René Nevels presenteert twee frisse voorjaarsrecepten op L1 Radio

René Nevels presenteert twee frisse voorjaarsrecepten op L1 Radio

Twee frisse recepten voor voorjaar en zomer: Salade met gegrilde groenten en gemarineerde asperges en Flan met ananassoep en venkel.

|
|

L1 Frisse salade met gegrilde groenten en gemarineerde asperges
Ingrediënten:

  • 12 groene asperges of witte asperges
  • 2 dl olijfolie
  • ½ dl citroensap
  • 1 tn knoflook
  • 50 g kappertjes
  • 6 pomodori tomaten
  • ½ rode ui

Bereiding:
1 asperges op gelijke lengte snijden en licht bestrijken met olie en grillen / BBQ
# als je witte gebruikt even kort koken en drogen op een doek
2 snipper de ui zeer fijn – wrijf de knoflook fijn en hak de kappertjes
3 plisseer de tomaten – verwijder zaadlijst en in stukjes snijden
4 maak een vinaigrette van de olie – citroensap en meng met de rest van de ingrediënten
5 als de asperges beetgaar is warm mengen met de vinaigrette

Ingrediënten Aubergine

  • 1 aubergine of 2 mini aubergine
  • 100 g donkere miso
  • 50 g honing
  • ½ dl zonnebloemolie
  • ½ dl rijstwijnazijn
  • ½ dl sojasaus zoet

Bereiding:

1 meng alle ingrediënten glad
2 snijd de aubergine op de machine in lange plakken ongeveer 3 mm
3 bestrijk een kant van de aubergine en leg op de hete grill / BBQ en bestrijk de andere kant en omdraaien en op hoge temperatuur kort grillen
4 van de grill nog even bestrijken

Ingrediënten Komkommer zoet / zuur:

  • 2 komkommers
  • 2 dl witte wijn
  • 1 dl witte wijn azijn
  • 1 ½ eetl korianderzaad
  • 3 kruidnagels
  • 4 kardemom peulen
  • Ahornsiroop
  • ¼ Spaanse peper
  • Sap van 2 limoen
  • 1/5 bs dille

Bereiding:

1 snijd de komkommer in de lengte doormidden en verwijder zaadlijst
2 de komkommer in stukken van 4 cm snijden en daarna in batonnets bestrooi met zout en laat 10 min intrekken – daarna afspoelen en uitlekken
3 Spaans pepertje en dille fijnsnijden
4 kook de witte wijn 1/3 in en voeg de rest van de ingrediënten eraan toe behalve de ahornsiroop goed mengen en op smaak brengen met de ahornsiroop (zout / zuur)
5 meng met zout / zuur met de komkommers

Ingrediënten garnituur:

  • ½ bs radijs
  • 250 g kruidensla (sla met wilde kruiden erdoor)

Bereiding:

1 snijd de radijs in vieren en bewaar op ijswater
2 de sla a la minuut met een van de marinades aanmaken (niet veel)

Serveren:

1 plaats de asperges midden op het bord en verdeel de komkommer speels erop
2 de aubergine oprollen en midden op het bord leggen
3 de sla losjes op het gerecht leggen en steek de radijs in de sla

L1 Flan met Ananassoep en Venkel
Ingrediënten gekonfijte venkel

  • 1 venkel
  • ½ ltr water
  • 300 g suiker
  • 1 vanille stokje open gesneden
  • 2 steranijs
  • 10 ml Pernod

Bereiding:

1 breng alle ingrediënten aan de kook behalve de venkel
2 gaar de venkel op laag vuur ongeveer 1 uur en laat afkoelen
3 voor serveren de venkel in mooie plakjes van 2 mm verdelen

Ingrediënten ananas soep:

  • ½ rijpe ananas
  • ½ dl water
  • ½ dl donkere siroop

Bereiding:

1 schil de ananas verwijder pitten en verdeel in 250 g en 150 g
2 de 250 g ananas samen met het water en siroop tot puree draaien in de keukenmachine en verwarmen tot 70°C en laat uitlekken op een zeef en e.v.t. doorwrijven en vang het vocht op (soep)
3 snijd de 150 g ananas in fijne brunoise van 3 mm en meng met het vocht (soep)

Ingrediënten donkere siroop:

  • 125 g suiker
  • 1 dl water

Bereiding:

1 kleur de suiker in een droge pan en blus af met water – doorkoken en bewaar tot gebruik in de koeling

Ingrediënten vanille – limoen Flan:

  • 375 g room
  • 180 g melk
  • 2 dl eidooiers
  • 100 g suiker
  • 1 vanille stokje open gesneden
  • 1 limoen rasp
  • 3 blaadjes gelatine

Bereiding:

# week de gelatine in koud water

1 room – melk – vanille en rasp ongeveer ½ uur late trekken en vanille merg en uitgeknepen gelatine toevoegen
2 klop de eidooiers met de suiker in de machine wit en meng met de compositie
3 kleine vormpjes invetten en verdeel de compositie on vervolgens te garen in de oven au bain-marie op 130°C ongeveer 20 min

Ingrediënten chocolade plakjes:

  • 200 g witte chocolade

Bereiding:

1 smelt de chocolade au bain-marie op laag vuur
# niet roeren en er mag geen water bijkomen
2 strijk de chocolade dun uit op bakpapier en laat hard worden

Serveren:

1 plaats de flan in een diep bord en verdeel de soep rond de flan
2 leg de gekonfijte venkel tegen de flan en steek er een paar stukjes chocolade in de flan en garneer met mint

Geniet met plezier van het gerecht en je omgeving……

Meer recepten

https://l1.nl/recept/

L1 Radio

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3.

L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Programma's