REPORTAGE: Beeld als historische bron

REPORTAGE: Beeld als historische bron

Archiefonderzoek en geschiedenisonderzoek - vroeger ging dat op basis van teksten, van papieren documenten, van lettertjes en cijfertjes. Maar BEELD wordt steeds belangrijker als bron van historisch onderzoek.De Sittardse stadsarchivaris Peer Boselie van het Euregionaal Historisch Centrum en een grote groep vrijwilligers zijn druk bezig om papieren documenten om te zetten in computerbeelden.

Met computers en op internet kun je die beelden combineren met andere beelden. Zo maak je bijvoorbeeld van kadastergegevens plattegronden - en daar kun je dan weer foto's van huizen aan plakken, of bijvoorbeeld de bevolkingsgegevens van de bewoners van die huizen.

Hij voorspelt dat geschiedkundig onderzoek de komende jaren sterk verandert door computers en door het internet. De internetsite van zijn Euregionaal Historisch centrum wordt inmiddels druk bezocht - want daar kun je al heel wat gedigitaliseerd archiefmateriaal vinden.

Kijk hier voor de website>>>

Logo 1Limburg

Dumoulin is na vijf jaar prestigieuze wielrentrofee kwijt

Dumoulin is na vijf jaar prestigieuze wielrentrofee kwijt

De Limburgse Mike Teunissen mag zich geen wielrenner van het jaar noemen. Die eer ging woensdagavond in Den Bosch naar Mathieu van der Poel. De wegrenner, veldrijder en mountainbiker volgt Tom Dumoulin op, die vijf jaar op rij de Gerrit Schulte Trofee…

Programma's