Route Regio: Gaan vitamines en mineralen verloren als je groente bakt, roerbakt of kookt?

Route Regio: Gaan vitamines en mineralen verloren als je groente bakt, roerbakt of kookt?

Je leest er veel over op internet, het verloren gaan van vitamines en mineralen als je groente bakt, roerbakt of kookt.

Wat is daarvan waar? We vroegen het Jasper de Vries van het Voedingscentrum.

  • Bij het klaarmaken van groente gaan altijd wat vitamines verloren. Dit kan oplopen van 10 tot 50 procent en soms meer. Het gaat dan om wateroplosbare vitamines (vitamine C, B-vitamines)
  • Er zijn meerdere factoren die bepalen hoeveel er verloren gaat, zoals wijze van bereiding (koken > bakken) en blootstelling aan zuurstof.
  • Aan de andere kant kan het lichaam sommige vitamines uit gesneden en gekookte groentes makkelijker opnemen.
  • Groente wokken, roerbakken of stomen zijn manieren om veel vitamines (en smaak) te behouden. Andere tricks om zoveel mogelijk vitamines te behouden zijn groente zo min mogelijk snijden, weinig water gebruiken en (als je de groente gekookt hebt) het groentenat overhouden en er jus of saus van maken.
  • En mineralen dan? Nee, mineralen gaan niet verloren door eten te verhitten. Wel kunnen er mineralen en spoorelementen oplossen in water tijdens het koken. Daarom geldt het advies om zo weinig mogelijk water te gebruiken bij het koken.
|

Route Regio

Nieuws, weer, verkeer en muziek. Iedere werkdag van 10;00 tot 13:00 op L1 Radio.
Uitzendingen en fragmenten terugluisteren? Kijk op L1.nl/Route-Regio

Zeg het ons: Waar moet Route Regio écht eens een keer heen? Geef je op!

Route Regio was de afgelopen tijd al op heel veel plekken in Limburg te gast. Kijk en luister eens door op onze landkaart te prikken:

Logo 1Limburg

Programma's