Ryanair ontkent onveilig vliegen

Afbeelding ter illustratie © Bron: L1
Directeur Stephen McNamara van vliegmaatschappij Ryanair ontkent alle aantijgingen van het tv-programma KRO Reporter.
Daarin zeggen piloten van Ryanair dat ze onder druk worden gezet om met zo min mogelijk brandstof te vliegen om de kosten te drukken. Drie toestellen zouden daardoor bij slecht weer in de problemen zijn gekomen in Spanje. McNamara zegt dat de piloten wel degelijk voldoende brandstof aan boord hadden.
Hij verwijst naar het rapport dat is gemaakt na de incidenten. Bovendien zou uit een verklaring van de Ierse en Spaanse luchtvaartautoriteiten blijken dat Ryanair bij de veiligste vliegmaatschappijen van Europa hoort.
De directeur vindt de uitzending niet geloofwaardig, omdat ze zou zijn gebaseerd op valse claims door anonieme getuigenissen. Het verweer van Ryanair zou nauwelijks in de reportage zijn verwerkt.
Ryanair heeft sinds kort een vaste standplaats op Maastricht Aachen Airport.
Verklaring Ryanair naar aanleiding van de uitzending van Reporter van vrijdag 28 december 2012
De beweringen die worden gedaan door het Nederlandse tv-programma zijn feitelijk onjuist. Zoals het officiële rapport over de drie door slecht weer naar Valencia uitgewijkte vliegtuigen bevestigt, hebben alle drie de piloten extra brandstof meegenomen en waren alle drie de vliegtuigen volledig in lijn met de veiligheidsvoorschriften. In een gezamenlijke verklaring van de Ierse en Spaanse luchtveiligheid autoriteiten is bevestigd dat Ryanair’s veiligheid op “gelijk voet staat als dat van de veiligste luchtvaartmaatschappijen van Europe”.
TV-programma's zoals deze, die gebaseerd zijn op valse claims door anonieme getuigenissen, hebben geen geloofwaardigheid. De enige druk die op Ryanair piloten wordt gelegd is om prioriteit te geven aan veiligheid. Dat is de reden waarom Ryanair een uitstekend veiligheidsrecord heeft van 28 jaar.
Ryanair is diep teleurgesteld in het programma en haar redactie dat zij geen enkele moeite hebben genomen om de aangeleverde argumentatie van Ryanair op de beschuldigingen inhoudelijk in het programma op te nemen, buiten een summiere verwijzing naar de mailwisselingen op de website.
De link naar de mailwisseling is bijgevoegd waaruit duidelijk blijkt dat de redactie van Reporter de reportage enkel met geruchten en speculaties heeft gestaafd.