Rode Kruis: Pinkpop zonder grote problemen

Rode Kruis: Pinkpop zonder grote problemen

Pinkpop is tot nog toe zonder grote problemen verlopen. Dat zegt het Rode Kruis.

|

De hulpdienst was de afgelopen drie festivaldagen vooral druk met het behandelen van blaren, het stelpen van bloedingen en het oplappen van flauwvallers.

Blaren
Joep Smeets, inzetleider van het Rode Kruis district Zuid-Limburg, kijkt maandagmiddag tevreden terug op het verloop van het tropisch warme festival. "Door de warmte zie je mensen met andere problemen binnenkomen. Iedereen loopt op slippers, dus we hebben veel blaren gezien. Ook vallen meer mensen flauw, omdat ze het warm hebben en te weinig eten en drinken. En we hebben natuurlijk meer bezoekers met eerste- en tweedegraads brandwonden."

Insmeren
Medewerkers trokken het hele weekend de weide over om publiek met gevaarlijk rood aangelopen ledematen even extra in te smeren tegen de zon. Het Rode Kruis is elk jaar op het festivalterrein aanwezig met ongeveer 50 medewerkers. "Dat kunnen we opschalen naar 65, maar dat is nog niet nodig geweest."

Extreem weer
De festivalorganisatie en het Rode Kruis staan continu in contact met de lokale weerdienst om zich tijdig te kunnen voorbereiden op omslaand weer. Het KNMI gaf maandag code oranje af voor onder meer Limburg, maar Smeets maakt zich geen grote zorgen. "De tenten staan allemaal goed vast en we hebben geen bomen op het terrein. Als het gaat onweren, moet iedereen wegblijven van hekken en masten, dan is er niets aan de hand."

Ziekenhuis
Volgens de inzetleider zijn de afgelopen dagen ongeveer tien festivalbezoekers naar een ziekenhuis afgevoerd. "Vooral met botbreuken. Ook mensen die medicatie gebruiken en die niet bij zich hebben, sturen we door." Het aantal drugsgerelateerde incidenten noemt hij verwaarloosbaar. "Daar wordt bij de ingang heel streng op gecontroleerd."

Paracetamol
Op de Pinkpop-maandag neemt bij de eerste hulpposten de vraag naar paracetamol traditiegetrouw een vlucht. "Mensen zijn moe, hebben hoofdpijn. De pijnstiller gaat op de laatste dag grif over de toonbank." Pinkpoppers met een kater kunnen gratis paracetamol krijgen bij het Rode Kruis, maar met één duidelijke restrictie: "Ter plekke innemen."

Meer
Lees alles over Pinkpop in ons Pinkpop dossier.

Logo 1Limburg

Programma's