Route Regio: Mama's cake van Renate

Route Regio: Mama's cake van Renate

|
|
|
|

Dit is mijn lievelingscake, zegt amateurkok Renate. "Elke keer weer als ik hem bak dan denk ik aan mijn kleine zusje en ik samen met mama in de keuken, wachtend op dat moment… dat moment dat de kom en de spatel afgelikt mogen worden. Het volgende altijd weer spannende moment was het moment dat mama de cake aansneed en we eindelijk de marmering van de chocolade konden zien, om vervolgens een stukje cake uit te kiezen met zoveel mogelijk chocolade."

Wat heb je nodig?

• 250 gram roomboter op kamertemperatuur.

• 250 gram witte basterdsuiker

• 1 eetlepel vanillesuiker

• 5 eieren

• 250 gram bloem

• 1 zakje bakpoeder

• Snufje zout

• 50 gram pure chocolade gesmolten

• Cakeblik rond doorsnee ca. 30 cm of rechthoekig ca. 33x23 cm

Mijn “geheim” voor een luchtige cake is het “geheim” van Hidde de Brabander; meng en zeef je bloem en bakpoeder 3 keer.

Een tip, deze is van mama; maak nooit de oven open in de eerste helft van de baktijd, dan kans is groot dat je cake dan inzakt. En goed opletten als papa in de buurt is want hij vindt een "mislukte" ingezakte cake het lekkerst en maakt op een "onbewaakt" moment de oven snel open.

Hoe maak je het?

1. Begin met het voorverwarmen van de oven op 175 graden.

2. Beboter en bloem de bakvorm.

3. Smelt de chocolade au bain-marie

4. Mix de boter, suiker en vanillesuiker in ca. 5 minuten romig. Voeg dan één voor één de eieren toe, mix tot het toegevoegde ei volledig is opgenomen, voeg dan pas een volgend ei toe. Is het laatste ei ook mooi opgenomen in het beslag dan spatel je het bloem/bakpoeder/zout mengsel door het beslag, stop met mengen zodra je een mooi egaal beslag hebt.

5. Doe 100 gram van het beslag bij de gesmolten chocolade en meng dit.

6. Verdeel nu de helft van het beslag over je vorm, daarover verdeel je het chocolade beslag maak met de achterkant van een lepel een S beweging door het beslag, nu kan de andere helft van het beslag erop en kan de cake de oven in.

7. Zet de cake in het midden van de oven en draai de temperatuur nu terug naar 150 graden, bak de cake in ca. 50-55 minuten gaar. Elke oven bakt anders en elke bakvorm is anders, test altijd of de cake gaar is door met een satéprikker in de cake te prikken. Blijft er geen beslag meer aan de prikker zitten dan is je cake gaar.

8. Laat de cake in de vorm zeker 20 tot 30 minuten afkoelen voor je hem eruit haalt. Ik weet het … dit is niet makkelijk maar geloof mij het is het wachten waard. Zo krijg je namelijk een lekkere sappige cake. Laat de cake, wanneer hij uit de vorm is, op een rooster verder afkoelen. Als de cake is afgekoeld bestrooi je hem met poedersuiken en dan komt het mooiste moment; het aansnijden van de cake en de marrming van de chocolade zien.

Variatietip

Laat de chocolade weg en je hebt de cake zoals Henk hem het liefst heeft. Verder kun je met dit basisrecept alle kanten op doe er stukjes appel in, citroenzeste, stukjes chocola, alles kan zolang jij het maar lekker vindt.

Zoals altijd vind ik het ontzettend leuk als je via de #receptvanrenate je creatie met mij deelt.

Route Regio

Nieuws, weer, verkeer en muziek. Iedere werkdag van 10;00 tot 13:00 op L1 Radio.
Uitzendingen en fragmenten terugluisteren? Kijk op L1.nl/Route-Regio

FC Polska: documentaire over Poolse Limburgers op L1

FC Polska: documentaire over Poolse Limburgers op L1

Van Plein tot Pluche, Cultura Nova, spektakel en streekgebonden theater

Van Plein tot Pluche, Cultura Nova, spektakel en streekgebonden theater

Schatten van de Via Belgica - Heerlen

Schatten van de Via Belgica - Heerlen

De paks mich, Óngerwaeg, in Margraten

De paks mich, Óngerwaeg, in Margraten

Limburg in Beweging - 4 augustus 2020

Limburg in Beweging - 4 augustus 2020

L1mburg Centraal - 3 augustus 2020

L1mburg Centraal - 3 augustus 2020

Logo 1Limburg

Flinke klap voor DSM door coronacrisis

Flinke klap voor DSM door coronacrisis

Speciaalchemieconcern DSM heeft flinke tikken gehad van het coronavirus. In het tweede kwartaal zag het bedrijf de omzet van hoogwaardige materialen met maar liefst een kwart dalen. Bij de voedingstak nam de omzet nog wel toe, mogelijk door meer mensen…

Programma's