Recordzachte eerste novemberdecade

Recordzachte eerste novemberdecade

De eerste tien dagen van november, de eerste novemberdecade, wordt in Limburg recordzacht. Dat meldt Meteo Limburg.

Op het KNMI-weerstation van de luchthaven bij Beek komt van 1 tot en met 10 november het gemiddelde, berekend over dag en nacht, uit op 13,1 graden. Dit is maar liefst vijf graden warmer dan normaal en in de 70-jarige meetreeks een overtuigend warmterecord. Tot dit jaar waren daar de eerste tien dagen van november 1977 en 2005 het warmst met een gemiddelde van 11,5 graden.

De gemiddelde temperatuur over de eerste tien recordzachte dagen van deze maand, is normaal voor eind september.

Datumrecords
Vorig week liep op dinsdag 3 november de temperatuur op de Zuid-Limburgse luchthaven op tot 20,9 graden. Dit was een datumrecord, maar geen absoluut record voor november. Vorig jaar was het daar op 1 november 21,4 graden. Gisteren, op 9 november, bedroeg het maximum daar 17,3 graden en dat was ook een datumrecord. Opvallend was dat deze hoge maximumtemperatuur in het begin van de nacht werd gehaald.

Zomerse novembernachten
Het is vorige week op 6 en 7 november, ook ’s nachts, niet kouder geweest dan 14 graden en dat zijn voor deze data recordhoge minima. Deze hoge temperaturen komen ’s nachts vaak voor in de zomer. De normale gemiddelde nachttemperaturen in juli en augustus bedragen 12 à 13 graden. In de nacht van 6 op 7 november was in Limburg zelfs niet kouder dan 16 graden. Dit is voor november géén record. Zo was het op het plateau van de Zuid-Limburgse luchthaven in de nacht van 25 november 2006 niet kouder dan 16 à 17 graden.

Aanhoudend warmer dan normaal
Volgens Meteo Limburg zal het tot halverwege de volgende week warmer dan normaal zijn. Normaal is het half november ’s middags 9 graden en ’s nachts 3 graden. Met een stevige wind uit west tot zuidwest wordt steeds subtropische zeelucht aangevoerd. Ook morgen op de 11de van de 11de is het zacht met temperaturen tussen 12 en 14 graden. Vorig jaar was het op de 11de van de 11de nog iets warmer, want in Maastricht werd het 15 graden.

Meer weer op www.L1.nl/weer

Logo 1Limburg

Programma's