Route Regio: Op de grens van lente en zomer met groene asperges

Route Regio: Op de grens van lente en zomer met groene asperges

Vandaag zonder vis en vlees

Receptuur voor 4 personen

Groene asperges met gort, Sjevroaje geitenkaas met raapstelen en krokante gremolata

Voorbereiding :

Alkmaarse gort

Groene asperges

Sjevroaje geitenkaas (belegen)

Raapstelen

Raapstelen olie

Krokante gremolata

Alkmaarse gort:

50 gram ui (in fijne brunoise)

2 gram kerriepoeder

100 gram olijfolie

400 gram Alkmaarse gort

1 dl. witte wijn

1 liter groente bouillon

Bereidingswijze:

Week de gort enkele uren in koud water.

Giet af.

Stoof in een grote pan de ui aan in de olie zonder te verkleuren.

Voeg de kerriepoeder toe en bak even mee aan.

Voeg de gort toe en bak even mee aan zonder te verkleuren.

Blus af met de wijn en laat deze verdampen.

Voeg de bouillon toe en breng aan de kook.

Laat de gort garen tot beetgaar.

Groene asperges:

12 stuks groene asperges

Bereidingswijze:

Snijd de onderste cm van de asperges af.

Schil ze vanaf het midden mooi rond.

Blancheer ze kort af in ruim kokend en gezouten water.

Koel snel terug in voldoende ijswater.

Snijd de asperges door de helft en bak of rooster ze op in wat olijfolie.

Breng op smaak met zout en peper.

Sjevraoje geitenkaas:

± 100 gram Sjevraoje geitenkaas (Belegen)

Bereidingswijze:

Snijd of schaaf de kaas in hele dunne plakjes.

Raapstelen:

± 1 bosje raapstelen

Bereidingswijze:

Was de raapstelen grondig in ruim koud water.

Maak ze voorzichtig droog met de slacentrifuge.

Bewaar ze gekoeld tussen keukenpapier tot gebruik.

Raapstelen olie:

1 bosje raapstelen

1,5 dl. zonnebloem olie

Fijn zeezout

Bereidingswijze:

Pluk de kruiden en blancheer ze enkele seconden in kokend water.

Koel direct terug op ijswater.

Knijp de kruiden goed uit, snijd grof en blender vervolgens met de olie.

Als de olie volledig fijn is deze door een zeefje laten lopen.

Breng op smaak met zout.

Krokante gremolata:

± 50 gram panko

1 teentje knoflook

1/8 bos platte peterselie

1 citroen (schil)

Bereidingswijze:

Bruineer de panko in een droge pan tot een goud gele kleur. Laat afkoelen.

Hak de peterselie en knoflook apart heel fijn.

Meng de peterselie met de knoflook en fijn geraspte citroen.

Meng nu met de panko en bewaar gekoeld tot gebruik.

Afwerken:

Leg de warme gort in een diep warm bord en leg de asperges erboven op.

Garneer met de blaadjes raapsteel en de kaas krullen.

Bestrooi met de gremolata.

Route Regio

Nieuws, weer, verkeer en muziek. Iedere werkdag van 10;00 tot 13:00 op L1 Radio.

Uitzendingen en fragmenten terugluisteren? Kijk op L1.nl/Route-Regio

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Programma's