder

Óngerwaeg: Pedro en Maddy kwispelen in Scheulder

L1mburg Centraal - 26 september 2023

L1mburg Centraal - 26 september 2023

René Claassen nummer zes op PVV-lijst

René Claassen nummer zes op PVV-lijst

Programma's