Route Regio: negen vierkante meter om de lekkerste koffie te branden

Route Regio: negen vierkante meter om de lekkerste koffie te branden

De kleine koffiebrander is sterk in opkomst en Charles Ubachs bewijst dat daar niet veel ruimte voor nodig is.

Zijn branderij Charlie's Coffee in Maastricht telt negen vierkante meter.

Verslaggever Sjors Abeling ging op zoek naar het geheim van een goed kopje koffie.

|

Limburg telt met Ubachs erbij een stuk of vijf professionele koffiebranders in Maastricht, Ittervoort en Weert. In het hele land zijn er iets meer dan 100 kleinere koffiebranders. "En er zullen nog wat mensen hobbybranden thuis", vermoedt Ubachs.

Bierbrouwer
De opkomst van de kleine koffiebrander lijkt een beetje op die van de kleine bierbrouwer. "Daarvan zijn er inderdaad heel veel bijgekomen de laatste jaren. Toch is de opmars van de kleinere koffiemaker eerder begonnen, een jaar of vijftien geleden al."

Supermarkt
Toentertijd is de vraag naar speciale koffie volgens Ubachs gestegen en willen steeds meer koffieliefhebbers er volgens hem een hogere prijs voor betalen. "Al drinkt 70 procent van de koffieleuten nog altijd koffie uit de supermarkt", relativeert hij.

Koffieautomaat
De populariteit van de speciale koffie hangt volgens de lokale brander samen met de ontwikkeling van de betaalbare koffieautomaat. "Waardoor je thuis zelf de bonen kunt malen." Wie geen koffiezetapparaat heeft dat de bonen maalt, kan aan Ubachs vragen om de bonen alvast te malen.

Kraak
Het proces van koffie branden is volgens Ubachs redelijk complex. "Ik verwarm de trommel waar de bonen in worden gebrand met gas, omdat gas sneller reageert om de temperatuur te verhogen of te verlagen." Een koffieboon absorbeert veel hitte, legt de brander uit. "Als de nerf opengaat is dat zoals dat heet de eerste kraak. Wil je een espresso maken, dan werk je toe naar een tweede kraak. Maar wil je een pittige koffie, dan moet je die tweede kraak weer nét voor zijn", legt Ubachs het brandproces uit.

Combinatie
Ubachs werkt voornamelijk met bonen uit Afrika en Zuid-Amerika. Zijn goedkoopste koffie is een combinatie van Zuid-Amerikaanse bonen uit Brazilië, Colombia, Guatemala en Costa Rica. "Die kost 4,75 euro per 250 gram." Zijn duurste koffie kost 8,95 euro. "Daarvoor krijg je 250 gram koffie die gebrand is met bonen uit Ethiopië."

Bonenassortiment
Hij werkt op dit moment ook nog met bonen uit Rwanda en Papoea-Nieuw-Guinea en Mexico. Zijn bonenassortiment verandert voortdurend. "Soms wil je wat nieuws proberen, of komt een interessante boon op de markt." De prijs van koffiebonen is net zo divers aan de hoeveelheid koffiesoorten die er bestaan, legt Ubachs uit.

De ambitie van Ubachs is om aan het koffie branden een mooi inkomen over te houden voor hem en zijn vrouw. "Maar ik hoef geen Douwe Egberts te worden."

Route Regio

Nieuws, weer, verkeer en muziek. Iedere werkdag van 10;00 tot 13:00 op L1 Radio.
Uitzendingen en fragmenten terugluisteren? Kijk op L1.nl/Route-Regio

Op verzeuk op bezeuk: Enzo Kok

Op verzeuk op bezeuk: Enzo Kok

Muziekfabriek XL-Special 2021 - deel 3

Muziekfabriek XL-Special 2021 - deel 3

Tour de L1mbourg - de voorbeschouwing

Tour de L1mbourg - de voorbeschouwing

Limbourgeois - 19 juni 2021

Limbourgeois - 19 juni 2021

De Stemming: CDA in nood, koloniaal taalgebruik, De Onmisbaren

De Stemming: CDA in nood, koloniaal taalgebruik, De Onmisbaren

Bouwen Aan Het Paradijs - aflevering 6

Bouwen Aan Het Paradijs - aflevering 6

Logo 1Limburg

Programma's