Ricksen krijgt eigen tribune bij emotionele erewedstrijd

Afbeelding ter illustratie © Bron: L1
Nog één keer kreeg Fernando Ricksen een staande ovatie van de Fortuna-supporters.
Het 37-jarige clubicoon was zichtbaar geëmotioneerd en werd overladen met cadeaus en complimenten. Vak Noord, waar de fanatieke Fortuna-fans zitten, heet vanaf nu de Fernando Ricksen Tribune.
De fans eerden hem zondag met een groot doek, met afbeeldingen van Ricksen in de shirts van de ploegen waar hij gespeeld heeft: Fortuna Sittard, AZ, Oranje, Glasgow Rangers, Zenit Sint-Petersburg en weer Fortuna.

Vechter en levensgenieter

Een vechter, een harde werker, een levensgenieter, een gangmaker, een speler die je liever in je eigen team dan als tegenstander hebt. Zo werd hij getypeerd door voormalig ploeggenoten, die vrijwel allemaal gehoor hadden gegeven aan de uitnodiging voor de erewedstrijd.
Giovanni van Bronckhorst (Rangers), Ronald Waterreus (Rangers), Mark van Bommel (Fortuna), Shota Arveladze (AZ), Anatoliy Tymoschuk (Zenit), Nacho Novo (Rangers) en Kevin Hofland (Fortuna), ze waren er allemaal.

'Hij heeft wel geleefd'

"Het is iemand die alles uit z'n carrière gehaald heeft, maar ook alles uit zijn leven. Dat klinkt gek, want hij is nog jong. Maar hij heeft wel geleefd", zei Mark van Bommel, die al samen met Ricksen speelde in de jeugd van Fortuna.
Aan mooie anekdotes geen gebrek. "Als ik hard werd aangepakt door de tegenstander keek ik achterom en dan knikte Fernando even. Een paar minuten later kreeg die speler die mij een schop gegeven had een flinke trap van Fernando", aldus Van Bommel.

Laatste ereronde

En dan de grimas op het gezicht van het feestvarken, die zijn laatste wedstrijd ooit speelde. Nog één keer het veld in. Nog één keer een mooie pass. Nog één keer scoren.
En dan de ontlading. Op de schouders. Knuffelen met de fans. En een oorverdovend applaus. Tranen, zichtbare dankbaarheid. Nog één ereronde, die zijn door ALS getroffen lichaam eigenlijk al niet meer aankan.

Helemaal kapot

"Het was een mooie, zware, emotionele dag. Dit zijn de mooiste dingen om mee te maken. Ik vind het jammer dat het afgelopen is, maar ik ben wel helemaal kapot."
Foto: ANP